Guide: Mjölkfria alternativ.

Sidan är under uppbyggnad

För den som - av en eller annan anledning - inte äter mjölkprodukter finns det en hel uppsjö av mjölkfria alternativ, till inte minst grädde, att välja mellan, men vilken passar bäst till tårtbak? Vilken är godast och passar bäst i gratängen? Det tänkte jag ta reda på, för att sedan göra en liten guide. Stay tuned!

OBS! För att det inte ska uppstå några missförstånd. Jag har inte blivit sponsrad utan jag har köpt dessa produkter för egna pengar. Guiden är tänkt att ses som just en guide till vad en som t.ex. mjölkallergiker (komjölksproteinallergiker), vegan eller laktosintolerant kan ersätta produkter såsom vanlig créme fraiche och grädde med.

Kom gärna med egna tips och förslag på produkter, för utbudet är som sagt stort och jag kan omöjligt få med alla. 

Till efterrätter och dyl.
Fr. vä:
  1. Carlshamns "Luftig visp" - Vatten, härdat vegetabiliskt fett, stärkelsesirap, havreflingor (5%), vegetabilisk olja, socker, emulgeringsmedel (E472b, E472e, sojalecitin), förtjockningsmedel (E401, E460, E466), aromämnen. (låg-gluten/M/V)
  2. Alpros Soyagrädde - Vatten, härdat vegetabiliskt fett, maltodextrin, socker, skalade sojabönor (2%), emulgeringsmedel (sackarosestrar av fettsyror, mjölksyraestrar av mono-och diglycerider av fettsyror), havssalt, arom. (M/V)
  3. Soyatoos kokosvisp - Kokosmjölk (kokos, vatten 75%), härdat vegetabiliskt fett (12%), invertsockersirap, ärtprotein, emulgeringsmedel: mono-och diglycerider av fettsyror (vegetabiliskt), förtjockningsmedel: cellulosa och natriumalginat, surhetsreglerande medel: kaliumfosfat och mononatriumcitrat, salt, arom. (M/V)
  4. EcoMils Cuisine mandelgrädde (EKO) - Vatten, mandelolja*, mandel*, agavesirap*, emulgeringsmedel: solroslecitin, stabiliseringsmedel: xantan , gummi arabicum, havssalt, naturligt smakämne (mandel)*. (M/V
  5. (Ej på bild) GoGreens "Vips- baserad på havre" - Vatten 68,9%, kokosolja, maltodextrin, havremjöl 2,4%, emulgeringsmedel (E 472b, E 471, E 472e, E 433), förtjockningsmedel (E 460, E 466, E 407), surhetsreglerande medel (E 340, E 331), aromer, salt. (Samtliga E-nummer har vegetabiliskt ursprung). 
Till matlagning.
 Havrebaserade produkter som passar bra till matlagning.
Fr. Vä:
  1. Oatlys iMat Fraiche - Syrad havrebas (vatten, havre, syrningskultur), vegetabilisk olja (palm- och rapsolja), potatisstärkelse, emulgeringsmedel (E472e), stabiliseringsmedel (E407), syra (äpplesyra, mjölksyra), kalcium.
  2. Garants Ekologisk Matbas Havre (EKO) - Vatten, svensk havre* 9%, rapsolja*, palmolja*, emulgeringsmedel (E322 (från raps), stabiliseringsmedel (E415), havssalt. 
* Ekologisk råvara
     3. Oatlys Ekologisk iMat (EKO) - Havrebas (vatten, havre* 10%), rapsolja*, citrusfiber, stabiliseringsmedel (xantan), risfiber**, havssalt. 

* KRAV-certifierad råvara.
** EU-ekologisk råvara.

Av dessa tre havrebaserade produkter föredrar jag Oatlys båda produkter, men det är inget fel på Garants. Jag har använt samtliga tre produkter i olika sorters rätter där en annars brukar ha grädde och hittills har de levt upp till mina förväntningar och tillfört en krämig känsla.

Fraichen är ett välkommet tillskott då det förut inte har funnits någon som passar in på mina önskemål. Jag har använt den både i kall och i varm matlagning. Fraichen innehåller dessutom mindre mängd mättat fett än en animalisk motsvarighet (t.ex Arlas 15%) vilket jag ser som ett plus. 

Även "iMat" och "Garants matbas havre" innehåller mindre mängd mättat fett (1 resp. 3 g) än en liknande animalisk motsvarighet.

Tips! Oatly har en s.k. "Oatly-fier" som oatlyfierar recept - som en hittar på nätet - genom att den gör om det funna receptet "till Oatly-recept med rätt ingredienser i rätt mängd". Du hittar Oatly-fiern HÄR [länk].
 Tre sorters "grädde" från Isola Bio. 

Fr. vä:  
  1. Dinkel/Spelt (EKO) - Vatten, dinkel* (20%), kallpressad solrosolja*, risstärkelse*, tapiokastärkelse*, förtjockningsmedel: fruktkärnmjöl*, havssalt. (M/V)
  2. Hirs (EKO) - Vatten, hirs* (20%), olivolja extra virgin* (11%), tapiokastärkelse*, förtjockningsmedel: fruktkärnmjöl*, havssalt. (G/M/V)
  3. Kokos (EKO) - Kokosnöt* (60%), vatten, förtjockningsmedel: guar gum*. (G/M/V)
* Ekologisk råvara

Dinkelgrädden hamnade i en lasagne, hirsgrädden i en grädd- och tomatbaserad gryta och kokosgrädden hamnade i en soppa som hade indiska smaker. 

Dinkelgrädden gjorde sig bra i lasagnen och hade en bra, krämig konsistens. Smakmässigt var den neutral, lite som havregrädden från Oatly. 

Hirsgrädden gjorde sig tyvärr inte alls bra i grytan utan den gav en underlig smak åt rätten samt att den var grynig i konsistensen, lite som om det var mixade hirsgryn i.

Kokosgrädden gjorde sig otroligt bra i soppan då dess kokossmak gjorde att soppan smakade mer. Tilläggas kan att samma soppa även har testats med Oatlys havregrädde samt deras havrefraiche, vilket har blivit gott, men kokosgrädden var bäst i den soppan.
Ytterligare två "grädde".
Fr. vä:
  1. Rice Dream Cuisine Bio (EKO) - Vatten, risingredienser (rissirap*, risstärkelse*, rismjöl*) (10%), solrosolja* (7%), emulgeringsmedel: solroslecitin, förtjockningsmedel: karragen och johannesbrödsfrömjöl, havssalt, naturlig arom* (M/V)
  2. Alpro Soyas alternativ till matlagningsgrädde - Vatten, solrosolja (15,4%), skalade sojabönor (4%), fruktos-glukossirap, emulgeringsmedel (sackarosestrar av fettsyror, och sojalecitin), stabiliseringsmedel (xantangummi, guarkärnmjöl och karragenan), havssalt, arom, antioxidationsmedel (tokoferolextrakt). (M/V
Rice Dream Cuisine Bio testades i en marockansk gryta som hade mycket smak. Grädden hade en fin konsistens och skar sig inte som det ibland kan göra med vissa gräddalternativ. Smakmässigt bidrog den till att göra rätten fyllig och rund i smakerna, i övrigt var grädden neutral. 

Alpro Soyas alternativ till matlagningsgrädde användes i en lasagne. Den gjorde sig bra där, så smakmässigt är det inga fel på "grädden". Synd är att den, liksom många andra mjölkfria gräddvarianter, innehåller emulgeringsmedel samt socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du vill lämna en kommentar :)
Inläggen granskas innan de publiceras.
(Spam och reklam publiceras inte)