31 maj 2012

Bars

Jag har ju tipsat om en hel del råa bollar här på bloggen, men aldrig bars så här kommer en variant som ska kunna gå att göra råa om du har varmluftsugn (eller ännu bättre; torkugn) och bakar de i några timmar med luckan på glänt.

Innehållet kan du variera efter vad du har hemma och vad du själv gillar/tål. Jag använde färska dadlar som jag tycker binder ihop bra i och med att de är kladdiga till konsistensen.

8 st.
  • 1 dl grovhackade hasselnötter 
  • 1 dl melonkärnor.
  • "äggersättning för äggvita" (el. 2 ekoäggvitor) 
  • 2 dl (glutenfritt) havregryn 
  • 1 msk nyponskalsmjöl 
  • 2 msk kakaopulver
  • ½ dl agavesirap (el. flytande honung)
  • en nypa salt 
  • 1 dl hackade färska medjool dadlar 
  • 5 msk torkade blåbär.
Sätt ugnen på 125 grader (100 grader varmluft). Rosta de grovhackade hasselnötterna och melonkärnorna i en torr och het stekpanna ett par minuter tills de får lite färg. Låt svalna. 

Blanda nöt- och fröblandningen med "äggvitor", havregryn, nyponskalsmjöl, kakao, sirap och salt. Tillsätt de hackade dadlarna och blåbären. Rör om ordentligt. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Gör 2 längder av smeten, ca 4 cm breda och 1 cm höga. (Gör längderna så kompakta som möjligt)

Ställ in plåten mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna. Skär i åtta (8) bitar. Vänd dem efter ett tag så att de torkar runt om.  

Förvara i kylen i lufttät burk.

30 maj 2012

Yogaris

Till min stora lycka hade min affär tagit in faitrade ananas som dessutom hade ett bra pris. När jag höll på att skära upp ananasen till morgonens frukost kom jag att tänka på en god risblandning som jag gjorde förra sommaren.

Receptet på denna blandning tror jag att jag fann i en gammal (tidningen) SOLO från runt 2006 och det var skapat av hon som driver Curlyfood (Om jag inte är helt fel ute så är det hon som är aktuell med en kokbok med yogamat?!?).

Blandningen är väl värd att testa och har en härlig sötma från den färska frukten. Om du gör en stor sats och får över till nästa dag så blir det mer smak dagen efter eftersom smakerna har hunnit sätta till sig då.

Önskar er nu en underbar dag! Ta hand om er. Kram.

Yogaris - ca 2 port
  • 4 torkade fikon (blötlagda i en timme), därefter skärs de i bitar
  • 2 dl (rött) råris, sköljt
  • ½ ananas, i bitar
  • 1 mango, i bitar
  • 1 papaya, i bitar
  • ½ dl  kokosflingor, torrostade i stekpanna
  • 1 nypa havssalt
Koka riset i 6 dl vatten. Lägg frukten i en skål. Blanda med frukten. Tillsätt ris och salt. Låt stå en stund så att smakerna gifter sig.

29 maj 2012

Kalljäst frukostlimpa

Det har blivit en hel del tips på kalljästa frallor, så därför tänkte jag att det kunde sitta fint med en kalljäst limpa, en limpa som är god att rosta.

Innehåller få ingredienser och kräver inte så mycket prestation av dig på morgonen. Under tiden som brödet gräddas kan du t ex ta en dusch och göra i ordning dig så att du är klar lagom till brödet är klart.

Vill du ha lite grövre bröd kan du säkert ersätta 1½ dl av vetemjölet mot grahamsmjöl.
1 limpa
  • 7 g färsk jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • ½ msk salt
  • ½ dl havrekli
  • 6½ dl manitoba cream (kan ersättas med vetemjöl)
  • 1 msk olja
  • ½ dl blåa vallmofrön
Kvällen innan: Smula ner jästen i en bunke. Lös upp jästen i vattnet. Arbeta in vetekli, mjöl och salt så att det blir en fast deg. Häll i oljan och fröna i en avlång brödform. Gnid in formen med frö- och oljeblandningen. Stjälp ner degen i formen. Täck formen med plastfolié och ställ in i kylen över natten.

På morgonen: Ta ut formen ur kylen. Sätt ugnen på 250 grader (225 grader varmluft). Sätt in brödet i ugnen och sänk värmen till 200 grader (175 grader varmluft). Grädda i ca 35 min. Ta ut brödet och låt det svalna på galler innan det skivas.

Tips! Sugen på mer formbröd?! Kanske Citronfranska kan vara något?!

Rabarberpaj

Jag försökte uppdatera tidigare idag, men då verkade alla bilderna på Blogger ha försvunnit?! :s Nu är dem som tur är tillbaka och jag kan fortsätta att tipsa om goda saker som man kan göra med rabarber.

Ingen sommar utan rabarberpaj. Paj över huvud taget med frukt eller bär är gott tycker jag som hoppas på ett bra frukt- och bärår :)
Paj med rabarber och (sibiriska) björnbär.

 Paj med rabarber och hallon.

Ingefära och kardemumma ger lite mer sting åt pajen, men kan uteslutas om man vill ha en mer traditionell paj. Fröna kan ersättas med hackade nötter om man tål det.

Beroende på val av socker så får man olika smak och "knäckighet". Jag föredrar farin-, kokos- eller råsocker för det tycker jag ger god smak och härlig seghet. Både vaniljglass och -sås är goda tillbehör till.

1 pajform, ca 4 port
  • 125 g bär (t ex hallon eller björnbär)
  • 500 g tunt skivad rabarber
  • ½ dl potatismjöl
  • 2 msk kokossocker (kan ersättas med farin- el. råsocker)
Smul
  • 1 dl (glutenfria) havregryn (gärna en grövre sort)
  • 2 msk kokossocker (kan ersättas med farin- el. råsocker)
  • ½ dl melon-/solros- el. pumpakärnor
  • 30 g (mjölkfritt) smör el. 2 msk raps- el. kokosolja
  • ca ½ tsk malen ingefära (kan uteslutas)
  • ca ½ tsk nystött kardemumma (kan uteslutas)
  • en nypa salt
Sätt ugnen på 225 grader (175 grader varmluft). Blanda rabarber och hallon med socker och potatismjöl i en skål. Smörj en pajform med lite smör/olja och fördela blandningen i formen.

Blanda ihop havregryn, socker, smör, melonkärnor, kryddor och salt till en smulig massa. Fördela smulet över rabarber och hallon. Grädda pajerna i mitten av ugnen i ca 15-20 min tills smulet har fått fin färg. Servera med t.ex vaniljsås eller vaniljglass.

Nötfri.
Mjölkfritt: välj raps- eller kokosolja el. använd mjölkfritt smör 
Glutenfritt: Ersätt havregrynet med boveteflingor el. glutenfritt havregryn. Välj vaniljglass eller glutenfri vaniljsås till.

28 maj 2012

Spenatpaj

Meatless monday idag så varför inte tipsa om en god vegetarisk paj med fyllning av keso och spenat. En enkel och rätt billig vardagsrätt. Låt gärna pajen få stå en stund innan den serveras, så att fyllningen hinner sätta sig lite.

Om du är vegan eller inte vill äta ägg och keso så finns pajrecept HÄR (ersätt köttbuljongen med grönsaksbuljong) och HÄR.

Kanske en paj att testa nu när det börjar bli dags att duka upp bufféer på studenter och så.

1 form
Pajdeg
  • 125 g smör
  • 2 ½ dl dinkelsikt
  • 2 msk vatten
Fyllning:
  • 250 g fryst bladspenat
  • 1 gul lök, hackad
  • vitlök, hackad
  • smör
  • salt & peppar
  • 250 g naturell keso 4%
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 3 ekoägg
  • riven lagrad ost, t.ex cheddar
Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft). Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Nagga och ställ in i kylen ca 30 min.

Fyllning: Tina spenaten och krama ur den väl. Fräs lök och vitlök i smör. Tillsätt spenat och låt den fräsa med. Förgrädda pajskalet i 10-15 min. Fördela spenatblandningen i pajskalet. Blanda keso med grädde och ägg. Häll blandningen i skalet och strö över ost.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min. Servera med sallad och/eller som del av en buffé med t.ex. kallskuret.

"Kampen om fiskarna"

I kväll 18.00 sändes del 1 av 3 av programmet "Kampen om fiskarna" på  SVT2. Oavsett om man äter fisk eller inte så är det sevärt, inte minst för att få en bättre bild av hur EU:s fiskepolitik ser ut. (Del 2 sänds i SVT 2 i morgon kl. 18.00 och del 3 sänds på onsdag 18.00)

Om programmet: "Den brittiske stjärnkocken Hugh Fearnley- Whittingstall har fått nog. Han står inte ut med att reglerna tvingar fiskare att kasta enorma mängder prima fisk tillbaka i sjön till ingen nytta eftersom den ändå är dödsdömd. Så han startar en kampanj för att ändra fiskepolitiken i Bryssel". Källa: SVT.

Repris av programmet går i SVT2 den 29/5 och SVT2 den 30/5. (OBS! Visas inte i SVT- play pga. rättighetsskäl)

Vill du veta mer om Hughs kamp så finns det lite mer info HÄR (svensk text HÄR) och HÄR. En annan kock som engagerar sig för fiskarna är Jamie Oliver som försöker få oss att våga testa nya fisksorter så att de mest hotade fiskarterna ska få vara ifred och återhämta sig.

27 maj 2012

Rhubarb scone

Same same but different. Tänkte att det kanske finns fler som gillar scones och rabarber, så här kommer två varianter på just rabarberscones. Den ena är fri från gluten medan den andra innehåller gluten.

Båda varianterna är goda och värda att testa, dock smular den glutenfria varianten medan dem med gluten smular väldigt lite.

Vill du variera de i smaksättningen kan du tillsätta nystött kardemumma och/eller malen ingefära. Att byta ut en del av rabarbern mot färska jordgubbar i bitar är också en hit och värt att testa. 

Säsong för svensk rabarber är maj-augusti.

I förgrunden syns Rabarberfrallor och i bakgrunden Rabarberscones (innehåller gluten)

Icke glutenfri variant, 6 st scones
  • 2 dl siktat dinkelmjöl.
  • ½ dl grahamsmjöl.
  • en nypa salt. 
  • 1 msk kokossocker.
  • 2 tsk bakpulver.
  • 50 g (mjölkfritt) rumstempererat smör.
  • 1 dl tunt skivad rabarber + 2 msk kokossocker.
Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft). Blanda rabarberbitarna med sockret.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret och hacka samman till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt samman till en slät deg.  Vänd ner rabarber- och sockerblandningen i smeten. Klicka upp smeten i muffinsformar (jag använde muffinsformar i silikon som jag satte i en muffinsplåt för extra stabilitet). Grädda sconesen i mitten av ugnen i ca 15 min.
Denna variant smular betydligt mer än den icke glutenfria varianten (receptet ovan), men är goda och värda att testa om du gillar smaken av rabarber.

Glutenfria, ca 10 scones
  • 3 dl havremjöl av 100% rent havre.
  • 2 dl hirsflingor
  • en nypa salt
  • 1-2 msk äkta vaniljsocker
  • 2 tsk glutenfritt bakpulver
  • 100 g (mjölkfritt) smör
  • 2 ½ dl (mjölkfri) filmjölk/yoghurt
  • ca 2 dl tunt skivad rabarber + 2 msk farinsocker
Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft).
Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret och hacka samman till en smulig massa. Tillsätt filmjölken och arbeta snabbt samman till en slät deg. Blanda rabarberbitarna med sockret och vänd ner i smeten. Klicka upp smeten i muffinsformar. Grädda sconesen i mitten av ugnen i ca 15 min.


Vaniljsmör:
  • 50 g (mjölkfritt) smör
  • 2 tsk äkta vaniljsocker 
Blanda smör och vanilj och servera smöret till de nygräddade sconesen.

Euphoria

Det gick ju riktigt bra igår och vaken var jag också. Jag brukar inte uthärda omröstningen på Eurovision, men igår var det så spännande att jag var klarvaken.

Trots nattsuddande kunde jag inte sova längre än vanligt, utan hoppade pigg ur sängen och gick ut i trädgården och plockade rabarber för att kunna baka frallor, scones och göra en kompott att äta till frukosten.

Frallorna var jag speciellt nyfiken på, så de hade jag störst förväntning på och jag blev inte besviken, de blev mycket goda.

Nu önskar jag er en underbar dag och en härlig mors dag till alla mammor ute i landet. Kram.

8 frallor
  • 125 g skivad rabarber.
  • 1½ msk kokossocker 
  • 1 1/4 dl kallt vatten
  • 25 g färsk jäst 
  • 25 g rumsvarmt (mjölkfritt) smör
  • 1 tsk salt 
  • 1 dl grahamsmjöl
  • ca 4½ dl siktat dinkelmjöl
Koka upp rabarber, vatten och socker i en kastrull. Häll det i en bunke, låt svalna till fingervarmt (37 grader). Tillsätt jäst, smör, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig, den ska vara ganska lös. Jäs under bakduk ca 45 min. 

Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft). Häll ut degen på mjölad bänk och dela den i åtta (8) delar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 10 min. Grädda bröden i mitten av ugnen ca 13 min. Låt svalna på galler.  
Inspiration från Arla.

Rubrikreferens: Loreen - Euphoria.

26 maj 2012

Färskostbiffar

Idag har det varit en helt underbart vacker dag. Blev lunch ute med trevlig sällskap och sedan blev det en sväng till ett lugnt IKEA, vilket var oväntat såhär i löningstider, men det är ju Pingst så det kanske är förklaringen.

Jag var på jakt efter ett rullbord till köket, men det fanns inte inne så det "bidde en tumme" och slutade med en kramdjursmus till missen som fyllde år härom dagen.  

Nu laddar jag för kvällens Eurovision och "Mästarnas mästare" och väntar på att en rabarberpaj ska bli klar i ugnen.

Ska ni se Eurovision ikväll? Om, vem tror ni vinner?! Jag hoppas (såklart)Loreen och tror att hon har en bra chans att få en bra placering. Önskar er en fortsatt bra kväll. Kram.
Publicerar ännu ett recept på vegetariska biffar som jag gjorde för några månader sedan. Den gången hade jag hittat en burk färskost med vitlök och blev nyfiken på om det kunde göra sig i vegetariska biffar och det gjorde det, blev riktigt gott och bra konsistens.

4 stora biffar: Mixa ihop 1 tetra sköljda och avrunna kikärter och 1 rödlök (ev. fräst i olja). Blanda i ca ½ ask (mjölkfri) färskost med vitlökssmak och ca ½ dl (glutefritt) ströbröd. Blanda i 1 finriven liten morot. Forma till fyra (4) biffar. Stek biffarna i olja på medelvärme i en stekpanna, ca 5 min/sida. (Efterstek ev. i ugn på 150 grader i ca 5 min). Servera med valfria tillbehör.

25 maj 2012

Jordnötsquorn

Det här är en riktigt god rätt som går att variera i all oändlighet. Jag brukar t ex ersätta quornbitarna med kikärter, vilket jag tycker är gott. 

På bilden hade jag även blandat i en mogen banan, vars smak och sötma gjorde sig bra med jordnötterna.

Jordnötsquorn- 4 port
  • 400 g quornbitar
  • 1-2 äpple, tärnat
  • 1 gul lök, hackad
  • vitlöksklyftor, hackade
  • sambal oelek, efter tycke och smak
  • jordnötssmör, efter tycke och smak
  • saft från ½ lime
  • ev. flytande honung alt. lite agavesirap
  • 3/4 dl vatten
  • 2 dl (mjölkfri) créme fraiche
  • 1 tsk (glutenfritt) (lant)buljongpulver
  • olja
  • salt
Vispa ihop sambal oelek, jordnötssmör, pressad lime, honung, vatten, créme fraiche och lantbuljongpulver i en kastrull. Låt koka upp och koka i några minuter. Smaksätt med salt. Fräs äpple, quornbitar, gul lök och vitlök i olja och rör ner i kastrullen. Låt koka ihop i ca 5 min. Blanda i kokta nudlar i kastrullen och blanda om. 

Variation: Ersätt quornbitarna med tofu, kycklingfilé i bitar, bönor, tonfisk eller vad du själv föredrar.

Glutenfritt: Nudlarna kan uteslutas och ersättas med kokt ris, risnudlar eller quinoa som serveras vid sidan av.

24 maj 2012

Citronfranska

På begäran kommer här ett gott, fluffigt formbröd med mild citronsmak som blev lite av en favorit här hemma. Det blir lite variation till vanlig, hederlig formfranska när man smaksätter med citron.

Gott till exempelvis soppa, frukost, mellanmål, rostade med marmelad eller som varma mackor/toasts. 

Det är roligt när ni som läser kommer med respons, frågor, önskemål etc. Det uppskattas, känns som att jag sitter och "pratar" för mig själv annars :p

2 limpor
  • 1 paket färsk jäst á 50 g
  • 5 dl fingervarmt (37 grader) vatten
  • 2 tsk honung/agavesirap
  • 2 tsk ljus sirap
  • 1 dl olivolja m. citronsmak alt. lite citron blandat med en god olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 10 dl vetemjöl special
  • rosa salt el. flingsalt, att strö över
  • rivet citronskal från en ekologisk citron
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, sirap, olivolja och flingsalt. Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och smidig. Jäs degen under bakduk, i ca 40 min.

Smöra och bröa två brödformar. Dela degen i två bitar, knåda de lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna. Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft). Pensla limporna med lite vatten, strö över lite salt och citronskal och gör ett snitt på längden. Grädda i 25-30 min. och låt svalna på ett brödgaller.

23 maj 2012

Nattjästa frukostrutor

Ni är många som söker på kall-/nattjäst bröd, speciellt på helgerna, vilket är förståeligt efter en vecka full av en massa påfrestningar och intryck, för det är ju på helgerna som många vill och behöver återhämta sig för att klara ännu en vecka.. 

Men det behöver inte vara enbart på helgen som man vill ha nybakat, även en vanlig vardagsfrukost kan piffas upp med ett gott bröd. 

För att fylla på utbudet med kalljästa bröd så kommer här ännu ett bröd. Ha gärna i lite malen fänkål eller anis för mer smak.
Det här är ett bröd för den som inte vill lägga så mycket tid på bakning på morgonen, men som gärna vill ha nybakat. Det är enkelt att baka och kräver inte så mycket prestation på morgonen. 

Brödet är gott till t ex frukost, soppa eller som mellanmål med t ex varm choklad en kall vinterdag.
ca 12 rutor
  • 2 ekoägg
  • 2 dl kall (vegetabilisk) mjölk
  • ½ paket jäst á 50 g
  • ½ tsk salt
  • 1½ dl grahamsmjöl
  • 4½ dl vetemjöl
På kvällen:
Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke. Smula i jästen och blanda om. Tillsätt salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen på bakplåtspapper i en liten långpanna, ca 25x30 cm. Låt degen jäsa under bakduk i kylskåpet över natten.

På morgonen:
Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft). Ta fram brödet ur kylen och låt det bli rumstempererat medan ugnen blir varm. Pensla brödet med uppvispat ägg. Grädda brödet i nedre delen av ugnen tills brödet har fått lite färg och är genomgräddat, ca 20 min. Ta ut brödet och låt det svalna något innan det skärs i rutor.

22 maj 2012

Sallad m. jordgubbar, fetaost & melon

Blanda ihop några nypor mâchesallad, tärnad melon, tärnade jordgubbar, tärnad gurka och halverade körsbärstomater i en skål. Ringla över en god olja (t ex avokado-, oliv- eller hampaolja). Strö över pumpafrön och smulad fetaost.

Servera som en sidosallad till t ex det grillade, på buffébordet, till vardagsmiddagen, frukost. 

21 maj 2012

Seitancurry

Lite kylskåpsrensning resulterade i en mustig och kryddig gryta med seitan, curry, grönsaker, créme fraiche och tomatkross.

Burken med seitan har stått länge i kylen i väntan på att hamna i någon form av maträtt, men vad har jag inte kommit fram till, så för att den inte skulle förfaras fick den hamna i en gryta.

Om du är sugen på att tillverka egen seitan så finns det recept på det HÄR. Vill du däremot köpa så finner du det på hälsokosten. Då jag köpte min burk kostade den ca 43 kr.
Fräs 1 hackad rödlök, ½ skivad, sköjd purjolök, 1 tärnad paprika och 1 burk avrunnen seitan i kokosolja i en stor panna. Tillsätt ca 1 msk (mango)curry, ½ dl tomatpuré och sambal oelek och fräs i ytterligare några minuter.

Blanda i 1 tetra krossade tomater, lite hackad vitkål och 1 dl (mjölkfri) créme fraiche. Koka upp och låt sjuda i ca 10 min. Servera med t ex bulgur och (mjölkfri) yoghurt.

Avokado- & spenatsoppa

En god, krämig, snabblagad och kall soppa som passar bra som t ex förrätt. Hur kryddig/het soppan blir beror på hur mycket ingefära man använder.

1-2 port.
  • 1 avokado, skalad
  • 3 nävar bladspenat
  • 2 ½ dl mandeldryck.
  • ca ½ kruka färsk koriander
  • 1 bit ingefära, skalad
  • 1 vitlöksklyfta
  • pressad citron, efter tycke och smak
  • pressad lime, efter tycke och smak
  • 1 nypa eldigt örtsalt
Mixa ihop allt till en slät soppa. Lägg upp i skål(ar). Servera med t.ex bröd.

Kakaomüsli

Nu när sommaren snart är här kanske det blir fler som går över till mera svala frukostar och om så är fallet kanske kakaomüsli och apelsinyoghurt kan vara något att testa?!? Müslin är i vilket fall som helst väldigt god och det brukar vara strykande åtgång på den (om man gillar kakao dvs.)

Idag blir det en lugn dag. Har inte så mycket att göra nu när skolan snart är slut så det blir nog till att städa, läsa en bra bok och njuta av solen. Jag hoppas att ni får en bra start på veckan! Kram.
Apelsinyoghurt: Blanda ihop turkisk yoghurt (el. sojayoghurt) med färskpressad apelsin. Lägg upp i en skål och toppa med kakaomüsli.

Kakaomüsli: Sätt ugnen på 175 grader (150 grader varmluft). Blanda ihop 6 dl (glutenfria) havregryn, 1 dl solrosfrön, 1 dl sesamfrön, ½ dl kokossocker, ½ tsk salt, 1 dl kakaopulver och ½ dl hackad mandel i en bunke.

Blanda ihop 1 dl vatten och ½ dl rapsolja och häll över grynblandningen. Massera, med hjälp av händerna, ihop allt ordentligt.

Häll ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta müslin i mitten av ugnen i ca 25-30 min. Rör m då och då så att müslin inte bränns eller får ojämn färg. Ta ut och låt svalna. Blanda i 1 dl inkabär och 1 msk helt linfrö när müslin är kall. 

Förvara müslin torrt i burk med lock. Klarar sig i ca 3 veckor.

Receptinspiration från ett recept från Risenta, skapat av Jacob Wismar.

20 maj 2012

"Sweet Iced Pineapple"

En härligt god och läskande dessert som passar utmärkt nu när sommaren och värmen snart är här. Har en härlig smak av fräsch ananas som, hos mig, väcker minnena om Nickels existens till liv. Toppades med en härligt söt och nötig krisp. Det tar lite tid att göra denna "bakelse", men det är det värt, för den blir god.

4 bitar

Krisp
  • 1 ½ dl cashewnötter, naturella
  • 1 tsk ekologiskt vaniljpulver
  • 1 msk agavesirap
Fyllning
  • 1 dl cashewnötter, naturella
  • 1 msk agavesirap
  • 2 msk kokosolja
  • ev. 1 ½-2 msk kallt vatten
  • 2 ½ dl färsk ananas, i små bitar
Krisp: Mixa cashewnötter och vaniljpulver till ett mjöl. Tillsätt agavesirap och mixa ihop allt. Fördela hälften av krispet i fyra smorda portionsformar/muffinsformar.

Fyllning: Mixa ihop cashewnötter, agavesirap och kokosolja till en créme, tillsätt ev. vatten för önskad konsistens. Lägg över blandningen i en bunke. Tillsätt ananasbitarna och blanda om väl. Fördela blandningen i formarna. Toppa varje bakelse med resten av krispet. Ställ bakelserna i frysen i ca 2 tim. Ta ut och avnjut!

Tomat eller tomat, det är frågan!?

Det här med råvaror är en vetenskap i sig. När jag var yngre kunde jag äta de billigaste konserverade tomaterna utan att känna någon skillnad på smak. 

Men så såg jag på Plus (tror jag det var) där de testade tomater på burk och efter att ha hört om tomater som hade legat på golvet kunde jag inte äta dem billiga sorterna mer. 

Sedan den dagen, för sisådär 16 år sedan, har jag varit på jakt efter prisvärda tomater av bra kvalité som smakar gott. Jag ska inte gå in på alla sorter jag har testat, men det är skillnad, både på märken och sorter och det dyraste behöver inte alltid vara godast. (Jag kanske skulle göra en liten tomatlista?!?) 

När jag var ute på Saltå Kvarn köpte jag med deras senaste tillskott i tomatfamiljen; körsbärstomater på burk för att se om de var något att ha... (och det var dem) 

Det bästa att testa tomater på är i en tomatsoppa och ett tomatsoppe-recept som har fallit mig i smaken är ett ur "Året runt med Saltå Kvarn", den soppan är både mustig och smakrik med lite sting i, om det är tack vare tomaterna eller övriga ingredienser ihop med tomaterna vet jag inte men god är den.

Sedan ska även Åsa ha en eloge, hon skapar alltid goda recept och hittills har jag inte blivit besviken. 

Ni får gärna dela med er av era tankar kring tomater på tetra/burk. Vilken sort tycker ni är godast. Ska det vara krossade, passerade, hela eller körsbärstomater?!

Några tomattester och fakta finner du HÄR och HÄR.
1- 2 port: Fräs 1 hackad gul lök och 2 finrivna vitlöksklyftor i olja i en kastrull. Tillsätt 2 msk tomatpuré, (vegansk) sambal oelek, 1 tsk torkad timjan, 1 tsk torkad oregano och ½ msk paprikapulver och fräs i ytterligare någon minut. 

Tillsätt 4 stora grovhackade (osvavlade) aprikoser, 1 burk konserverade körsbärstomater, 2 dl kallt vatten och ca ½ msk lantbuljongpulver. Låt soppan koka i ca 20 min. Smaka av med lite pressad citron, salt och peppar

Lägg upp i skål(ar) och toppa med t ex turkisk yoghurt (el. veganskt/mjölkfritt alternativ). Servera med ett gott bröd.
Receptinspiration ur "Året runt med Saltå Kvarn" av Åsa Swanberg.

Solrossmör

Nu var det ett tag sedan det blev några hemmagjorda pålägg publicerade här, så för att råda bot på det kommer här ett solrosfrösmör. Smakar solrosfrön, så gillar du det gillar du det här.

1 liten glasburk, ca 1 dl
  • 1½ dl naturella solroskärnor
  • ca 2 msk kallpressad olja, t ex rapsolja
  • en nypa salt
Lägg alla ingredienserna i en mixer/matberedare. Mixa ihop allt så att det blir som ett smör. Tillsätt mer olja om smöret blir för kompakt. Förvara smöret i en burk med tätslutande lock. 

Klarar sig ca 5 dagar i kylen.

18 maj 2012

"Purple Rain"

En god bakelse med björnbärsmousse på en seg och härlig botten, toppad med krossade cacaonibs och amerikanska blåbär. Mums!

Det här behövs:
  • matberedare
  • kniv
  • 2 små portionsformar
  • plastfolie
2 Bakelser

Botten
  • ½ dl cashewnötter, naturella
  • 6-8 färska dadlar, urkärnade
  • ½-1 tsk vaniljpulver
  • en nypa salt
Mixa cashewnötterna till ett smul. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Ställ kallt i någon timme.

Ta ut degen ur kylen. Klä formarna med plastfolie. Dela degen i två delar. Rulla varje del till en boll och platta därefter ut till plattor. Lägg en platta i varje form. Fördela moussen ovanpå (se recept nedan). Ställ kallt i några timmar. Ta ut och toppa med krossade cacaonibs och stora blåbär. Avnjut!

Björnbärsmousse
  • 1 dl björnbär
  • 1 avokado, urkärnad och i bitar
  • 1 fryst banan, i bitar
  • vaniljpulver
  • agavesirap
Lägg alla ingredienserna i en mixer och mixa till en slät créme.

Rubrikreferens: Prince - Purple Rain.

Why does it always rain on me

Sådär. Nu har jag lagt en sista hand vid den sista hemtentan och skickat in den. Nu är det bara att hålla tummen och hoppas på det bästa. 

Nu tar jag helg och det känns skönt att lägga diabetesfötter, skrumplever, ketoacidos m.m. åt sidan. Ska dock se 50/50 tänkte jag, så lite mer sjukdom blir det. Önskar er en fortsatt bra fredag! Kram!
En somrig variant på Ålandspannkakan. Glutenfri om du använder dig av rent havremjöl och hirsmannagryn. God till såväl frukost, mellanmål eller efterrätt med tillbehör som t ex grädde, frukt och/eller bär.

Hirsmannapannkaka m. kardemumma - 1 kaka, 4-6 port
  • (mjölkfritt) smör
  • 1 liter (mjölkfri) mjölk
  • 1½ dl (hirs)mannagryn
  • 2 tsk nystötta kardemummakärnor
  • 3 ekoägg
  • 1 dl kokossocker
  • 1 dl havremjöl (kan ersättas m. vete- el. dinkelmjöl)
  • ½ tsk salt
  • smör, till formen
Sätt ugnen på 175 grader (150 grader varmluft). Smält lite smör i en stor, tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och koka upp. Rör i mannagrynen och låt koka till en gröt i ca 5 min. Låt svalna något.

Rör ihop den stötta kardemumman, äggen, sockret, vetemjölet och saltet och vispa därefter ner det i gröten. Smörj formen med smör och bröa med mannagryn. Häll i grötsmeten. Grädda pannkakan i mitten av ugnen i ca 45 min, tills den har fått en gyllengul färg. 

Låt kakan svalna och servera med t ex färska jordgubbar och créme fraiche eller grädde. 
Rubrikreferens: Travis - Why does it always rain on me.

17 maj 2012

Rice and Curry

Som jag har nämnt det tidigare, så är garam masala en kryddblandning som ofta används här hemma. Just den här rätten har en mild smak av garam masala, tomat samt en förnimmelse av ingefära. Yoghurten gör att grytan blev mild men även mustig.

Tomatbönor med garam masala - 4 port
  • ½ litet blomkålshuvud, delad i mindre buketter
  • 1 gul lök, hackad
  • (mjölkfritt) smör
  • 1 msk garam masala
  • 1 burk körsbärstomater, ca 400 g
  • 1 burk krossade tomater + riven vitlöksklyfta, ca 400 g
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 tetra stora vita bönor, sköljda och avrunna
  • 2 dl matyoghurt el. mjölkfritt alternativ.
  • salt & svartpeppar
  • kokosflingor
Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt blomkål och garam masala. Fräs några minuter under omrörning. Tillsätt tomater och ingefära. Låt koka ca 8 min under lock tills blomkålen mjuknat något. Rör ned bönorna i tomaterna. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt hälften av yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Servera grytan med basmatiris, resten av yoghurten och ev. kokos. 
Inspiration från Arla.
Rubrikreferens: Dr Bombay - Rice and Curry.

Why does my heart feel so bad.

Norges nationaldag så gratulerer med dagen till er som firar den. Här startade morgonen med yogagröt, yogate och snabbt nyponbröd.

Efter det har det varit en lugn förmiddag. Sitter och funderar på vad jag ska hitta på denna dag. Det regnar så det känns som att det lutar åt film, var ett tag sedan nu.

Jag tänkte på yoga när jag valde dagens rubrik (låttips) för det är en låt som spelades då jag gick på Body balance för några år sedan. Låten spelas även i en sevärd film. Önskar nu er alla en fortsatt bra dag och ledighet! Kram!

Rubrikreferens: Moby - Why does my heart feel som bad.
För några år sedan fann jag ett recept i DN på en yogagröt med bovete och quinoa som jag testade och efter det har den blivit lite av en favorit. 

Härom dagen fann jag ännu ett recept på en yogagröt, den här gången i senaste Hälsa, som jag gjorde en variant på denna morgon.

Båda recepten nedan är fria från gluten, milda för magen och mycket goda. Dem är rätt snarlika varandra men den ena (andra bilden) innehåller (och smakar) kardemumma och kanel, vilket är två kryddor som är bra för oroliga och kanske uppblåsta (gasiga) magar, så kanske är den att föredra om man har problem med det.

Den andra (första bilden) är krispigare med både solros- och melonkärnor samt linfrön i (påminner lite om "Grymt god gröt"). Den har en god och mild smak av kokos.

Grötblandning:
  • 4 dl helt bovete.
  • 1 dl (svart) hel quinoa.
  • ½ dl hela linfrön.
  • ½ dl solroskärnor.
  • ½ dl melonkärnor.
Blanda ihop allt i en burk.

"Yogagröt med kokos" - 2 port.
  • 1 dl grötblandning (recept ovan).
  • 1/4 dl gojibär.
  • en nypa salt
  • en sked kokosolja. 
På kvällen: Lägg grötblandningen i en sil. Häll över kokhet vatten över (koka gärna upp i vattenkokare då det spar energi). Lägg blandningen i en kastrull tillsammans med 2 dl kallt vatten. Låt kastrullen stå framme över natten.
 

På morgonen: Tillsätt 1 dl kallt vatten, 1/4 dl gojibär och en nypa salt. Koka upp och låt gröten småkoka i ca 20 min. Rör i kokosoljan. Servera med frukt/bär och  (mjölkfri) mjölk eller yoghurt.
Inspiration från Hälsa nr. 6, 2012.
Yogagröt m. Bovete & Quinoa - 2-4 port
  • 1 dl hel quinoa
  • 1 dl helt bovete
  • 4 msk hela linfrön
  • 12 dl vatten
  • en nypa salt
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen kardemumma
Till servering:
  • blåbär
  • (vegetabilisk) mjölk
  1. Häll kokande vatten över quinoa och bovete och skölj av den. Lägg quinoa, bovete, linfrön, salt och vatten i en kastrull. Låt koka upp på medelvärme och sänk sedan värmen på plattan.
  2. Småkoka gröten i 20-25 min. Rör om då och då. (Späd eventuellt med mer vatten under kokningen). Gröten är klar när bovete och quinoa känns mjukt och genomkokt.
  3. Blanda i kardemumma och kanel i den färdiga gröten. Servera med blåbär och (vegetabilisk) mjölk.
Recept från DN

16 maj 2012

Gryta m. färs, ananas & bönor

God eftermiddag! Hoppas att ni har haft en bra dag så här långt!? Idag har jag haft det näst sista seminariet på kursen och det handlade om något som ligger mig extra varmt om hjärtat; psykiska sjukdomar

Hela kursen har varit intressant och givande, men psyket känns liksom mer komplext och som att det behövs uppmärksammas mer, dessutom kan ju en fysisk sjukdom faktiskt leda till en psykisk och vice versa.

Och så något annat; Tänkte att det kanske skulle sitta fint att tipsa om en god rätt som jag gjorde för ett tag sedan. 

Vita bönor i tomatsås och ananas är gott tycker jag, det ger liksom en sötsur karaktär. I den här rätten blev det dessutom lite mexikansk touch då en påse tacokrydda fick sällskapa med bönorna och ananasen.

Jag använde mig av en torkad sojafärs, men du kan ta quornfärs eller fryst sojafärs om du hellre vill ha det.

Vill du testa liknande rätter, fast utan ananas, kanske Chili Sin Carne eller Vegetarisk bönchili kan vara något. Önskar er nu en fortsatt bra dag! Kram!
4-6 port: Tillaga 1 påse á 125 g torkad sojafärs (ca 250 g färdig) enligt anvisningar på förpackningen. Fräs under tiden 1 hackad stor gul k, lite strimlad vitkål och 2 tärnade paprikor i olja på medelvärme i en vid stekpanna, ca 5 min. 

Tillsätt sojafärsen och 1 påse tacokrydda och fräs i ytterligare någon minut. Blanda i 1 burk krossad ananas (med spad) och 1 burk vita bönor i tomatsås. Rör om och låt allt sjuda under lock på svag värme i ca 10 min. Servera grytan med t ex ris, sallad och yoghurt.

15 maj 2012

Holländska chokladpannkakor

Det ska vara en mindre mängd Jyttemjöl, än vetemjöl, och det beror på att det är mer kompakt och suger åt sig mer vätska än vad t ex vetemjöl gör.

Om du hellre vill göra pannkakorna på mandelmjöl så ska det nog gå bra, kanske att de blir lite skörare, men det är bara att testa sig fram.

Pannkakorna har rätt mycket smak av choklad/kakao och passar till det mesta. Kanske något att bjuda på om det är kalas eller som frukost på sängen. 

Kanske något att lyxa till det med på "Kristi himmelfärds dag" i övermorgon eller den 27/5 då det är "Mors dag"!?

8 st
  • 1 dl Jyttemjöl alt. 1½ dl vetemjöl
  • 2 msk kakaopulver
  • 2 msk kokossocker
  • 1 ekoägg el. äggfritt alternativ
  • 3 dl (mjölkfri) mjölk
  • 25 g (mjölkfritt) smör, smält + till stekning
Blanda mjöl och kakaopulver i en bunke. Blanda i sockret och knäck därefter i ägget och vispa i hälften av mjölken. Vispa smeten slät och tillsätt resten av mjölken. Rör i det smälta smöret.

Hetta upp smör i en stekpanna. Häll i smet i stekpannan så att det täcker botten och stek pannkakor. Lägg de färdiga pannkakorna på en tallrik och täck med folie eller en ren kökshandduk, så att de håller sig varma medan du steker klart alla pannkakorna. Servera pannkakorna med valfria tillbehör.

Glutenfria: Används Jyttemjöl är pannkakorna glutenfria.
Mjölkfria: Använd t ex mandel- eller sojadryck. 

12 maj 2012

"Ice Ice Baby"

Mjölk- och äggfri, rå, glass gjord på cashewnötter med en härlig smak av kakao och en förnimmelse av vanilj.

3-4 port
  • 5 dl naturella cashewnötter
  • 5 dl kallt vatten
  • 3 msk rå kakao
  • 3/4- 1 dl agavesirap
  • 1 tsk vaniljpulver
Mixa cashewnötterna till ett mjöl. Tillsätt kakao, vatten och vaniljpulver och mixa ihop till en slät massa. Häll över i en bunke och ställ i kylen i ca 2 tim. Häll över glassblandningen i glassmaskinen och följ instruktionerna som är för just din glassmaskin. Klart att äta!

Glassen klarar sig i frysen i ca 2 veckor.
Ingen glassmaskin?!? Glassen går även att göra utan :) Ställ då bunken med smeten i frysen i ca 4-5 timmar, samt rör om den en gång i timmen.

Rubrikreferens: Vanilla Ice - Ice Ice Baby.

8 maj 2012

Internationella strokedagen


Idag är det den Internationella strokedagen, en dag som är otroligt viktig att uppmärksamma tycker jag. HÄR kan du skriva ut AKUT-testet för att sedan hänga upp det på t ex kylskåpet. HÄR kan du läsa lite mer om stroke.

6 maj 2012

Grahamstekakor

I morse kände jag mig riktigt pigg då jag vaknade, så jag satte igång att baka tekakor så att det kunde bli nybakat till frukost. 

Sedan tidigare finns det ett recept på tekakor med havregryn och vetemjöl [länk] här på bloggen, och till skillnad från dem så är dessa lite grövre i och med grahamsmjölet. Båda sorterna är dock värda att testa.
Ca 30 tekakor:
Smält 75 g (mjölkfritt) smör i en kastrull. Tillsätt därefter 4 dl (vegetabilisk) mjölk och värm till fingervarmt (37 grader). Smula 1 paket jäst á 50 g i en stor bunke och häll därefter över mjölkblandningen och rör så att all jäst löser sig. Tillsätt 6 dl grahamsmjöl, ca 5½ dl vetemjöl, 1 tsk salt och 1 msk ljus sirap. Arbeta ihop allt till en blank och smidig deg. Lägg på en bakduk och låt jäsa i ca 10 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Kavla ut degen till en centimetertjock platta och ta därefter ut rundlar med hjälp av t ex ett glas.

Lägg rundlarna på bakplåtsklädda plåtar och täck plåtarna med bakdukar. Låt jäsa i ca 45 min. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft). Pensla bröden med uppvispat ägg eller (mjölkfritt) smält smör Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.  

5 maj 2012

Istället för ägg

Faktarutor ur "Hälsa", nr 2, februari 2002

2 faktarutor från en gammal "Hälsa" som jag tänkte att det kanske kunde vara någonting för dem som är ägg-allergiker (ca 1% i Sverige tål inte ägg) eller lakto-vegetarianer och veganer.

Sötpotatisplättar

Idag kände jag för plättar till frukost och inte vilka plättar som helst, utan en av mina favoriter. De har en mild smak med en fluffig konsistens och så är det nästan så att dem smälter i munnen. Ännu godare tycker jag att de blir om man har i lite malen kanel i.

Plättar innehåller dessutom få ingredienser och det gillas. Lätta att göra, men tar lite tid då sötpotatisen  ska kokas först, men den tiden är det värt. Plättarna är inte bara goda till frukost, testa de till lunch, brunch eller mellanmål vettja!

ca 18 plättar
  • 3 stora ekoägg
  • 1 stor sötpotatis á 500 g, skalad och skuren i bitar
  • ca 1½ dl havremjöl (kan ersättas med dinkelmjöl)
  • ½ msk bakpulver
  • (ev. 1 tsk mald kanel)
  • ½ tsk salt
  • (kokos)olja, till gräddning
Koka potatisen riktigt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatisstöt. Vispa moset fluffigt och låt svalna något. Vispa ihop ägg och potatismoset i en bunke.

Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan skål. Tillsätt de torra ingredienserna, lite i taget, under omrörning till äggsmeten. Rör smeten slät.

Hetta upp olja i en stekpanna. Klicka ut plättar och grädda de gyllenbruna. Servera med valfria tillbehör t.ex. mango, kiwi, banan.

3 maj 2012

"Sommarfil"

Sommarfil: Häll upp (mjölkfri) filmjölk/yoghurt i en skål. Blanda ihop strimlad, färsk mynta med ca 1½ dl valfria bär. Toppa filen med bären. Ringla över lite honung eller agavesirap. Servera med flingor eller müsli. Avnjut!

Eftersom sommaren snart är här kanske det kan sitta fint att testa "Sommarfil"!? Sommarfilen är en härlig blandning av bär, fräsch och frisk mynta samt kall filmjölk/yoghurt. Jättegott och uppfriskande.

Nu väntar frissan och därefter blir det íntressant läsning om diabetesfötter och diabetes i stort. Ha nu en underbar torsdag! Kram!

Andra frukostar på temat "årstider": "Våryoghurt m. bär & granola", "Sommargröt med quinoa, kanel, banan & jordgubbar", "Blomgrens sommarnattsdröm", "Vårfil" och "Vinterfil".

2 maj 2012

Freestyler

För att det inte ska eka alltför mycket här inne kommer här ett tips om en god smoothie som jag gjorde härom kvällen. Jag orkade inte fota så det fick bli en bild från arkivet, men smoothien är lika god för det :)
2 glas: Släng ner två stora nävar svarta vinbär, 1 stor (frusen) banan i bitar, 4-5 dl sojamjölk, ½ msk macapulver, 1-2 krm vaniljpulver och en sked kokosolja i en mixer/blender och mixa ihop till önskad konsistens. Häll upp i två glas och avnjut genast.

Rubrikreferens: Bomfunk MC's - Freestyler.

1 maj 2012

"Barnens frukostmums"

Oj, ännu en månad som tar fart och som så många gånger tidigare detta år tycker jag att tiden har rusat fram i ett rasande tempo. Idag skiner solen här och det hoppas jag att det gör hos er också!?

Härom dagen gjorde jag, som sagt, två sorters müsli. Den ena müslin blev en del i "Wake me up (before you go-go)" och den andra fick utgöra en del i "Barnens frukostmums".

"Barnens frukostmums" är en härlig smakkombo mellan vanilj, pepparkaka och banan. Trots sitt namn kan den säkert falla även några vuxna i smaken, jag tycker i alla fall att den är god. 

Nu önskar jag er en underbar första maj och fortsatt underbar vecka! Ta hand om er! Kram!

"Barnens frukostmums" - 2 port
  • (mjölkfri) lättsockrad vaniljyoghurt alt hemmagjord vaniljyoghurt (se recept nedan)
  • pepparkaksmüsli (se recept nedan)
  • 1 skivad banan 
Häll upp yoghurten i en djup tallrik. Strö över müsli och banan. Avnjut!

Pepparkaksmüsli- 1 burk
  • 6 dl (rent) havregryn
  • 1 dl skalade sesamfrön
  • ½ dl kokossocker/råsocker
  • 1 dl solrosfrön
  • 3 msk (en påse) pepparkakskrydda (se tips nedan)
  • ½ tsk salt
  • 1 dl vatten
  • ½ dl rapsolja
  • 1 dl russin
  • 2 msk hela linfrön
Tips! Pepparkakskrydda finns att köpa, annars är det 1 msk mald nejlika, 1 msk kanel och 1 msk mald ingefära. Förvara müslin torrt i burk med lock, hållbarhet 3–4 veckor.
  1. Sätt ugnen på 175 grader (150 grader varmluft).
  2. Blanda allt utom vatten, olja, russin och linfrö i en skål och rör om ordentligt.
  3. Blanda samman olja och vatten och häll det över grynblandningen.
  4. Häll blandningen på en långpanna och rosta mitt i ugnen i 25–30 min.
  5. Rör om då och då för att undvika att det bränns eller att det blir ojämn färg.
  6. När müslin svalnat, blanda i russin och linfrön.
Recept ur "Jacobs hälsokök; Mat på en kvart med familjemetoden", Jacob Wismar, Fitnessförlaget

Vaniljyoghurt - 10 port
  • 2 liter mild yoghurt alt. mjölkfritt alternativ
  • ca 5 msk klar flytande honung alt. agavesirap.
  • 1 hel vaniljstång
Lägg honungen i en bunke med lite av yoghurten och blanda väl. Skär en skåra i vaniljstången och skrapa ur fröna. Häll i resten av yoghurten i bunken med den skårade vaniljstången och vaniljfröna och rör om. Täck bunken med plastfolie och ställ in den i kylen. Låt vaniljyoghurten stå i kylen i ett dygn så att den hinner ta åt sig smak av vaniljstången och vaniljfröna.
Recept ur "Den perfekta frukosten" av Oscar de Hoog och Fredrik Paulún