8 augusti 2014

En kladdig kaka

Det här är en variant på kladdkaka som påminner om de Black Bean Brownies [länk] som jag gjorde för några veckor sedan. Liksom browniesarna har även denna mycket smak av choklad, men innehåller en lite mindre mängd agavesirap och istället har en banan fått bidra med sin naturliga sötma.

Jag lät kakan sätta till sig ett dygn innan den serverades och då hade den fått en härligt krämig konsistens. Det hela serverades med vaniljglass, tinade vildhallon samt kokosflakes, men någon form av grädde är säkert också gott till.

I mitt fall använde jag en liten form samt muffinsformar till kakan, men man kan säkert hälla all smet i en större springform, dock kan tiden behöva förlängas så känn efter emellanåt. Kanske är 40 minuter lagom i en form som är ca 26 cm i diameter. Berätta gärna hur lång tid det tog om ni testar att göra en stor.

Önskar er en fortsatt bra fredag samt underbar helg! Ta hand om er! Kram.

10 stycken + 1 liten kaka
Smält ½ dl kokosolja (el. rapsolja) i en kastrull på svag värme. Rör därefter i ½ dl agavesirap (el. annan sirap) och 30 g mjölkfri mörk choklad. Rör om tills chokladen har smält. Ta sedan av kastrullen från plattan.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa - med kokosflingor - en liten springform (ca 20 cm i diameter) samt smörj en muffinsplåt el. ställ tio (10) silikonformar i en muffinsplåt.

Lägg ½ dl linfrömjöl (= ca 2½ msk mixade hela linfrön) och 5 msk kallt vatten i en matberedare/mixer. Mixa ihop och låt blandningen stå och svälla i ca 10 min.

Tillsätt 1 tetra sköljda och avrunna stora vita bönor, 1 dl kakaopulver, 2 dl skalade och rivna färska rödbetor, 1 nypa flingsalt, ½ msk bakpulver, 1 skalad mogen banan och den smälta chokladblandningen till linfröblandningen. Mixa ihop allt till en riktigt slät smet. (Tillsätt ev. lite vatten om smeten blir för tjock).

Fyll springformen med ca 2 dl smet och klicka ut resten av smeten i muffinsformarna (ca ½ dl i varje). Släta till ytan med hjälp av en sked. Sätt in muffinsplåten samt formen i mitten av ugnen och grädda i 25-30 minuter. (Mitten ska vara lite krämig). Ta ut plåten och låt muffinsarna vila i 30 minuter innan du stjälper upp muffinsen, kakan mår bäst av att stå till sig en dag innan servering.
Glutenfritt. Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt.

2 kommentarer: