27 augusti 2013

Vid sidan av; Rotfruktssallad

4 port: Skala och grovriv 1 morot, 1 gulbeta samt 1 polkabeta. Blanda rotfruktsrivet med 1 tunt skivad fänkål och ca 1 dl granatäpplekärnor i en stor skål. 

Blanda  ihop en dressing av 3 msk olivolja, saften från 1 citron samt 1 nypa salt i en liten skål. Blanda ner dressingen i skålen med grönsakerna. Servera som tillbehör till maten.
Recept från ICA.
Glutenfritt. Mjölkfritt. Vegan.

Jag försöker att få till lite olika goda sidosallader till maten. Den här gången blev det en god och färgglad (höst)sallad med rotfrukter, fänkål och granatäpple.

Både polka- och gulbetan, som användes i salladen, är släkt med rödbetan och påminner därmed något om den i smaken så får du inte tag på dessa kan du ersätta dem med just rödbeta. Dessa smaker får här sällskap av fänkålens lakritston, fräsch citron, en god olivolja samt söta, syrliga granatäpplekärnor.

Precis som med påläggen så finns tidigare publicerade sidosallader i receptregistret under "sallad" för den som vill ha lite mer att välja på.

Önskar er en god fortsättning på kvällen samt veckan. Ta hand om er. Kram M.

24 augusti 2013

Dagens pålägg: Äppelsmör

Jag har varit lite dålig på att lägga upp diverse påläggsförslag som jag hade tänkt att jag skulle ha som ett litet projekt under året. 

Denna morgon kom jag mig för att göra "äppelsmör", med inspiration från Renée Voltaires kokbok "Salig blandning", och det blev väldigt gott så det ska jag göra om. Smöret intogs idag på quinoascones, men det är även gott att ha på gröten eller i filen/yoghurten.

De tidigare recepten med pålägg som jag har lagt upp finns i receptregistret under "pålägg" för den som är intresserad av att testa dem. Jag har även, efter önskemål, gjort så att det går att skriva ut inläggen genom att man trycker på den lilla, gråa ikonen "print" till vänster nedanför respektive inlägg. 

Nu väntar en solig lördag på mig. Jag hoppas att ni får en bra dag. Ta hand om er. Kram M.

Äppelsmör:
Mixa ihop 1½-2 msk vatten, 2 msk chiafrön, 1 nypa flingsalt, 1 urkärnat äpple i bitar, 2 msk pumpafrön, 1-2 urkärnade medjooldadlar, 1 krm vaniljpulver och 1-2 krm malen kanel i en mixer.
Förvaras i kylskåp.  Glutenfritt. Mjölkfritt. Vegan. Rawfood.

23 augusti 2013

Vegetariska köttbullar

15-18 st
  • 5 dl kokta svarta bönor.
  • olja
  • 1 gul lök.
  • 2-3 vitlöksklyftor. 
  • 250 g (skogs)champinjoner
  • 2 msk balsamvinäger.
  • några blad färsk basilika.
  • torkad oregano.
  • chiliflakes.
  • salt och peppar.
  • 1 dl (glutenfritt) ströbröd
  • 2-3 msk mandelmjöl
Mixa bönorna i en matberedare. Hacka löken, svampen och vitlöken. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och svamp i ca 5 min så att det mesta av svampens vätska försvinner. Tillsätt balsamvinägern och låt den koka in i svampen. 

Blanda i kryddorna och ta bort stekpannan från värmen. Låt svampblandningen svalna något och lägg den sedan i matberedaren tillsammans med bönorna, ströbrödet samt mandelmjölet. Mixa ihop till en fast smet. Blanda ev. i mer mandelmjöl/ströbröd om smeten är för lös.

Sätt ugnen på 200 grader. Forma bollar av smeten. Hetta upp olja i en stekpanna och stek bollarna runt om. Lägg över bollarna i en smord form och baka klart dem i mitten av ugnen i ca 20 min. Servera med det du gillar bäst.
Glutenfritt (Använd glutenfritt ströbröd). Kan frysas in. Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt.

Den här veckan har både ICA och Coop extrapris på diverse färska kryddor så på vägen hem från stan passade jag på att köpa med mig några sorter. Först ut att användas var koriandern som fick medverka i en pesto tillsammans med cashewnötter, hampaolja, ingefära och sambal oelek.

Peston fick i sin tur samspela med "köttbullar" som tack vare svampen får en lite "köttigare"konsistens mot tidigare vegetariska bollar som jag har gjort. Kryddningen kan varieras med dem kryddor som man föredrar bäst eller efter vilka andra smaker som "köttbullarna" ska samsas med. 

Andra kryddor som kan användas är t.ex. kryddpeppar, mynta, spiskummin, rosmarin, timjan, koriander, dill, salvia etc.

20 augusti 2013

Julis bokskörd 2013

  1. Bodylicious! av Sofi Fahrman och Julia Fors.
  2. Ditt bästa liv av Tim Storey.
  3. Du är vad du äter av Gillian McKeith.
  4. Ett år av magiskt löpande av Kenneth Gysing.
  5. Fri från depression av Helena Kubicek.
  6. För att överleva - om självskadebeteende av Sofia Åkerman.
Som ett avbrott till alla recept kommer här några boktips. Det blev dock inte så många böcker lästa under juli månad, dels för att jag var ute på resande fot och därmed lyssnade mer på radio än läste men också för att det var lite annat som upptog min tid.

De få böcker som lästes var dock alla läsvärda på ett eller annat sätt. Några av böckerna går inte längre att köpa direkt från förlaget (dvs. på t.ex. internetbokhandlar) men kolla på loppisar, biblioteket eller antikvariat så finner du dem säkert för en billig penning, det är så jag gör, man vet ju liksom aldrig vad man får tag på och är inte boken bra kan man ju bara ge den vidare :)

Om du har något boktips får du gärna lämna en kommentar med det nedan så att alla kan läsa det om få ytterligare tips.

Kort om böckerna:

  • Bok nummer 1 innehåller diverse träningstips för olika muskelgrupper såsom ben, rumpa etc. Det finns även en del som avhandlar kost.
  • Bok nummer 2 var läsvärd på så sätt att den väckte en del tankar som får läsaren (iaf mig) att fundera över sin tillvaro och om man lever sitt liv som man  vill ha det eller om man ska gå från ett "nästanliv till ett bästa liv".
  • Bok nummer 3 väcker också tankar men den är även informativ och tar bl.a. upp saker som vad kroppsliga åkommor (t.ex acne på olika ställen i ansiktet, tungans utseende etc.) kan bero på och hur man kan komma tillrätta med dessa besvär. Det ges även information om diverse livsmedel samt några enkla recept. 
  • Bok nummer 4 är lite i stil med Martina Haags bok som jag läste i juni, den beskriver helt enkelt en löpares tankar och upplevelser kring löpningen.
  • Bok nummer 5 behöver inte enbart läsas av en person som har en lindrig typ av depression utan de tips som ges i boken rörande sömn, motion och mat har alla användning av på ett eller annat sätt, det är trots allt tre faktorer som finns med oss i vardagen och livet.
  • Bok nummer 6 gjorde i alla fall mig mer insatt i ämnet självskadebeteende som jag har förstått är vanligt bland många unga. Jag kan tänka mig att en person eller anhörig som lider eller berörs av självskadebeteende kan ha användning och behållning av boken. Även sjukvårdspersonal och lärare kan ha användning av bokens tema.

19 augusti 2013

Galet enkla och goda paprikor

2 paprikor, 4 halvor: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop 4 kokta och tärnade, stora färskpotatisar med 2 msk mjölkfri pesto och tärnad tofeta (el. liknande vegansk fetaost).

Halvera och kärna ur två (2) paprikor. Pensla utsidan av paprikorna med olivolja och lägg de i en ugnsform/ på en bakplåtspappersklädd plåt. Fördela potatisblandningen i paprikahalvorna. 

Baka paprikorna i mitten av ugnen i 25-30 min. Ta ut och servera paprikorna med valfria tillbehör, t.ex. matgryn eller klyftpotatis.
Glutenfritt (Använd glutenfri pesto). Mjölkfritt. Vegan.

Fyllda paprikor är något av det godaste jag vet. Just de här paprikorna blev lite av sommarens favorit både hos mig och mitt lunchsällskap som var alldeles lyrisk över dess smaker trots dess enkelhet.

Receptet kommer från en av mina favoritkockar, Hugh Fearnley-Whittingstall, som för mig är en riktig inspiration bl.a. genom sin kamp om fiskarna ett program som för övrigt repriserades nu i sommar.

För att återgå till paprikorna. Att pensla paprikornas utsida med olja ger de lite av en grillad karaktär och dess smak kommer fram än mer. Val av pesto bestämmer smaken  så ta din favorit (jag använde en röd pesto med chili). De passar både som förrätt, huvudrätt med t.ex. något matgryn eller en buffé.

18 augusti 2013

Pannkakssöndag

Ca 9 plättar: Blanda ihop 1 1/4 dl växtmjölk, 1 tsk eko. vaniljpulver och 1 msk malda lin-/chiafrön i en skål och låt den stå i ca 10 min så att det hinner tjockna till något.

Blanda under tiden ihop 4 msk quinoamjöl, 2 msk bovetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 nypa salt och 1 nypa malen kanel i en stor skål. Blanda därefter i mjölkblandningen, 1½ msk lönnsirap och 2 msk rumsvarmt jordnötssmör och blanda om ordentligt. Blanda till sist i ½ tsk äppelcidervinäger

Hetta upp (mjölkfritt) smör i en stekpanna och stek plättar, ca 1 msk/plätt, i omgångar, ca 3 min/sida. Lägg på 2-3 skivor banan på på varje plätt innan du vänder de. Servera plättarna med valfria tillbehör. 
Glutenfritt (använd t.ex. risdryck som "mjölk"). Innehåller jordnötter. Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt.

Hoppas att helgen har varit bra?! Här har helgen hittills varit bra. Lördagen började med regn, men sedan var det sol hela dagen och vi passade på att gå på Bondens egen marknad samt på 2hand. På kvällen såg vi "Jakten", ruggig film men sevärd.

Idag skiner solen och frukosten är i magen, idag i form av mumsiga plättar som serverades med rostad kokos, plommon, persika, kiwi och lönnsirap. Mycket gott.

Idag hoppas jag att det blir en fin och bra dag, både för mig och för er. Ta hand om er. Kram M.

16 augusti 2013

White Bean Cookies

ca 20 kakor: Sätt ugnen på 200 grader Tvätta och picka 1 sötpotatis á 500 g med en gaffel. Lägg sötpotatisen på en plåt klädd med bakplåtspapper. och sätt in i mitten av ugnen. Baka den i ca 40 min. (Stäng inte av ugnen!) 

Ta ut sötpotatisen ur ugnen och låt den svalna något innan du avslägsnar skinnet. Lägg innanmätet i en skål och mosa det med hjälp av en potatisstöt eller en gaffel.

Mixa 4 dl kokta (= ca1 tetra sköljda och avrunna) stora vita bönor släta i en mixer eller med stavmixer. Lägg över bönorna i en stor skål. Blanda i sötpotatismoset och blanda om väl. Tillsätt ½-1 dl växtmjölk (beror lite på hur blöt  sötpotatisblandningen är), 4 msk chiamjöl (mixade/malda chiafrön), ½ msk malen kanel, knappt 1 tsk vaniljpulver, 5 msk-1 dl mandelspån alt. hackad mandel och 1 tsk bakpulver och blanda om så att det blir en slät smet.

Klicka ut 20 kakor på en plåt klädd med bakplåtspapper. Avsluta med att strö över lite mandelspån över kakorna. Grädda kakorna i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15-20 min eller tills de har fått en härligt gyllene färg. Ta ut kakorna och låt de svalna innan de serveras.
Glutenfritt. Innehåller mandel. Kan frysas in. Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt.

Jag tänkte att jag skulle fylla på frysen med diverse goda mellanmål som jag kan ta till i höst när studierna drar igång och det är ju snart.

Den här gången var jag nyfiken på att testa något med sötpotatis och vita bönor. Jag har ju sedan tidigare testat att baka med både kikärter och svarta bönor så varför skulle inte de stora vita bönorna också få vara med på ett hörn!?!

Kanel och sötpotatis är en god kombo och så även här. Bönorna anas inte och ger ingen smak. Jag får passa på att önska er en fin helg. Kram M.  

Augustifredag

2 port: Blanda 1 dl hirsflingor och 1 (rent) havregryn, 1 nypa salt och 4 dl vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka i ca 3 min. Rör därefter i 1 dl torkad frukt samt lite malen kanel. Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med ½ skivat äpple/portion. Servera med växtmjölk.
Glutenfritt (Använd rent havregryn). Mjölkfritt. Vegan.

Tänk att halva augusti redan har gått, tiden går fort, jag tyckte nyss att det var juni. Idag var det en sån där härlig, sval morgon och det ser ut att bli en varm och solig dag. Härligt.

Morgonen fick starta med en värmande gröt bestående av hirs, havre och torkade frukter. Det hela toppades med äpple och limerussin, vilket satte pricken över i:et.

Gröten är fri från gluten så den passar de flesta. Valet av torkad frukt påverkar grötens smak så ta det du föredrar bäst. (Jag tog sultanrussin, aprikoser och mullbär då det var det som jag hade att tillgå).

Nu väntar fredagen på mig och det hoppas jag att den gör hos er också. Ta hand om er och ha en fin start på helgen! Kram M.

15 augusti 2013

Gryta med Nektarin och Bönor

4 port: Skölj, kärna ur och skär 4 nektarin i klyftor. Skölj, ansa och strimla 2 purjolökar. Fräs nektarinklyftor och purjolök i olja i någon minut. 

Häll över 3 dl (extra krämig) kokosmjölk (ej light) blandad med 1 dl vatten, ½ msk soja, lite cayennepeppar och 1-2 msk röd currypasta. Låt puttra utan lock ca 5 min. Blanda i 1 tetra sköljda och avrunna bönor. Servera med t.ex. ris, nudlar eller vad du själv föredrar.
Glutenfritt (Se till att sojan inte innehåller gluten). Mjölkfritt. Vegan (Kolla så att currypastan inte innehåller räkpasta).

Det här är en variant på en av de första rätterna jag gjorde då jag började laga vegetariskt. På den tiden brukade jag ha stekta quornfiléer i såsen, då originalreceptet innehöll kyckling, den här gången blev det svarta bönor vilket passade bra det också.

Rätten innehåller få ingredienser och har en god smak av nektarinernas sötma, den heta curryn och kokosmjölken som liksom rundar av det hela.

Idag skiner solen och jag har passat på att slå två flugor i en smäll genom att ladda ner diverse Sommar i P1 för att kunna vara ute och njuta av solen. Det finns många bra sommarprat, så passa på att lyssna om du inte har gjort det. Det finns även möjlighet att lyssna på Hanna Hellquist vinterprat som är värt att lyssna på, jag tänkte på det då jag läste boken [länk] om hur man kan ta sig vidare efter ett självmord.

Jag hoppas att allt är bra med er och att ni tar hand om er och de som ligger er varmt om hjärtat. Kram M.

12 augusti 2013

Kakor med hirs, havre & goji.

20 kakor: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop 3 mosade, mogna stora bananer (ju mognare desto mer sötma) och ½ dl flytande kokosolja i en stor skål.

Blanda ihop 1 dl hirsflingor, 4 dl (rent) havregryn 5 msk gojibär, 5 msk riven kokos, 1½ dl mandelmjöl, 1 tsk bakpulver, 1 tsk ekologiskt vaniljpulver, ½ tsk malen kanel och 1 nypa salt i en annan skål.

Tillsätt därefter havreblandningen till bananmoset och rör om tills allt har blandas ordentligt och blivit en smet. Blanda avslutningsvis ner 50 g hackad mörk choklad i smeten.

Klicka ut 20 kakor på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 min. Ta ut kakorna ur ugnen och låt dem kallna innan de äts, annars ramlar dem sönder.
Glutenfritt (Använd rent havregryn. Kolla så att chokladen inte innehåller gluten). Innehåller mandel och kokos. Kan frysas in. Mjölkfritt (Använd mjölkfri choklad). Vegan (Se "mjölkfritt"). Äggfritt.

Banankakorna blev lite av en favorit så när bananerna började sjunga på sista versen bakade jag en variant på dem. Dessa fick en mild smak av hirs, vanilj samt gojibär. Godast tycker jag att dem är sådär lite halvfrusna. Perfekta som mellanmål eller att ha med på utflykten.

Jag har använt kokosolja, men det borde gå att ersätta den med smält (mjölkfritt) smör om man inte har kokosolja hemma.

Hoppas att allt är bra med er och att ni har fått en fin start på veckan. Här startade veckan med ett hejdundrande hällregn, vilket var behövligt efter så många soliga dagar, perfekt väder för att vara inomhus och pyssla.

Ta hand om er och så hoppas jag att ni får en god fortsättning på vecka 33. Kram M.

9 augusti 2013

Jordgubbsparfait

6 port.
  • 3 dl naturella cashewnötter
  • ca 5 dl färska jordgubbar
  • 3 msk kokosolja
  • 4 färska, urkärnade medjooldadlar
  • ½ msk lönn-/el. agavesirap
  • 1 tsk ekologiskt vaniljpulver
Blötlägg cashewnötterna i vatten i ca 2 timmar. Mixa alla ingredienserna till en slät smet i en matberedare.  

Fördela smeten i sex (6) muffinsformar av silikon och låt dem stelna i frysen i ca 1 ½ timme. Ta ut och servera med färska jordgubbar. 
Glutenfritt. Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt.

Snart börjar jordgubbssäsongen vara över men än går det att få tag på färska jordgubbar så varför inte göra en god sommardessert?!? 

Ingredienserna går att finna i de flesta större livsmedelsbutiker, tillagningen är enkel och resultatet blir en svalkade god dessert med mycket smak av jordgubbar.

Går att förbereda dagen innan, men tänk då på att ta ut formarna ur frysen en stund innan servering så att det hinner tina lite.

Plättar med sötpotatis, kokos & kanel

Ca 20 plättar: Skär 150 g skalad, sötpotatis i mindre bitar och koka de mjuka. Låt sötpotatisen rinna av i en sil och lägg den sedan i en stor skål för att svalna.

När sötpotatisen har svalnat; Tillsätt 2 ekoägg el. chiaägg, 5 msk (extra krämig) kokosmjölk, 5 msk jordnötssmör, 2 krm bikarbonat, 2 krm bakpulver, knappt 1 tsk malen kanel och 1 nypa salt till skålen och mixa ihop allt till en slät smet.

Hetta upp kokosolja i en stekpanna och stek i omgångar plättar (ca 1 msk/plätt) av smeten. Vänd plättarna när det börjar bildas små bubblor på ytan.

(Håll plättarna varma i ugnen på ca 100 grader medan du steker klart alla). Servera plättarna med valfria tillbehör t.ex. lönnsirap och något gott bär.
Glutenfritt. Mjölkfritt. Vegan (Använd chiaägg). Äggfritt (Använd chiaägg).
Inspiration från health-bent.com.

Oj, så var det redan fredag, veckan har verkligen rusat fram. Medan tid fortfarande finns (dvs. jag inte har några tider att passa) så passar jag på att göra och njuta av frukostar som kräver lite tid, som t.ex. pannkakor/plättar.

Dagens plättar var baserade på sötpotatis, kokosmjölk och jordnötssmör vilket gav en otroligt god smak i kombination med kanel. Personligen tycker jag att de var enkla att göra, de var goda och mättade bra. Passar även de som inte tål gluten.

Nu är jag redo att möta denna fredag och det hoppas jag att ni också är samt att dagen blir bra. Ta hand om er! Kram M.

8 augusti 2013

Augustimorgon med energigröt & surdegsbröd

Surdegsbröd med chévre & jordgubbar - 1 smörgås
Rosta 1 skiva surdegsbröd i en gjutjärnspanna (eller brödrost om du hellre vill det) så att den får lite färg. 

Bred på vegansk chévre (receptlänk, uteslut pepparroten) el. mjölkfri philadelhiaost/ cream cheese på det rostade brödet. Lägg på 2 skivade jordgubbar och avsluta med att ringla över lite lönnsirap. Avnjut direkt!
Glutenfritt (Använd ett bröd fritt från gluten). Mjölkfritt (Tål du mjölk kan du använda mjuk chévre). Vegan.
"Energigröt" - 1 port:
Blanda 1 dl rågflingor, 2 dl vatten och en nypa salt i en kastrull. Koka upp och låt gröten koka i ca 5 min. Lägg upp gröten i en djup tallrik. Toppa gröten med blåbär och skivade jordgubbar. Servera med kall hasselnötsdryck.
Mjölkfri. Vegan.
Recept från nLife.se.

God morgon! Hoppas att ni mår bra och att er vecka har varit bra så här långt?! Min vecka har varit bra, vädret har varit på min sida, trots prognoser om att det skulle vara regn, så jag är mer än nöjd.

Morgonen började bra med en god frukost bestående av "Energigröt" och surdegsbröd med lite vardagslyx-känsla. Brödet jag använde var det jag skrev om härom dagen och det var gott, men nästa gång ger jag mig på att göra en egen surdeg.

Jag lyxade till frukostmackan lite genom att rosta brödet i stekpanna och sedan toppa med cream cheese, jordgubbar och lönnsirap. Till det serverades, som nämnts, "Energigröt" som egentligen är vanlig hederlig råggröt toppad med bär och serverad med hasselnötsdryck, men på något sätt blir det godare om gröten benämns med ett namn tycker jag.

Hasselnötsdrycken är visst relativt ny på marknaden och där jag bor har ingen affär tagit in den, så jag hittade den av en slump när jag besökte City Gross i grannstaden, men det brukar vara så när nyheter dyker upp i butikerna :)

Idag väntar nya äventyr innan vardagen gör sitt intåg igen. Jag hoppas att ni får en fin dag och att ni tar hand om er. Kram M.

Tips på fler sorters smörgåsar finner du HÄR och HÄR finner du smörgåsar med keso.

6 augusti 2013

En somrig gröt

1 port. 
  • 1 dl (rent) havregryn 
  • 2 dl vatten 
  • 1 nypa salt 
  • 1 klyftad nektarin
  • ½ dl blåbär
  • 1 rivet rött äpple 
  • kokosflingor
  • malen kanel 
  • mandeldryck till servering 
Koka havregrynen, enligt anvisningen på förpackningen, med vatten och salt. Lägg den klyftade nektarinen i botten på en djup tallrik, fördela gröten på och toppa med rivet äpple, riven kokos, blåbär, kanel och kall mandeldryck.
Glutenfritt (Om rent havregryn används). Mjölkfritt. Vegan.
Inspiration från nLife.se.

God morgon! Hoppas att allt är bra med er!? Jag känner mig på bra humör, solen skiner och jag har fått en god natts sömn. Morgonen startade med bl.a. en härligt somrig gröt med en massa härliga smaker av frukt samt mandeldryck. Det är riktigt gott att lägga den varma gröten på nektarinen, värmen utvecklar dess smak ännu mer, så testa det om du kokar gröt.

Just nu håller jag på att baka surdegsbröd (dock sån där fusk, men ändå) och jag är lite spänd på hur det kommer bli. Jag tänkte åka på picknick och vad passar väl då bättre än att ha ett riktigt gott bröd med sig!?

Än en gång önskar jag er en fin dag. Ta hand om er och njut av sommaren. Kram M.

5 augusti 2013

Kokospannkakor

ca 6 pannkakor: Vispa ihop 5 msk kokosflingor, ½ dl mandelmjöl, ½ dl siktat dinkelmjöl, 2 dl växtmjölk (jag använde hasselnöt), 2 ekoägg/chiaägg och 1 nypa salt i en skål/bunke. 

Stek tunna pannkakor alt. plättar av smeten i smör/kokosolja. Vänd pannkakorna när smeten stelnat och ytan ser matt ut. Servera pannkakorna med valfria tillbehör.
Hasselnötsmjölet kan uteslutas och ersättas med samma mängd mjöl, t.ex graham el. dinkel.
Mjölkfri. Vegan (Använd chiaägg).

God morgon! Hoppas att ni har haft en lika solig och bra helg som jag har haft!? Det känns som att det bara har varit solsken hela sommaren, så härligt. Även denna dag skiner solen och jag tänkte njuta av den samt hämta ut en del av första kursens litteratur, sedan vet jag inte hur dagen kommer arta sig men det känns som att det kan bli en bra dag, den har i alla fall startat bra. 

Precis som för exakt ett år sedan kommer här ett recept på ett par goda pannkakor, dessa med en krispig karaktär och en förnimmelse av kokos. Just dessa är lite svåra att steka så ha tålamod innan du vänder dem. Jag serverade de med skivad nektarin, kokos och blåbär blandat med vaniljpulver och lite kokossocker, men som så alltid tar man det man själv föredrar.

Nu önskar jag er en fin start på ännu en sommarvecka. Ta hand om er! Kram M.

2 augusti 2013

Saftiga morotsbiffar

5 biffar: Riv 300 g skalade morötter och lägg de i en stor skål/bunke. Blanda ner 1 finhackad gul lök i morotsrivet. Tillsätt därefter 3 msk majsstärkelse och blanda om ordentligt.

Blanda i ½ dl kikärtsmjöl, 1-2 nypor kokossocker, 1 nypa salt, ½ tsk bakpulver, ½ tsk malen spiskummin och lite svartpeppar. Blanda därefter i 1 msk rapsolja, 2 msk mjölkfri grädde och "no-egg" motsvarande 1 ägg (alt.1 ekoägg). Rör om ordentligt.

Om smeten är för lös för att forma biffar: rör i 1-2 msk fiberhusk. Forma fem (5) biffar av smeten och sätt in de i kylen i 1 timma.

Ta ut biffarna ur kylen. Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna gyllene på båda sidorna. Servera biffarna med valfria tillbehör.
Glutenfritt. Mjölkfri (Använd mjölkfri grädde). Vegan (Använd "no-egg" el. ersätt "no-egg m. t.ex. ytterligare 1-2 msk mjölkfri grädde).

Jag hade en påse morötter som såg ut att vilja lämna kylen snart, så innan dem hann göra det på egen hand gjorde jag ett par goda och saftiga morotsbiffar som höll ihop bra (viktigt om du frågar mig) och som därmed var lätta att steka.

Passa på att göra flera biffar på en gång och frys in till höstens matlådor eller till luncher/middagar då orken tryter eller tiden är knapp. Det blir cirka 15 biffar av 1 kg morötter.

Ytterligare recept med biffar med rotfrukter i [länkar]: