2016-02-14

Kikärtspannkakor

I dessa pannkakor använde jag mig av aquafaba, vilket är det "vatten" som konserverade bönor/kikärter ligger i. Det är ett bra substitut till ägg, då det är riktigt bra att vispa. Testa t.ex. att göra maränger på det, så får ni se ;)
I alla fall. Dessa pannkakor är riktigt goda och matiga. Jag åt mina med frukt, "chiasylt" och mjölkfri grädde, men det är även gott med t.ex. tzatziki, avokado och/eller salsa till. Värt att testa med andra ord.

ca 15 pannkakor
  • 50 g veganskt margarin
  • 2½ dl växtmjölk
  • ca 6 msk aquafaba
  • 1½ dl kokta kikärtor
  • 2½ dl mjöl (jag använde bovetemjöl)
  • 2 tsk bakpulver
  • olja/margarin, till stekning
Smält margarinet i en kastrull. Häll på mjölken och låt den blir fingervarm. Lägg aquafaban  i en bunke och vispa  den vit och fluffig. Tillsät kikärtorna och mosa dem med en gaffel. Häll ner mjölkblandningen i bunken och vispa smeten slät.

Blanda mjölet med bakpulvret och tillsätt det till aquafabasmeten. Rör om smeten. Smeten ska vara ganska klumpig och klimpig, så rör bara tills mjölet har blandats med smeten, annars blir pannkakorna lätt för hårda.

Hetta upp olja/margarin i en stekpanna. Grädda små pannkakor, ca 2 msk/pannkaka. Vänta tills det bildas små bubblor på sidorna innan du vänder pannkakorna. Låt steka en halv minut på andra sidan och lägg upp på tallrik. Servera med valfria tillbehör.
Glutenfritt (om t.ex. bovetemjöl används). Mjölkfritt. Sojafritt. Vegan. Äggfritt.

3 kommentarer:

Kul att du vill lämna en kommentar :)
Inläggen granskas innan de publiceras.
(Spam och reklam publiceras inte)