23 maj 2013

Falafel med mynta & pistage

15 st
  • ca 15 blad färsk mynta
  • ca 1 tsk torkad persilja.
  • 2 påsar á 80 g skalade pistagenötter.
  • 4 dl kokta kikärter
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 1 finhackad liten gul lök
  • 3 msk olivolja 
  • 1 tsk malen spiskummin.
  • 1 msk (bovete)mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • (ca 1 dl finrivna morötter)
Sätt ugnen på 200 grader (ca 175 grader varmluft). Kör örterna och nötterna i matberedaren så att de blir hackade. Tillsätt därefter resten av ingredienserna och kör ytterligare någon minut tills du får en smet. Blanda ev. i rivna morötter. 

(Tillsätt 1 msk (bubbel)vatten om smeten känns för torr eller sammamängd mjöl om den är för blöt).

Forma 15 bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka bollarna i ugnen i ca 15 min eller tills bollarna har fått lite färg. Ta ut och servera med valfria tillbehör.
Inspiration från Green Kitchen Stories

Glutefritt. Innehåller nötter. Kan frysas in. Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt.

Jag hade pitabröd i frysen och tänkte att det kunde vara gott att äta med hemgjord falafel, så det fick det bli. Den här gången blev det en ny variant med inspiration från Green Kitchen Stories otroligt fina blogg.

På ett sätt påminner dessa falafel om "Nutty Falafel" men på ett annat sätt inte då dessa inte har lika mycket smak från nötterna utan det är myntans friskhet som slår igenom.

Till serverades det pitabröd, ajvar relish och skivad rödlök, då de smaker som passar ihop med mynta som fanns hemma. Fick även bli kimchi som omväxling till surkålen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar