31 maj 2013

Baka, baka liten kaka...

20 kakor: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop 3 mosade, mogna bananer (ju mognare desto mer sötma) med 1 tsk ekologiskt vaniljpulver och ½ dl flytande kokosolja i en stor skål/bunke.

Blanda ihop 5 dl (rent) havregryn, 5 msk riven kokos, 1½ dl mandel- eller hasselnötsmjöl, 1 tsk bakpulver, ½ tsk malen kanel och 1 nypa flingsalt i en annan skål.

Tillsätt därefter havreblandningen till bananmoset och rör om tills allt har blandas ordentligt och blivit en smet. Blanda avslutningsvis ner (glutenfri) 100 g hackad mörk choklad i smeten.

Klicka ut/forma 20 kakor på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 min.
Kan frysas in. Glutenfritt (välj glutenfri choklad samt rent havregryn!). Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt.

Om man inte vill baka bröd, göra plättar, mixa en smoothie eller frysa in sina mogna bananer så kan man baka kakor istället! De här kakorna får sin sötma från bananerna, svag bitterhet från chokladen samt en härlig smak av kokosen.

Kanske kan vara något att antingen ge bort i studentpresent i en fin burk eller inkludera på buffébordet såhär i studentfirartider!? De är även goda som mellanmål eller på kafferepet.
// Kram M

30 maj 2013

Pasta & Rotfrukter

4 port: Skala och hacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor. Skala och skär 2 morötter, 1-2 palsternackor, 1/4 rotselleri och 4 potatisar av fast sort i mindre bitar. 

Fräs löken och vitlöken i olja utan att det tar färg. Tillsätt rotfrukterna, men inte potatisen, och ½ tsk chiliflakes och fräs i ytterligare någon minut.

Tillsätt 1 tetra krossade tomater, 2 dl vatten, 1 tsk lantbuljongpulver, 1 msk tomatpuré och ca ½ msk torkad, smulad oregano. Lägg på ett lock och låt allt koka på svag värme i ca 30 min eller tills rotfrukterna är mjuka. Lägg i potatisen efter 10 min.

Blanda i 4 dl kokta kikärter (= ca 1 tetra sköljda och avrunna) mot slutet av koktiden. Smaka av med salt. Servera till pasta eller liknande. 
Kan frysas in. Mjölkfri. Vegan. Äggfri.

Den här pastarätten med rotfrukter fann jag i en "Leva & Bo" (nr 3, 2013) och det blev lite av en favorit då jag tycker om smaken av varma rotfrukter samt oregano och tomat. Det är även en rätt som min mage kan acceptera då den bråkar.

Apropå mage och kanske också stress, vilket kan påverka magen, så tänkte jag försöka att skriva lite om stress framöver, när (ironiskt nog) min examinationsstress har lagt sig. Ni får gärna komma med förslag, egna erfarenheter eller tips på hur ni lindrar stressen, det är ett stort ämne så det går att säga mycket om det.

Nu önskar jag er en fin fortsättning på torsdagen. Ta hand om er! Kram!

29 maj 2013

"Hallonmousse"

"Hallonmousse"
  • 2 stora avokados, skalade och i bitar
  • ca 1 frp färska hallon á 125 g (frysta går också bra)
  • ca 6 medjool dadlar
  • ekologiskt vaniljpulver 
Lägg alla ingredienserna i en mixer och mixa till en slät kräm. Servera direkt.

Tips! Moussen kan även användas som fyllning i en paj. 

En god hallonmousse som går snabbt att svänga ihop, fungerar utmärkt som efterrätt, frukost eller som en god pajfyllning. Hallonen kan ersättas med andra bär eller kakao- eller carobpulver.

28 maj 2013

Grova korvbröd

10 st.
  • 25 g färsk jäst.
  • 2½ dl växtmjölk
  • ½ dl rapsolja
  • 1½ msk sötning (t.ex. sirap/kokossocker)
  • 1 tsk salt
  • 1½ dl fint rågmjöl
  • 5 dl siktat dinkelmjöl
Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av växtmjölken så att den löser sig. Tillsätt resten av växtmjölken samt oljan. Blanda i saltet och sötningen. Arbeta därefter in mjölet lite i taget och knåda degen så att den blir smidig. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timma. 

Dela degen i tio (10) bitar och forma till avlånga bröd. Lägg bröden på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt korvbröden jäsa under bakduk i ytterligare 1 timma. 

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med växtgrädde eller olja och strö därefter över vallmofrön. Grädda korvbröden i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills de har fått lite färg. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
Kan frysas in. Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt.

Sedan tidigare har jag recept på "Grova hamburgerbröd" samt "Majsfrallor", här på bloggen, vilka båda är goda att äta med burgare av något slag. 

Vad jag däremot inte hade var ett recept på ett gott korvbröd, så för att råda bot på det satte jag en deg i eftermiddags för att lagom till middagen ha nybakat korvbröd. Brödet blev sådär fluffiga och mjuka som korvbröd ska vara.  

Jag använde rågmjöl, men samma mängd grahamsmjöl ska gå bra det också. Bröden kan frysas in så gör många på en gång så är du redo om du spontant kommer på att du vill grilla i sommar; bara att ta fram ur frysen!

Jag får passa på att önska er en god natt samt hälsa ännu några nya följare välkomna. Ta hand om er! Kram.

26 maj 2013

Pannkakssöndag

Kesoplättar: Blanda ihop 1,25 dl (dinkel)mjöl, 2 krm bikarbonat, 1 nypa salt och ½ msk sötning i en skål. Vispa ihop 2 ekoägg, 1,25 dl keso (utan löpe), 4 msk (växt)mjölk och 1 msk rapsolja i en stor skål. Blanda i mjölblandningen i kesoblandningen. 

Hetta upp smör eller olja i en stekpanna. Stek små pannkakor så att de blir gyllene på båda sidor. Servera med valfria tillbehör.
"Pineapple Upside Down Banana Pancakes" [Receptlänk]

Vare sig man firar mor eller inte så är det gott med plättar/pannkakor. Den här morgonen blev det plätt-/pannkaksfest med två sorters pannkakor och diverse goda tillbehör. 

Jag körde på varianten med banan och ananas och den var väldigt god så den ska jag göra om. Jag ska dock använda ett annat mjöl (tog rent havremjöl) för det var lite besvärligt att få de att hålla ihop.

De med ananas och banan är fria från både ägg och mjölk så tål du inte det så kan de kanske vara något att testa. Nu önskar jag er en fin söndag samt ett grattis på mors dag till alla mödrar ute i landet. Ta hand om er! Kram!

25 maj 2013

Härliga lördag

10 st.
På kvällen: Smula ner 1/4 paket färsk jäst i en bunke. Tillsätt 2½ dl kallt vatten och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt knappt 1 tsk salt, 1 msk rapsolja, ½ dl naturella, skalade solrosfrön, 1½ msk chiafrön, 1½ msk hela linfrön och 1 dl rågflingor. Blanda i ca 4 dl siktat dinkelmjöl och arbeta ihop till en kladdig, men smidig deg. Arbeta degen i flera minuter, ca 10 min. Täck degen med plastfolie och ställ in i kylen över natten.

På morgonen:  Sätt ugnen på 250 grader (ca 225 grader varmluft). Ta ut degen ur kylen. Klicka, med hjälp av två skedar, ut tio (10) bullar på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på en ren bakduk och låt bullarna jäsa i 30 min. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 12 min. Ta ut och servera med valfria pålägg. 
Kan frysas. Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt.

I morgon är det Mors dag och då kanske det kan vara trevligt att bjuda på nybakat!? Kall-/nattjäst bröd är något som jag uppskattar att baka då det inte brukar krävas så mycket prestation, risken att ta död på jästen är minimal och så behöver man inte stiga upp så tidigt heller.

Denna soliga lördag fick bjuda på just nybakade, kalljästa bröd i form av frallor med en härlig krispighet tack vare olika fröer, för mer smak kan lite brödkryddor tillsättas. Dessa frallor fick sällskap av chaikokt hirsmannagrynsgröt med valnötter och färska aprikoser.

Nu tänkte jag passa på att njuta av ännu en solig majdag, hoppas att ni också har sol och att ni mår bra?! Ta hand om er! Kram!

23 maj 2013

Falafel med mynta & pistage

15 st
  • ca 15 blad färsk mynta
  • ca 1 tsk torkad persilja.
  • 2 påsar á 80 g skalade pistagenötter.
  • 4 dl kokta kikärter
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 1 finhackad liten gul lök
  • 3 msk olivolja 
  • 1 tsk malen spiskummin.
  • 1 msk (bovete)mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • (ca 1 dl finrivna morötter)
Sätt ugnen på 200 grader (ca 175 grader varmluft). Kör örterna och nötterna i matberedaren så att de blir hackade. Tillsätt därefter resten av ingredienserna och kör ytterligare någon minut tills du får en smet. Blanda ev. i rivna morötter. 

(Tillsätt 1 msk (bubbel)vatten om smeten känns för torr eller sammamängd mjöl om den är för blöt).

Forma 15 bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka bollarna i ugnen i ca 15 min eller tills bollarna har fått lite färg. Ta ut och servera med valfria tillbehör.
Inspiration från Green Kitchen Stories

Glutefritt. Innehåller nötter. Kan frysas in. Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt.

Jag hade pitabröd i frysen och tänkte att det kunde vara gott att äta med hemgjord falafel, så det fick det bli. Den här gången blev det en ny variant med inspiration från Green Kitchen Stories otroligt fina blogg.

På ett sätt påminner dessa falafel om "Nutty Falafel" men på ett annat sätt inte då dessa inte har lika mycket smak från nötterna utan det är myntans friskhet som slår igenom.

Till serverades det pitabröd, ajvar relish och skivad rödlök, då de smaker som passar ihop med mynta som fanns hemma. Fick även bli kimchi som omväxling till surkålen.

22 maj 2013

Hasselnötter, Banan & Choklad.

"Love Earth"- 1-2 bägare
Hasselnötsknäck
  • ½ dl naturella hasselnötter
  • 4-5 färska dadlar, urkärnade
  • en nypa salt
Mixa ihop allt till ett mellanting av smul och deg.

"Chokladglass"
  • 3-4 frysta bananer, något tinade
  • ½ dl rått kakaopulver
  • agavesirap, efter tycke och smak
  • ev. en nypa salt
Mixa ihop allt till en krämig konsistens. Fördela i en eller två bägare. Lägg på hjortron (eller andra bär). Smula över hasselnötsknäck. Avnjut direkt!
Glutenfritt. Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt.

Det tillhör inte vanligheten att jag äter hjortron, men är det något speciellt som ska firas så kan det hända att det blir hjortron. Hjortron eller inte så är det här gott att mixa ihop som en del till till frukost, mellanmål eller efter t.ex. en lättare måltid.

Just nu är jag smått upptagen med det sista på terminens sista inlämning, men förhoppningsvis blir det lite fler uppdateringar inom kort. Önskar er en god natt samt fortsättning på veckan. Kram.

21 maj 2013

"Licorice- & Raspberry Truffles"

ca 25 st: Mixa ihop 2 skalade bananer (ju mognare, desto sötare), 8 medjool dadlar, 2 dl mandlar (ev. blötlagda), 1 dl torkade hallon, 4 msk (rått) kakaopulver, 2-3 tsk lakritspulver, ½ dl kokosolja och 1 nypa flingsalt i en mixer så att det blir en slät massa.

Lägg över massan i en skål och ställ in i kylen i 2-3 timmar. Ta ut skålen ur kylen och forma smeten till ca 25 bollar. Rulla hälften av bollarna i kakao blandad med lite lakritspulver och de resterande bollarna i carobpulver blandat med lite lakritspulver.

Bollarna klarar sig i burk med tättslutande lock i kylen ca 5 dagar . Kan även frysas, klarar sig då i ca 2 mån.
´
Glutenfria. Mjölkfria. Rawfood. Äggfria.

OBS! Den som lider av högt blodtryck ska inte äta lakrits.

Kombinationen hallon och lakrits är en kombination som passar i det mesta, så varför inte göra någon form av rå tryffel med dessa smaker!?! Beroende på val av lakritspulver så kan lakritssmaken variera i intensitet så smaka av så att önskad styrka fås. 

Till skillnad från "Choco Banan Truffles"  så gör sig bananen smakmässigt inte till känna utan det är lakritsen och kakaon som dominerar med en förnimmelse av hallonen. 

Jag kan tänka mig att några (vild)hallon i smeten kan få fram hallonens smak mer. Hallonen kan även ersättas med citronskal och lite pressad citron, det borde bli gott. Önskar er en fortsatt fin dag! Kram! 

20 maj 2013

Nutty Falafel

Ca 15 falafel
  • 1 ½ dl naturella hasselnötter (kan ersättas med t.ex. mandel eller solrosfrön)
  • 4 dl kokta (= 1 tetra) kikärter
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 2-3 tsk malen spiskummin
  • ca 2 msk maizena
  • en nypa salt
  • knappt 1 tsk bakpulver
  • 1 msk pressad citron
  • 2-3 msk bubbelvatten
  • 2 finrivna morötter
Sätt ugnen på 200 grader (ca 175 grader varmluft). Lägg alla ingredienser, utom morotsriv och vatten, i en matberedare och mixa till du får en slät massa. 

Blanda därefter smeten med vatten och morotsriv. Forma ca 15 bollar av smeten. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen ca 20 min.
Innehåller hasselnötter men är fria från ägg och gluten.

Här kommer receptet på "Nutty falafel", som jag nämnde i föregående inlägg, ifall det är någon som vill testa. Jag gjorde de i ugnen då jag gjorde en dubbel sats för att kunna frysa in några för framtiden, men de går även att steka i olja i stekpannan för den som vill ha lite stekyta på dem.

Nötterna bidrar med en god smak samt härlig krispighet. Den som är allergisk mot nötter kan ersätta nötterna mot t.ex. solrosfrön.

Önskar er en fortsatt fin kväll. Ta hand om er! Kram.

Rotisar med senap & rosmarin

3-4 port: Sätt ugnen på 175 grader (ca 150 grader varmluft). Skala 1 kg valfria rotfrukter och skär dem sedan i ätstora bitar. 

Vispa ihop 4 msk rapsolja, 2 msk grovkornig senap, 1 msk agavesirap och 2-3 tsk torkad rosmarin i en stor bunke. 

Lägg i rotfrukterna och blanda om allt med händerna så att rotfrukterna täcks med dressingen. Lägg över allt i en stor ugnsfast form eller bakplåt. Täck med aluminiumfolie och baka rotfrukterna i mitten av ugnen i ca 30 min. 

Höj temperaturen till 200 grader (175 grader varmluft) och ta av folien. Baka rotfrukterna i ytterligare ca 30 min eller tills rotfrukterna har blivit mjuka men med en krispig kärna. 

Ta ut rotfrukterna. Smaka av med flingsalt samt några varv svartpeppar. Rör om och servera med valfria tillbehör.
Glutenfritt. Mjölkfri. Vegan. Äggfritt.

Förra sommaren blev den här rotfruktsrätten, med en härlig smak av senap och rosmarin, en hit här hemma och gjordes bl.a. som tillbehör till hemgjorda bönbugare eller "Nutty Falafel" som blev dagens lunch.

Nu är sommaren här igen och grillarna börjar komma fram från vinterförvaringen och kanske kan då dessa rotfrukter vara något att servera till det grillade?! Rosmarin och senap passar bra till det mesta, veggie eller inte. 

Vill du inte ha det till det grillade kan du blanda i t.ex. kokta beluga- eller puylinser och/eller bönor så blir det lite av en ljummen sallad, även det gott nu på sommaren.

Önskar er nu alla en fortsatt fin måndag samt start på veckan. Jag får även passa på att hälsa alla nya följare välkomna. Kram!

18 maj 2013

Raw Passion

2 små bakelser

Det här behövs:
  • matberedare
  • kniv
  • 2 portionsformar
Passionsfyllning
  • 1 dl cashewnötter, naturella
  • ½ tsk ekologiskt vaniljpulver
  • 2 msk vatten
  • ½ msk agavesirap
  • ½ msk kokosolja
  • 1 passionsfrukt, urgröpt
Mixa cashewnötterna till ett mjöl. Tillsätt vaniljpulver, vatten, kokosolja och agavesirap och mixa så att allt blandas. Tillsätt passionsfrukten och mixa. Smörj formarna med lite olja. Fördela smeten i formarna. Ställ in i frysen ca 1 ½ timme. Förbered botten.

Chokladbotten
  • ½ dl pekannötter
  • 4-5 färska dadlar
  • 1 msk rått kakaopulver
  • en nypa salt
Mixa pekannötterna till ett smul. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Ställ kallt tills fyllningen blir klar.

Montering
Ta ut fyllningen ur frysen. Ta ut degen till bottnarna ur kylen och dela den i två delar. Rulla varje del till en boll. Platta till varje boll så att den blir tillräckligt stor för formen. Lägg en platta i varje form och platta lätt till så att den fastnar på passionsfyllningen. Ställ in i kylen i ca ½-1 timme.

Ta ut formarna ur kylen. Skär med en kniv runt kanterna så att bakelsen släpper lättare. Stjälp upp bakelserna på tallrikar/fat. Dekorera med passionsfruktkött (½ passionsfrukt per bakelse). Avnjut!
Mjölkfri. Glutenfri. Vegan. Rawfood. Äggfritt. 

För några år sedan hade jag en blogg där jag under en sommar testade att göra olika råa efterrätter/mellanmål. Jag har redan publicerat några av recepten från den här på bloggen, men det återstår ett och det är det här receptet.

Det här är en härlig liten bakelse med syrlig smak och en härlig chokladbotten. Det krävs lite pyssel men det kan det vara värt om man firar något speciellt. 

Om du inte har passionsfrukt hemma så kan du ersätta den med hallon (gärna vildhallon då de är lite syrligare i smaken). Pekannötterna kan ersättas med valnötskärnor.

Nu önskar jag er en fin fortsättning på lördagen. Ta hand om er! Kram!

17 maj 2013

Choco Banana Truffles

ca 25 st: Mixa ihop 2 skalade bananer (ju mognare, desto sötare), 5 msk torkade osvavlade aprikoser i bitar, 2 dl valnötskärnor, 4 msk (rått) kakaopulver, ½ dl kokosolja och 1 nypa flingsalt i en mixer så att det blir en slät massa.

Lägg över massan i en skål och ställ in i kylen i 2-3 timmar. Ta ut skålen ur kylen och forma smeten till 25 bollar. Rulla hälften av bollarna i baobabpulver och de resterande bollarna i carobpulver

Bollarna klarar sig i burk med tättslutande lock i kylen ca 5 dagar . Kan även frysas, klarar sig då i ca 2 mån. 

Glutenfria. Mjölkfria. Rawfood. 

De här tryfflarna har en härligt god smak av choklad med en förnimmelse av banan. Jag rullade dem i baobabpulver samt carobpulver och de med baobab får utöver chokladen och bananen en spännande, lite syrlig smak. 

Väldigt goda att göra till sig själv eller varför inte till mor på mors dag som är den 26/5!? En fortsatt fin fredag önskar jag er! Kram.

15 maj 2013

Citronbitar

Citron är en smak som jag tycker mycket om, så när jag hittade ett recept på just bars med citron hos Green Kitchen Stories blev jag glad, men så såg jag att det innehöll ägg och det hade jag inga hemma, så det var bara att leta vidare.

Efter ett tag snubblade jag över ett recept på raw food bars med just smak av citron som jag testade. Barsen blev jättegoda med mycket smak av citron och inte söta. De var/är dessutom väldigt enkla att göra, vilket alltid är ett plus. 

Jag skar upp sex bitar men jag skulle nog säga att nio är bättre för det blev lite mäktigt. I övrigt kan jag tänka mig att göra om dem, kanske med apelsin som omväxling.
Citronbitar - 6-9 bitar
Botten
  • 2 dl naturella valnötter
  • 4 msk kokosflingor
  • 7 dadlar, urkärnade
  • 1 nypa salt
  • 1 msk rivet ekocitronskal
Fyllning
  • 6 msk kokosolja, mjuk.
  • 2 msk lönnsirap
  • 2 msk pressad citron
  • ½ msk rivet ekocitronskal
  • ev. 1 krm gurkmeja, för extra färg.
Mixa ihop alla ingredienserna till bottnen ordentligt. Tryck därefter ut blandningen i en liten lätt smord form. (Se till att det blir hårt packat) 

Lägg kokosoljan till fyllningen i en skål. Vispa kokosoljan så att den får en krämig konsistens. Tillsätt därefter resten av ingredienserna och vispa så att det blir en fluffig konsistens. Bred ut fyllningen på botten.

Ställ in formen i kylen i ca 30 min. Ta ut och skär i sex (6) till nio (9) bitar. Avnjut!
Recept från "Oatmeal with a fork".

Lillördag

2 port: Lägg 4 dl kokt (fullkorns)bulgur i en kastrull. Häll 1½-2 dl växtmjölk över bulgurn. Tillsätt 1-2 krm vaniljpulver samt ev. 1 nypa salt. Koka upp och låt bulgurn småputtra tills all vätska har kokat in. Rör i 1 msk (kokos)mjöl så att gröten binder sig.

Beräkna 1 skivat plommon samt 1 dl skivade jordgubbar till varje portion. Lägg frukten i botten på två (2) djupa tallrikar. Fördela bulgurn i tallrikarna. Toppa med valfria tillbehör. Servera med växtmjölk.

Glutenfritt: Ersätt bulgurn med kokt quinoa, krossat bovete eller helt bovete. Tänk på valet av mjöl samt mjölk.

Idag blev det en slags variant på bulgurgröt, fast serverad på ett lite annorlunda sätt i form av ett torn som jag enkelt gjorde genom att trycka ner gröten i en skål och därefter vända det upp-och-ned. 

Idag skiner solen så den tänkte jag passa på att njuta av, är dock lite nere pga. en närstående ligger inlagd på sjukhus och jag har inte möjlighet att åka dit, så det stressar mig. Jag får trösta mig med att h*n får god vård. Önskar er en fin dag. Ta hand om er och era nära och kära. Kram

Ps. Grattis på namnsdagen till er som heter Sofia och Sonja. Ds.

13 maj 2013

En slags moussaka

Med inspiration från Lotta Lundgrens blogg gjorde jag en slags moussaka baserad på det jag hade att tillgå hemma. Resultatet blev en god, enkel och smakrik vardagsrätt. Ett tips är att vara försiktig med saltet då kronärtskockan kan vara salt i sig.

4 port.
  • 1 gul lök 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 100 g torkad sojafärs (tillagad enligt anvisning på förpackningen) el. 300 -400 g fryst vegetarisk färs.
  • 1 burk (mjölkfri) röd pesto
  • ½ tsk malen kanel
  • 1 burk kronärtskockshjärtan.
  • 1 medelstor zucchini 
  • 1 butternutpumpa, skalad och urkärnad
  • ½ citron 
  • 1 tetra krossade tomater (naturella el. smaksatta)
  • (mjölkfri) (feta)ost
Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken och finriv vitlöken och blanda med den tillagade färsen, peston, kanelen och urkramade och mosade kronärtskockshjärtan. Salta, peppra och blanda väl. 

Riv zucchini och pumpa grovt, salta lätt och pressa över citronen. Varva färs och grönsaksriv i ugnsfast form, toppa med tomatkross. Smula över osten. Grädda i ugn i ca 30 min.
Inspiration från "Om jag var din hemmafru".

12 maj 2013

Snabbakat

Morgonexperimentet denna morgon fick bli ett slags stekpannebröd, fast gräddat i ugnen och med bakpulver istället för jäst, vilket gör att brödet går snabbt att svänga ihop.

Kokosmjölet slukar ganska mycket vätska, så man får testa sig fram med mängden havredryck så att degen inte blir för torr då den blandas ihop.

Brödet är gott att servera till soppa/gryta, mellanmål, frukost eller varför inte göra och ha med ut på picknick/utflykt?!?

4 bröd
  • 1 msk chiafrön + 2-3 msk vatten
  • 8 msk rent havremjöl (el. t.ex. dinkel-)
  • 5 msk kokosmjöl 
  • 1 tsk bakpulver 
  • 1 nypa salt 
  • 25 g kokosolja
  • 1-1½ dl havredryck (el. ris- om du inte tål gluten)
Blanda ihop chiafrön och vatten i en skål och låt blandningen stå och svälla i ca 10 min. 

Sätt ugnen på 250 grader (225 grader varmluft). Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke/skål. Fördela kokosoljan i blandningen och rör ner chiablandningen och mjölken (börja med 1 dl!). Arbeta ihop till en deg. Dela degen i fyra (4) delar. 

Platta ut varje bit till tunna, ovala kakor på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min. Låt bröden svalna inlindade i bakduk.

11 maj 2013

Grönt är skönt

Jag hade en påse babyspenat i kylen som jag behövde använda upp, så det fick bli ett så kallat "Grönt Monster" till frukosten denna morgon. 

Jag brukar frysa in bananer i skivor, då de börjar bli på gränsen till för mogna, för att vid senare tillfällen ta fram och t.ex. använda i en smoothie. Den frysta bananen fungerar även lite som isbitar så att smoothien blir sval och god. 

Du kan även göra "glass" eller "chokladmousse" med den frysta banan, något som kan vara gott som både frukost och mellanmål på sommaren. Eller släng ner bananen i grötkoket.

Jag hoppas att ni får en fin lördag. Ta hand om er!

1-2 glas: Lägg ½ paket tinad, fryst mango, 1 dl fryst, tinad banan, 1 skalat och tärnat Granny Smith äpple, ½ msk lucumapulver, ca ½ tsk spirulinapulver, 1 påse á 65 g babyspenat och 2½ dl kallt vatten i en mixer. Mixa ihop. Häll upp i glas och avnjut direkt.

10 maj 2013

Gott till pizzan

Jag försöker att få in lite roliga sidosallader till maten några gånger i vecka, som lite variation till grönsaker rätt upp-och-ner liksom. Det är ett av alla små projekt jag försöker ha under 2013.

Den här salladen är god till det mesta, personligen tycker jag att den är god till pizza, som ett roligt alternativ till pizzasalladen. 

Om du vill göra salladen så är mitt råd att du antingen tar egenplockade blåbär eller så kokar du bären innan och låter de svalna innan de blandas i salladen, med tanke på att Livsmedelsverket fortfarande uppmanar till det.

"Gott till pizza"-sallad: Vispa ihop 3 msk vitvinsvinäger, 3 msk rapsolja, 1-2 msk agavesirap, ca 1 tsk smulad torkad oregano, salt och peppar i en bunke/stor skål. Blanda i ca 1 liter fint strimlad vit- och/eller rödkål. Massera in dressingen ordentligt i kålen. Tillsätt därefter ca 1 dl blåbär i bunken och blanda om.

Ställ in bunken/skålen i kylen i några timmar så att smakerna hinner sätta sig. Servera salladen som sidosallad till maten eller som pizzasallad.

8 maj 2013

Sunny Sweet Potato Falafel

Idag är det en otroligt fin och varm dag, känns som att sommaren är här. Jag hoppas att det blir en fin sommar i år, då jag har planerat att göra en del utflykter och då är ju sol att föredra.

Sol fick bli lite av dagens tema på lunchen då det blev rester i form av sötpotatisfalafel. Falafeln görs enkelt i ugnen, därför passade jag på att göra flera stycken på en gång så att jag kunde frysa in för framtiden.

De kan även vara något att göra och ha på buffébordet nu när det snart är studentuppvaktningar eller så kan man ha med de på ett knytkalas eller picknick.

ca 20 st
  • 1 skalad och grovt riven medelstor sötpotatis 
  • 4 dl kokta kikärtor (= ca 1 tetra sköljda och avrunna)
  • 1 hackad liten rödlök 
  • ca ½ tsk torkad timjan 
  • 1 tsk paprikapulver 
  • 1 tsk malen spiskummin
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 msk olivolja
  • 4 msk bubbelvatten 
  • 4-5 msk (glutenfritt) ströbröd 
  • salt & peppar 
Sätt ugnen på 175 grader (ca 150 grader varmluft). Lägg alla ingredienser, utom ströbröd och vatten, i en matberedare och mixa till du får en slät massa. Blanda därefter smeten med vatten och ströbröd. Forma bollar av smeten. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen ca 30 min. 
Kan frysas in. Glutenfritt. Äggfritt. Mjölkfritt. Vegan.

6 maj 2013

God & Mustig Bönchili

Ny vecka som dessutom innehåller lite ledighet mitt i. Jag blir lite vill när det är ledighet mitt i veckan, vet liksom inte riktigt vilken dag det är när jag vaknar :p Jag hoppas att ni har fått en bra start på er vecka!?

Även om det snart är sommar och värmen har börjat komma så tycker i alla fall jag att det kan sitta fint med en god, mustig och lite het gryta, inte minst om det är en grå och regnig dag.

Vill man inte tillaga grytan nu så kan det vara en god gryta att avnjuta i höst. Grytan är nästan godast dagen efter för då har smakerna hunnit sätta sig samt utvecklas.

4 port: Finhacka 1 rödlök. Riv 2 vitlöksklyftor. Skär 2 paprikor (gärna röd och grön) i bitar. Hetta upp olja i en stor gryta och fräs, under omrörning,  löken och paprikan i oljan tillsammans med ca 1 msk chipotlepasta, ca ½ tsk malen spiskummin och 1 tsk paprikapulver

Tillsätt 2 tetror krossade tomater, lite lantbuljongpulver, 4 dl kokta kikärter (ca 1 tetra sköljda och avrunna) och 4 dl kokta kidneybönor (ca 1 tetra sköljda och avrunna). Rör om och låt grytan puttra i ca 15 min. Servera grytan med exv. kokt ris blandat med vildris samt en god sallad till.

Tallrik: "Blomster" från Rörstrand.

5 maj 2013

Beetroot Hummus

Förra året började jag med ett litet projekt, där jag skulle försöka att göra lite olika pålägg, för att få lite mer variation. 

Jag tänkte att jag skulle fortsätta med det även i år, därför gjorde jag en härligt rosa rödbetshummus med mycket smak av vitlök som skapar en härlig smaksymfoni tillsammans med tahini, spiskummin, olivolja och citron.

Jag vaknade tidigt i morse av att regnet slog mot fönstret, så jag gick sömndrucken upp och rörde ihop en deg till müslibaguetter, den här gången med Saltå Kvarns Quinoamüsli, men ska du baka brödet så är en riktigt nötig och fruktig att föredra, det ger mer smak och crunch.

När degen var ihopblandad kröp jag ner under täcket och sov vidare, under tiden som degen jäste, för att två timmar senare hoppa upp pigg ur sängen och baka baguetter och mixa hummus. Perfekt start på dagen tillsammans med müsligröt (jag försöker ta slut på müslin, märks det ;)). Jag hoppas att ni får en fin söndag. Kram.

Rödbetshummus, ca 7 dl: Lägg 400 g kokta, kalla och skalade rödbetor, 4 dl kokta kikärter (= ca 1 tetra sköljda och avrunna), 6 msk olivolja, 1 tsk malen spiskummin, 4 krossade vitlöksklyftor, 4 msk tahini  och ca 2-3 msk pressad citron i en matberedare. Mixa ihop till en slät massa.

Klarar sig några dagar i kylen i burk med tättslutande lock.

4 maj 2013

Lördag

Att blanda ner morot i bröd gör att det blir saftigt och saftiga är precis vad de här sconesen är. Scones kan ju lätt bli lite torra och smuliga, men det är i alla fall inte de här.

Idag skiner solen och jag tänkte kolla på växter som jag kan plantera ut i trädgården. Jag skulle vilja ha pioner, tycker att det är så fint. Funderar även på om jag ska kolla på en liten drivbänk, skulle vilja odla åtminstone lite goda kryddor.

Har ni några planer för dagen? Jag hoppas i vilket fall som helst att ni också får en fin dag. Ta hand om er!

4 scones: Blanda ihop 2 dl mjöl (t.ex 1½ dl dinkelmjöl och ½ dl rågmjöl), 1 tsk bakpulver, ½ tsk malen kanel, 1 nypa salt och 25 g tärnat mjölkfritt smör i en bunke. Blanda därefter i 1 grovriven morot, 1 dl havreyoghurt el. -dryck och ½ dl (svarta) sesamfrön

Sätt ugnen på 225 grader (ca 200 grader vamluft). Klicka ut fyra (4) scones på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda sconesen i mitten av ugnen i ca 12 min. Ta ut och låt svalna något innan de serveras med goda pålägg.

3 maj 2013

Vad man kan ägna sig åt på en fredag...

Ja, det här är vad man kan ägna sig åt en fredag, eller vilken annan dag som helst, jag hade bara en tråkig morgon, så istället för att plugga började jag pyssla och nu har snart hela förmiddagen gått.

Själva smeten gjorde jag redan igår kväll, men det var först nu i morse som jag gjorde det sista finputsandet.

Det här är nog de godaste bars jag har gjort hittills och lätta att göra var de också så det är ett plus. Värda att testa med andra ord.

Barsen passar bra som mellanmål, efter träning, i skidspåret/-backen eller om man du vill ha lite extra energi. Önskar er en fin fredag samt helg!

Raw Hemp Protein Bars, 15 st
  • 1½ dl solrosfrön.
  • 1 dl pumpafrön
  • 3 dl kokosflingor
  • 1 dl kakaonibs
  • 1 dl hampaprotein
  • 4 msk chiafrön
  • 20 urkärnade färska dadlar
  • ½ dl kokosolja.
  • 3 msk kallt vatten
  • 4 msk (rått) kakaopulver
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 1 dl (rent) havregryn
  • 2 msk blåa vallmofrön
Mixa snabbt ihop solros- och pumpafrön, kokosflingor, kakaonibs, hampaprotein och chiafrön i en matberedare. Lägg över blandningen i en bunke.

Lägg i dadlarna, kokosoljan, vattnet, kakaopulvret och vaniljen i matberedaren och mixa ihop allt till en slät blandning. 

Tillsätt dadelblandningen i bunken med fröblandningen. Tillsätt havregryn och vallmofrön och blanda om ordentligt så att det blir en fast smet.

Häll smeten/massan i en form (min var 20x26 cm) och tryck ihop massan ordentligt. Ställ formen i kylen i ca 30 min. Ta ut och skär 15 bars. 

Förvaras i en burk med tättslutande lock, klarar sig ca 1 vecka i kylen.

Inspiration från Green Kitchen Stories.

1 maj 2013

Falafelburgare

Som jag har nämnt tidigare brukar jag göra egna "färdigprodukter" när jag har tid över och idag var det dags igen. Den här gången blev det falafelburgare med smak av kryddpeppar och hetta från chipotle. Mycket gott!

Till serverades det grillad paprika och zucchini, klyftpotatis, syrad rödkål samt mjölkfri yoghurt med chunky salsa (ej på bild)

Den syrade rödkålen var något nytt för mig, men jag gillade den så den ska jag köpa igen, den är ett roligt alternativ till min favorit surkålen. Ett plus är att den även är mild för magen.

8 burgare: Mixa ihop 4 dl kokta stora vita bönor, 4 dl kokta kikärter, 1 msk (havre)mjöl, 1 tsk malen kryddpeppar, finrivet skal från 1 ekocitron, 1 msk chipotlepasta, 1 nypa salt och 1 knippe färsk koriander till en slät massa i en matberedare.

Forma åtta (8) burgare av smeten. Hetta upp olja i en stekpanna och stek burgarna i omgångar. Servera burgarna med valfria tillbehör, t.ex. hamburgerbröd och/eller majsfrallor, klyftpotatis samt goda röror.

Tips! Som ni säkert redan vet om så finner ni fler vegetariska/veganska burgare HÄR.