2013-01-12

Gryta med färs, svamp & morot.

I höstas blev det inte så mycket bloggande, men däremot blev det en hel del nya rätter tillagade. En rätt som tillagades och som även blev lite av en favorit var denna goda gryta med kantareller, potatis och morötter. 

Sparrisen kan uteslutas helt eller ersättas med till exempel någon näve haricots verts om du gillar det. Riset kan ersätta med korngryn, matvete eller dinkel.
Koka 4 port. vildrismix (el. råris) enligt anvisningarna på förpackningen (ca 40 min).

Under tiden riset kokar: Skala 6-8 potatisar och skär de i mindre bitar. Kärna ur och finstrimla 1 röd chili. Skala och skiva 2 morötter och 1 rödlök. Skär 150 g kantareller i mindre bitar. 

Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs 1 påse á 325 g fryst sojafärs (el. annan vegetarisk färs) i några minuter. Blanda i potatis, chili, morötter, lök och kantareller och låt fräsa med i några minuter under omrörning.

Blanda i 1 burk hela tomater och ca 6 dl lantbuljong (späd med mer om det behövs). Låt grytan småputtra i ca 20 min. och smaka sedan av med 2 msk tamarisoja och peppar. Lägg i citronskal från ½ ekologisk citron samt 1 näve fryst sparris och låt det koka med i 2 min.

När riset har kokat klart: Hetta upp olja i en stekpanna och fräs 1/4 sköljd och strimlad purjolök i någon minut. Blanda i det kokta riset i stekpannan och stek i ytterligare ca 3 min under omrörning. Blanda i 1 näve mandelflarn och skal från ½ citron i riset. Smaka av med salt och peppar. Servera riset till grytan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du vill lämna en kommentar :)
Inläggen granskas innan de publiceras.
(Spam och reklam publiceras inte)