9 juni 2014

Linspaprikor med citronströ

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka 2½ dl sköljda och avrunna torkade röda linser i 5 dl vatten i en kastrull i 15 minuter. Ta av från plattan och låt ev. vatten rinna av.

Hetta upp olja i en stor stekpanna. Fräs 1 finhackad gul lök och 1 skalad och grovt riven morot under omrörning i ca 5 minuter. Tillsätt 3 skalade och finhackade vitlöksklyftor1 grovt riven zucchini, 4 dl krossade tomater, grönsaksbuljongpulver, 1 dl vatten, 100 gram fryst bladspenat, torkad oregano, torkad timjan och torkad rosmarin. Rör om och låt allt sjuda i ca 10 minuter.

Ta av stekpannan från värmen och rör ner de kokta linserna. Smaka av med salt och peppar. Fyll 4 stora, urkärnade och halverade paprikor med linsblandningen. Pressa över citronjuice över paprikorna. Lägg paprikorna i en stor ugnsform och täck med ugnsfolie. Sätt in i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Smält under tiden 2 msk mjölkfritt margarin i en liten kastrull. Tillsätt rivet citronskal från ½ ekocitron, ½ dl ströbröd, lite torkad timjan och ca ½ msk torkad persilja. Rör om så att allt blandas. Ta av kastrullen från plattan.

Ta ut paprikorna och strö över ströbrödsblandningen. Grädda paprikorna i ytterligare ca 15 minuter eller tills toppingen har fått lite färg. Ta ut och servera med valfria tillbehör.
Mjölkfritt. Vegan.

Jag brukar köpa ett engelskt vegetariskt receptmagazine lite då och då. Magazinet brukar ha med recept ur diverse kokböcker, och i ett av vårens nummer fanns receptet på dessa otroligt goda paprikor med. Paprikorna har mycket smak av örter samt syrlighet från citron. Ursprungsreceptet finner man i Sallys Bees kokbok "The Secret Ingredient: Family Cookbook".

Idag såg jag att ICA har extrapris på ekologiska paprikor den här veckan, så kanske kan detta bli en av veckans måltider?! Linsfyllningen är även god som fyllning i en lasagne. Det är en billig vardagsrätt om man köper grönsakerna när det är säsong, som nu i juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar