16 juni 2013

Äggfria lakritsplättar

4 port, ca 15 plättar:
  • 1 "chia-ägg" (se recept nedan) 
  • 3½ dl havreyoghurt
  • ½ tsk ekologiskt vaniljpulver
  • 1 dl grahamsmjöl 
  • 1½ dl siktat dinkelmjöl 
  • 1½ tsk bakpulver 
  • ½ tsk salt
  • ev. 1 tsk kokossocker
  • 2 tsk lakritspulver 
  • 1 tsk flytande kokosolja
Vispa ihop samtliga ingredienser till en slät smet. Smält lite smör/kokosolja i en stekpanna och klicka ut smet till ca tre (3) plättar åt gången. Stek dem gyllenbruna på båda sidor. Servera med valfria tillbehör.
Lakrits är ej lämpligt för personer med högt blodtryck. Glutenfritt (Ersätt dinkel- och grahamsmjöl med bovete- resp. rent havremjöl) Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt.

"Chia-ägg", motsvarande 1 ägg:
  • 1 msk malda chia
  • 2½ msk vatten el. nötmjölk
Mal chiafröna i en elektrisk kaffekvarn. Rör i chiafrömjölet i nötmjölken. Låt blandningen stå i 5-10 min.  Rör om och använd i recept där ägg används.
Glutenfritt. Mjölkfritt. Vegan. Raw food. 

God förmiddag! Hoppas att allt är fint med er och att helgen har varit bra!? Här har det varit en solig helg och eftersom den svenska sommaren är ganska kort har jag passat på att vara ute och njuta.

Söndagsmorgonen startade med nygräddade plättar med lakrits. Inspiration fick jag från ett recept som Jacob Wismar gjorde inför lakritsfestivalen 2012. Jag använde mig av "chia-ägg" och det kan du även använda i andra recept där ägg används, t.ex. bröd.

Plättarna smakar inte så mycket lakrits, kan i och för sig bero på valet av lakritspulver, men strör man lite krossade lakritspastiller på plättarna så utvecklas lakritssmaken mer även i plättarna.

Önskar er en fin söndag samt avslut på veckan. Ta hand om er! Kram M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar