31 mars 2012

Morotsscones

Jag önskar att jag kunde säga att jag började denna lördags morgon med nybakade, varma scones med smör och goda pålägg, då jag har besök, men så blev det inte. 

Idag var det dags för mig att gå upp i ottan för att förbereda mig inför högskoleprovet, så därför laddades det med den sedvanliga gröten och mackan samt dagens enda kopp kaffe.

Utanför dörren möttes jag av minusgrader och snö, bakslag för våren med andra ord. Sedan var det dags att avverka ca 7 timmar i skolbänken, fast det var kul, jag gillar den nya utformningen på provet.

Nu är jag hemma igen och middag har intagits och nu är det trevligt sällskap som gäller för i morgon åker det tyvärr hem till sig igen. Fick förresten mina julklappar igår - så här lagom till påsk...

Eftersom lördagar i vanliga fall bjuder på scones så kommer här ett recept på goda morotsscones med pumpafrön, så att ni kan bak det i morgon bitti ;) 

Nu önskar jag er alla en fortsatt bra kväll så hörs vi i april :) Kram!
1 scone (4 bitar): Blanda ihop 1 tsk bakpulver, en nypa salt, 1½ dl dinkelmjöl, 1 grovt riven morot och en näve pumpafrön i en bunke. Tillsätt 25 g tärnat mjölkfritt smör och fördela det med hjälp av en gaffel. Blanda i havregurt och ca ½ msk agavesirap. Rör till en kladdig deg.

Forma degen till en boll och platta ut på bakplåtspappersklädd plåt. Skär ett kryss i kakan. Sätt in i 250 grader varm ugn (225 grader varmluft). Grädda i ca 12-15 min. Ta ut och servera med valfria tillbehör.

30 mars 2012

Kryddig kikärtsgryta

Spenat i mat är alltid gott tycker jag. Om du liksom jag gillar spenat i mat kanske även "Färgstark böngryta med spenat", "Sensommargryta med curry", "Ricottalasagne" och "Dal Pak" kan falla dig i smaken.

Det här är en god vegetarisk gryta, baserad på nordiska livsmedel, däribland spenat. Den har en god smak av curry och spiskummin. 

Kryddorna ger en lite het karaktär på rätten och tomaterna i kombination med grädden och en nypa socker bidrar med en mustig karaktär. En god indiskinspirerad rätt värd att testa om ni tycker om indiskt.

Helt klart en gryta som ska göras om här hemma. Det är dessutom en gryta som går att frysa in så gör storkok om du har plats i frysen, så har du för kommande luncher/middagar.

4 port
  • 2 gula lökar, hackade
  • rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk curry
  • 1 tetra krossade tomater á 500 g
  • 1 dl havregrädde
  • 1 tetra kikärter, sköljda och avrunna
  • några puckar tinad, fryst bladspenat
  • en nypa socker
Fräs lök, vitlök, spiskummin och curry i oljan i några minuter. Blanda i tomatkrosset och låt puttra i ca 5 min. Rör i grädden, kikärterna och spenaten. Koka upp och smaka av. Tillsätt en nypa socker för mustigare smak. Servera grytan med t ex korngryn, matvete eller dinkelkorn.
Glutenfritt (Välj t ex att ha hirs, helt bovete el. ris till). Mjölkfritt. Sojafritt. Vegan.
Receptinspiration från kokboken "Hälsosam nordisk kost" från Lantmännen.

Fruktmix

Man skulle kunna kalla det här för en mixad fruktsallad eller en rå/levande gröt, vad bestämmer man själv :)

Oavsett vad man kallar det så är det gott och som passar både stor och liten. Jag kan tänka mig att det kan falla små barn i smaken, dock bör man kanske utesluta eller dra ner på mängden selleri så att moset mest smakar frukt.  

Moset passar som en del av en frukost eller som ett mellanmål, lite variation till fruktsalladen är det också.

När jag var yngre hade både jag och min mamma tandställning och att tugga var i perioder otroligt svårt, så då mixades det mesta; frukt, sallad, lunch och middag, så det här är lite av en flashback för mig.

Fruktmoset är även vänligt mot magen i och med att det inte innehåller gluten. Värt att testa.

1 skål
  • 1 äpple
  • 1 päron
  • 1-2 stjälk(ar) stjälkselleri
  • 1 kiwi
  • 1 msk skalade hampafrön
  • hunzaaprikoser, blötlagda, urkärnade och skurna i bitar
  • mald kanel
Mixa äpple, päron, kiwi, selleri och aprikoser i en matberedare/mixer. Lägg upp i en skål och toppa med hampafrön, ev. aprikoser och kanel. Servera ev. gröten med nötmjölk.

28 mars 2012

Matgryner

Några tips på gryner som kan användas som variation till potatis, ris eller pastan. Under "Grötgryner" [länk] återfinns även några av nedan nämnda grynsorter.

Krossat bovete- Glutenfritt. Krossat bovete är tilllverkat av hel, skalad bovete. Passar bra till vegetariska biffar, gröt och bröd. Se "helt bovete".

Helt bovete- Glutenfritt. Är en ört fri från gluten. Bovete är lättsmält och rik på B-vitaminer, framförallt B1- och B2-vitamin. Den innehåller även ganska bra med kalium, magnesium, fosfor och järn samt antioxidanten rutin som tros kunna minska för höga nivåer av kolesterol i blodet och motverka högt blodtryck.

Bovete är gott till gröt, vegetariska biffar och patéer. Det kan också ätas kokt, så som ris.

Hirs- Ett glutenfritt sädesslag som innehåller fyra gånger så mycket järn som råris, samt att det även är rikt på magnesium, zink, kalcium och kalium. Är rikt på B-vitaminer, särskilt B6-vitamin, folat och niacin. 

Hirs används på samma sätt som ris, men är också gott att använda till gröt, vegetariska biffar, i soppor och gratänger.

Quinoa- Glutenfritt. Quinoa innehåller höga nivåer av järn, kalium, riboflavin, B6, niacin och tiamin, samt är en bra källa till magnesium, zink, koppar och mangan, dessutom innehåller det mer kalcium än vad mjölk gör. Finns i färgerna svart, vit och röd. Färgad quinoa har en tydligare nötsmak och är fastare i konsistensen.

Framför allt används quinoans frön som ett spannmål, eller istället för ris, pasta eller potatis. Tillagningstiden är ca 15 min.
Amaranth- Glutenfritt. Ett frö fritt från gluten, som kan användas på samma sätt som quinoa. Mer om amaranth finns att läsa HÄR.
Polenta- Glutenfritt. Polenta är som små gryn, framställda av majskornets kärna, påminner om mannagryn. Jättegott till majssnittar, i soppor, till gröt, pannkakor eller pudding.
Korngryn- Korn är ett av det mest odlade sädesslagen i Sverige. Korngryn är skalade och klippta gryn av korn. Korngryn är en bra proteinkälla och innehåller många näringsämnen, bl.a. vitaminerna B1 (tiamin), B2 (riboflavin) och niacin, samt mineralerna järn och zink. Korngryn är ett av de billigaste grynen man kan köpa i affären. 

Många känner nog till korngryn som en ingrediens i pölsa och isterband, men korngryn kan även användas i matlagning, då som ett alternativ till ris, pasta eller potatis. Det passar bra att använda det i lite matigare sallader, soppor och grytor. Har en tillagningstid på ca 30 min.

Kamutvete- Kamut kallas för urvete och kommer ursprungligen från Egypten. Kamut är större och innehåller mer protein, vitaminer och mineraler än vanligt vete. Kamut är ett gammalt egyptiskt ord för vete - "Soul of the Earth". 

Gott i sallader, som alternativ till pasta, ris eller potatis samt i vegetariska biffar. Tillagningstiden är ca 10 min. 

Matvete- Matvete är vete där en liten del av det yttre skalet har tagit borts medan den nyttiga grodden finns kvar. Matvete är en bra källa till flera mineraler som järn, zink, fosfor, kalcium, magnesium och kalium. Av vitaminerna är det framför allt B-vitaminer som det finns rikligt av. 

Matvete passar utmärkt till köttfärs eller i kall sallader. Har en tillagningstid på ca 15 min.

Couscous- Couscous är små förkokta gryn, som tillverkas av durumvetets kärna. Couscous passar bra till kötträtter och vegetariskt och är också jättegott i sallader. Kan även användas som alternativ till pasta, ris eller potatis. Är snabba att tillaga då det endast tar ca 5 min. 

Helt dinkel- Helt dinkel är en sorts vete som är rikt på fibrer, mineraler och vitaminer. Kokt helt dinkel är gott i sallader eller som alternativ till ris, potatis eller pasta.

Helt dinkel ska sköljas och blötläggas innan tillagning, därefter ska de kokas 60-90 min.

Bulgur- Liksom couscous består bulgur av durumvete. Det liknar couscous men är grövre och har en högre halt av protein, mineraler, vitaminer och fibrer, detta tack vare att alla delar av vetekornet tas med. Har en tillagningstid på ca 10 min.

Canihua- Glutenfritt. Canihua är en ört som kommer från Peru. De innehåller mycket protein, kring 15–19 procent, de fleromättade fettsyrorna Omega-3, 6 och 9 samt är rikt på mineralerna kalcium, fosfor och järn. 

Är goda att ha i sallader eller som tillbehör istället för t ex ris eller pasta. Tillagningstiden är ca 20 min.

Källor: Nyfikenvital.org, Saltå Kvarn, Frebaco, Aftonbladet och recept.se.
Bildkällor: Klicka på "bildkälla" under respektive bild

27 mars 2012

Vad är hälsa? Egentligen...

För mig är hälsa ett så stort och omfattande område, därför har jag egentligen väldigt svårt att exakt säga vad hälsa är för mig, för det omfattar så mycket. Det känns som att hälsa egentligen är hela ens existens.

För ett tag sedan var jag hos tandläkaren för den årliga kontrollen och då slog det mig att munnen och tänderna är en del av begreppet hälsa för mig. Genom att sköta sina tänder och mun kan man förebygga mycket. 

I kursen jag läser har vi bl.a. lärt oss att man bör undvika att gå till tandläkaren om man har en halsfluss, varför? Jo, för att bakterierna kan komma till hjärtat då tandläkaren "rotar" runt i munnen. Dålig tand-/munhälsa kan i stort ge problem i övriga kroppen.

En person som har bulimi kan "avslöjas" hos tandläkaren då alla kräkningar bl.a. påverkar tändernas emalj.

För många är hälsa (rätt) kost och träning och det finns det många bloggar som tar upp, vilket är bra, det är viktigt att sköta sin kropp med en bra balans mellan kost och träning.

Det som gör mig ledsen med allt fokus kring kost (ja, jag vet att min blogg kan tas som en del av det) är att det känns som att det råder någon form av smutskastning mot olika typer av kostval. 

Jag vet inte vad jag "är" och det gör mig egentligen inget att inte vara i något "fack", men mitt val att ibland äta fisk retar t ex vegetarianer och veganer medan en del blandkostare tycker jag är larvig som inte kan äta fågel och kött. 

Sedan har vi ju den "heta" dieten LCHF som upprör eller hyllas. Jag väljer att inte lägga mig i den debatten, för faktum är ju att det är gemene mans ansvar att ta hand om sin hälsa och om man säger sig må bra av det så får man väl äta så då, tills motsatsen bevisas.

(Sedan kan man diskutera olika kostvals påverkan på miljön, men det är ett annat kapitel. Att leva idag känns som en hel djungel!)  

Jag har ätit riktigt risigt under perioder av mitt liv, men jag har ingen annan än mig själv att skylla för eventuella skador det har gett mig. Jag får helt enkelt försöka att ta lärdom av den tiden och äta så att jag mår bra nu och i framtiden.

Nu vet jag att det finns många rådvilla ute i samhället som söker svar på vad som är det rätta och till dem kan jag bara säga att dem ska vända sig till näringsfysiologer eller dietister. Under en period fick jag ofta mail från just rådvilla och dem hänvisade jag just till denna expertis då jag inte är utbildad inom detta. 

Hälsa är som sagt så mycket än kost och träning, det är även det psykologiska och till det kan alkohol, kost och andra beroenden stoppas in, precis som att dem även rör det fysiska. Med andra ord går psyke och kropp hand i hand när det gäller min syn på hälsa. 

Jag är en dålig hälsobloggare på det sättet att jag aldrig bloggar om peppande saker eller ens talar om min syn på hälsa, men jag blev rent ut sagt matt på ordet "hälsa" och den uppfattning som fanns om vad hälsa är, så jag gav upp. Det är därför bloggen har legat på is bra länge nu.

Innan jag valde att ta min långa bloggpaus förra året fick jag en hel del mail från företag som ville få mig att göra reklam för dem, vilket jag alltid sa nej till, då det handlade om sexleksaker, bantningspreparat, spel (dvs. poker) och alkohol, saker som för mig inte är synonymt med hälsa. Frågan är om dessa över huvud taget läste ordet "hälsoblogg" eller om vi har olika uppfattning om vad hälsa är!?

Eftersom begreppet hälsa verkar uppfattas olika från person till person så skulle jag mer än gärna vilja höra vad hälsa är för er? 

Tack för att ni orkade läsa och ursäkta svamlet. Jag skulle kunna skriva så mycket mer, men det får jag nog spara till någon bok eller något...

26 mars 2012

Bästa bolognesen?

När jag var liten var köttfärssås en återkommande maträtt hemma hos oss, inte minst för att det var "ätvänligt".

I en av mina klippböcker har jag ett recept, ur en gammal Allers, som kallas "Bästa bolognesen". Jag har gjort om receptet så att det skulle passa mig och efter denna ändring måste jag nog säga att det här är hittills den bästa bolognesen jag har tillagat. 

Jag misstänker att hemligheten ligger i den långa koktiden (jag brukar låta den sjuda i ca 60 min) samt vinet i kombination med tomater och kryddor (inte minst lagerbladen).

Om du testar; passa på att göra en stor laddning och frys in så har du matlådor, fyllning till t.ex lasagne eller andra gratänger.

Jag kan tänka mig att även barn kommer gilla den. Att smyga ner morötter i färsen gör även att stor som liten får i sig lite grönsaker.
Fräs 1 hackad gul lök, 2-3 finhackade vitlöksklyftor och 1 finriven stor morot i olja i en vid stekpanna, så att det blir mjukt men inte tar färg. Tillsätt nästan 1 påse fryst sojafärs och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt 1 tsk torkad timjan, 1 tsk smulad torkad oregano, 2 lagerblad, 1 burk hela tomater, 3 msk tomatpuré och ½ dl rött vin. Lägg på ett lock och låt allt sjuda i 30-60 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta.

25 mars 2012

Våffeldagen/ Vårfrudagen

Våffeldagen idag och passande nog är den på en söndag, en dag som brukar innebära pannkaksfrukost här hemma.

Jag gillar våfflor, men att grädda dem gillar jag inte då det brukar gå sådär, våfflorna brukar bli misslyckade, men idag gick det över förväntan bra.

Dagens våfflor blev kryddiga fullkornsvåfflor med äpple och nötter, serverade med kryddiga, karamelläpplen och glass.

Min affär hade extrapris på SIA glass för ett tag sedan och då köpte vi två nyheter, varav en av dem, pecannötkola, intogs med våfflorna. Var väldigt gott ihop med smakerna från våfflorna.

Om du vill göra egna våfflor så finns det en hel del att välja på HÄR, HÄR, HÄR och HÄR.

24 mars 2012

Glutenfria frukostmufffins

Att experimentera med olika ingredienser är spännande tycker jag, inte minst med glutenfria sådana. 

Med inspiration från ett recept från Arla bakade jag denna morgon goda frukostmuffins med havremjöl och rent havre i. Havremjöl och glutenfritt/rent havregryn finner du i hyllan med glutenfria produkter.

Trots att muffinsen är glutenfri så håller dem ihop bra och det är nog tack vare äggen. Muffinsen är goda med det mesta, en personlig favorit är jordnötssmör.

Gröten på bilden är en gröt kokad på fiberhavregryn med havrekli i, eftersom fiberhavregryn med (rostat) vetekli retar tarmen. Utöver fiberhavregrynen innehåller gröten frön och nötter, vilka bidrar med en krispig konsistens, samt äpple vilket bidrar till att gröten blir saftig och smakrik.

Till gröten är det gott med lingonsylt, men även äppelmos gör sig bra till om du föredrar det.

Ni får ha en underbar dag och glöm inte att ställa fram klockan en timma ikväll, innan ni sussar :) Kram!
12 muffins
  • 3 dl rent havregryn
  • 3 dl havremjöl
  • 1 dl pumpakärnor
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 250 g kvarg/ kesella 1%
  • ½ dl rapsolja
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft). Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt kvarg, rapsolja, mjölk och ägg. Rör ihop till en jämn smet. Klicka ut smeten i muffinsformar. Strö ev över lite extra pumpakärnor. Grädda i mitten av ugnen i  ca 15 min. Låt svalna.

För nybakat till frukost: Blanda de torra ingredienserna i en bunke på kvällen. Fyll på med resten av ingredienserna och grädda på morgonen.

Saftig gröt- 1 port
  • 1 dl fiberhavregryn (m. havrekli)
  • 2,25 dl vatten
  • en nypa salt
  • ½ grovrivet Granny Smith äpple
  • hasselnötter
  • solrosfrön
Blanda kallt vatten, havregryn och salt i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt sedan detta koka på svag värme i ca 3 min. 

Tag av kastrullen från plattan och blanda i hasselnötter och solroskärnor i gröten. Vänd ner äpplet i gröten. Lägg upp i en djup tallrik. Servera med lingonsylt och (vegetabilisk) mjölk.
Gröten är vegansk.  

Egna fiberhavregryn: Blanda 9 dl havregryn med 1 dl havrekli i en burk med lock.

23 mars 2012

Rotfruktsbiffar

Som liten fick jag en hel del husmanskost varav en hel del vegetarisk sådan. Två favoriter jag hade var raggmunkar samt potatisbullar

Än idag är potatis och rotfrukter en favorit och att det inte kostar så mycket gör det ju till perfekta ingredienser att ha hemma.

Nedan följer ett recept på ett par goda rotfruktsbiffar som får en härlig, lite söt smak i kombination med frön som får ännu mer smak när dem hettas upp. Jag serverade dem med yoghurt (ej på bild), men jag kan tänka mig att tzatziki är gott till.
Skala och grovriv 500 g rödbetor och 500 g morötter. Blanda rivet med 2 ägg, 1½ dl ströbröd och ½ dl pumpafrön och ½ dl sesamfrön (+ ev. hackad persilja). Smaka av med salt och peppar. Forma till ca tio (10) biffar. Hetta upp en stekpanna och stek biffarna i smör på medelvärme, ca 3 min/sida. Servera med valfri ceralie.

Vegansk/Äggfri variant: Ersätt äggen med vegetabilisk grädde, ca ½ dl.
Glutenfritt: Använd glutenfritt ströbröd.

22 mars 2012

Linfrölimpa

Hoppas att ni har haft en bra dag!? Här har det varit en solig dag med riktigt vårväder. Snödropparna har börjat titta upp ur rabatterna så snart hoppas jag på att tussilagon också dyker upp.

Dagen har bl.a. ägnats åt att baka, vilket resulterade i en god limpa (recept nedan) som vi intog med en het soppa. Brödet är väldigt lätt att svänga ihop, så även en nybörjare klarar av att baka det :)
1 limpa
  • 25 g (mjölkfritt) smör
  • 4 dl (durum)vetemjöl
  • ½ dl grovt rågmjöl
  • ½ dl vetekli
  • ½ dl hela (gyllene) linfrön
  • 2 msk honung alt. ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 1/4 paket färsk jäst
  • 2½ dl vatten
Skär smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke. Tillsätt 3½ dl vetemjöl, rågmjöl, vetekli, linfrön, honung, salt och jästen delad i mindre bitar. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ner det i mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. 

Sätt ugnen på 175 grader (150 grader varmluft). Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig med resten av vetemjölet. Kavla eller tryck ut degen till en platta. Rulla ihop plattan till en limpa. 

Lägg limpan att jäsa i en lätt smord 1½ liters avlång bakform. Nagga limpan med en gaffel. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 40 min. 

Låt brödet ligga kvar i formen ca 5 min efter att det tagits ur ugnen. Stjälp sedan upp det och låt kallna på galler inlindad i en handduk.
Recept från Arla

Linfröbullar

Det här är perfekta bullar att baka om du har mycket linfrön hemma, för det går åt en del. De är goda med de flesta pålägg och passar till det mesta såsom mellanmål, soppa, frukost, utflykt osv. Har en god smak av kummin, men den kan ersättas med anis eller fänkål istället om du gillar det bättre. 

Bullarna går att göra glutenfria.

ca 30 st
  • 1 paket jäst á 50 g
  • 5 dl vatten
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk hel kummin
  • 1 msk salt
  • 2 dl hela linfrön
  • 12-13 dl vetemjöl
Glutenfritt alternativ: Ersätt vetemjölet med samma mängd glutenfri mjölmix + 1 msk husk

1. Smula jästen i en bunke. Värm vatten till fingervarmt (37 grader). Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen löst sig.
2. Tillsätt resten av vattnet, oljan, kummin, salt, linfrö och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand/i maskin tills degen släpper från bunkens kanter. (Glutenfri deg ska vara något lösare än degen gjord på vetemjöl). Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i ca 30 bitar som formas till runda bullar. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta i ca 20 min.
4. Pensla bullarna med vatten. Grädda mitt i ugnen i 250 grader (225 grader varmluft), ca 10 min. Låt bullarna svalna på galler.

Bullarna är goda med olika slags pålägg till frukost, lunch, mellis eller middag. Går bra att frysa.
Recept från ett receptblad från ICA

21 mars 2012

"Minty kiss"

Dessa bollar har mycket smak mintsmak, så om du gillar "Mintkyssar" kanske dessa bollar kan falla dig i smaken!? Pepparmyntsoljan finner du på Apoteket eller i mataffären.

6 stora bollar
  • 2 dl naturella cashewnötter
  • 8-10 urkärnade dadlar
  • 2-3 msk rått kakaopulver
  • några droppar pepparmyntsolja (smaka på smeten för att få rätt mintsmak)
Mixa cashewnötterna till ett smul. Tillsätt dadlar och kakao och mixa igen tills det blir en smet. Rulla smeten till sex bollar och rulla de ev. i kakaopulver. (Jag tog carobpulver, blir en rolig brytning mot kakaon)

20 mars 2012

Äppelmosmuffins

Ännu en sak du kan använda müsli i! Dessa muffins är goda både till frukost, brunch eller mellanmål, som dem är eller med t ex jordnötssmör, smör eller färskost på.

12 muffins
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl kokossocker (alt. farinsocker)
  • ½ tsk bikarbonat
  • ½ msk bakpulver
  • en nypa salt
  • 1 tsk malen kanel
  • ½ dl smält (mjölkfritt) smör
  • 3 dl äppelmos
  • ½ dl (vegetabilisk) mjölk
  • 1 lättvispat ägg alt. motsvarande mängd "no-egg"
  • 2 dl müsli
Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft). Placera ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
Blanda ihop mjölerna, socker, bakpulver, bikarbonat, salt och kanel i en stor bunke.

Blanda ihop smör, äppelmos, ägg och mjölk i en annan skål. Tillsätt vätskan i mjölblandningen. Rör om så att allt blandas. Fördela smeten i muffinsformarna. Strö över 1 msk müsli över varje muffin.

Sätt in muffinsformen i mitten av ugnen och grädda i 15-20 min. ta ut plåten och låt muffinsen svalna i plåten en stund innan de stjälps upp på galler.

Goda att äta kalla som varma. Går att frysa.

"Fruktgröt m. torkade blåbär, tranbär & plommon"

Härligt att det är Vårdagjämning idag! Hittills tycker jag att det här året har gått väldigt fort, kanske för att vi hade en mild vinter i år?!

Om man ser till vad Bondepraktikan säger om denna dag så ska dagarna runt Vårdagjämningen vanligen vara stormiga och det kan nog stämma, i alla fall här.

Ja, i övrigt är det en helt vanlig dag, inget särskilt som händer utöver det vanliga. Jag hoppas att ni får en bra och solig dag! Ta hand om er. Kram!
Om du tycker om Pajalagröt kanske den här gröten kan vara något?! Den påminner om Pajalagröten i smaken, med katrinplommonens karaktäristiska smak.

Det är rätt mycket sötma och smak på denna gröt så egentligen behövs det inget mer än mjölk till. Yoghurt, eller liknande, är i och för sig gott till, det bryter av sötman lite.

2 port
  • 2 dl (rent) havregryn/nakenhavregryn/fiberhavregryn
  • 1 msk hela linfrön
  • 2 dl vatten
  • mineralsalt
  • 6 katrinplommon, klippta
  • 2 msk torkade blåbär
  • 2 msk torkade tranbär
  • (vegetabilisk) mjölk
Blanda alla ingredienser, utom mjölken, i en kastrull och koka på medelvärme ca 5 min under omrörning. Servera i en djup tallrik eller liten skål med mjölk och valfria tillbehör.
Receptinspiration från nLife

Glutenfritt: Använd rent havregryn.

19 mars 2012

Veg. chili m. rotfrukter

Snart börjar det bli säsong för sallader och annan svalare mat i och med att värmen gör sitt intåg, men inte riktigt än, kylan kommer och går fortfarande här i norr.

För ett tag sedan gjorde jag en god och värmande vegetarisk chili baserad på rotfrukter med en härlig ton av citrus samt hetta från chili, spiskummin och koriander. Timjan och koriander är en kryddkombination som gör sig väldigt bra i mat tycker jag.

Vill du ha lite mer svenska touch på chilin kan du ersätta kikärterna med kokta bruna bönor (ej dem i sås). Chilin kan du ersätta med sambal oelek om du hellre föredrar det. Chilin är en riktigt bra lunchlåderätt då den smakar mer efter en dag.
4 port
  • ca 3 morötter
  • en bit kålrot
  • 1 palsternacka
  • 1 burk kikärter, sköljda och avrunna
  • 1 hackad gul lök
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 burk hela tomater, mosade
  • ca 2 msk tomatpuré
  • ca 1 tsk (kokos)socker
  • 1 msk lantbuljong
  • finrivet skal och saft från 1 citron
  • ca ½ msk fryst chili
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk malen koriander
  • 1 msk timjan
  • olja
  • salt & peppar
Skala och tärna rotfrukterna i små bitar. Fräs lök, vitlök, rotfruktstärningar, koriander och timjan i olja. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, socker, kikärtor, spiskummin, chili, citron och lantbuljong. Låt allt sjuda ihop under lock i ca 15 min. Servera med valfri ceralie och gräddfil.

18 mars 2012

"Risigt"

Gott mellanmål på överblivet ris, med smak av apelsin, vanilj och kiwi, toppad med pistagenötter. Passar även gott som en del av en frukost eller brunch.
Blanda ihop 1 del kallt, kokt råris med ½ del sojayoghurt och ekologiskt vaniljpulver i en stor skål. Låt skålen stå i kylen i ca 30 min el. över natten. Blanda i skuren apelsin och tärnad kiwi i risblandningen. Lägg upp i skål(ar) och toppa med hackade pistagenötter. Avnjut!

Är glutenfri, vegan, mjölkfri.

17 mars 2012

Davosgröt

Som sagt, det går att använda müsli till mycket, däribland Davosgröt, en kall gröt som har blivit en favorit hos många. 

När jag var liten hade jag många olika favoriter till frukost och en period var rivet Granny Smith, A-fil (gillar dess syrliga smak) och basmüsli det som helst intogs innan skolan. Med detta barndomsminne i åtanke gjorde jag min egen variant på Davosgröt, en "gröt" med lite helgkänsla. Blev riktigt gott; sött, saftigt och lite krispigt.

Idag vet jag inte riktigt vad dagen kommer bjuda på, men lite leversjukdomar och nutrition tänkte jag försöka att klämma in. Jag önskar er en underbar helg! Kram!

Grundrecept- 1 port
  • 1 dl müsli/valfritt gryn, t ex av havre
  • 2 dl naturell yoghurt
  • Tillbehör: t ex sylt/(torkad) hackad frukt/nötter/frön, vad du själv önskar helt enkelt!
Blanda gryn med yoghurt. Rör om och låt det stå i kylskåp över natten. Servera Davosgröten med valfria tillbehör.

För tjock konsistens? Späd med lite mer yoghurt.
Varianten på bilden: 
  • 2 dl naturell yoghurt
  • ca 3/4 dl basmüsli + 2 msk torkade tranbär
  • ca ½ grovt rivet Granny Smith
  • hackad mörk choklad/kakaonibs (kan uteslutas)
Blanda naturell yoghurt med fruktmüsli. Låt stå minst en timme. (Det går också bra att förvara blandningen i kylskåp över natten). Rör ner rivet äpple och hackad choklad/kakaonibs strax före serveringen. 

Mjölkfritt: Ersätt yoghurten med t ex sojayoghurt.
Glutenfritt: Välj glutenfritt havregryn el. glutenfri müsli.

16 mars 2012

Orange raw balls

Varför inte göra en egen variant?!
 
På hälsokosten och i vissa ekobutiker kan man köpa rawfood-bars med olika smaker. En av mina favoriter är en bar med smak av kakao och apelsin, gjord på dadlar, russin, kakao, cashewnötter samt en uns apelsin. Jättegoda, men tyvärr svåra att få tag på och dessutom har de blivit riktigt dyra (25 kr/st).

Jag brukar göra en nötfri variant med just smak av apelsin och kakao. Är precis som "First Aid Kit" perfekta att ta med sig i en burk i väskan eller till Högskoleprovet som går av stapeln om två veckor. Gör en stor sats för dem går åt.
10 bollar
  • 1 dl naturella solrosfrön
  • 10-12 färska, urkärnade dadlar
  • 1-1½ msk rå kakao
  • en nypa salt
  • skal från en liten apelsin, rivet
  • lite pressad apelsin
Mixa solrosfröna något. Tillsätt dadlar, kakao och salt. Mixa ihop till en smet. Mixa snabbt i apelsinsaft och skal. Arbeta ihop till en deg. Dela degen i tio (10) bitar och rulla till bollar. Ät direkt eller förvara i en burk i kylen.

"Vandrargröt"

Det finns grötvarianter som jag gillar extra mycket och "Vandrargröt" är en av dem. Gröten har en god, mild smak och har en lite bitig struktur/konsistens tack vare hasselnötterna.

Grötkokningen och dess värme gör att katrinplommonen utsöndrar sin smak och liksom smälter, så gott! 

I receptet står det att gröten kan intas med fil och det håller jag med om att den kan göras, för det är riktigt gott. Även sojayoghurt är gott till.

Idag skiner solen och det ska bli riktigt varmt så passa på att njuta :) Ha nu en underbar fredag och start på er helg! Kram!

1 port
  • 1 dl (rent) havregryn
  • 2 ½ dl vatten
  • en nypa salt
  • 3 torkade katrinplommon, finhackade 
  • 1 msk hasselnötter, finhackade
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka gröten enligt anvisningar på paketet. Servera med mjölk, yoghurt eller fil.
Recept från Uppladdningen

14 mars 2012

Müsligröt

Jag håller, som sagt, på med en rensning i skåpen här hemma. Just nu är jag inne på att göra slut på den müsli som jag har hemma. 

Det finns mycket du kan göra med müsli, t ex ha det i brödbak,"Alpmüsli", scones eller som nedan i gröten. Man kan ta vilken sorts müsli som helst, så är du glutenintolerant kan du t ex ta en glutenfri müsli + rent havregryn i receptet nedan.

Müsligröt är både gott, snabblagat och inbjuder till variation i och med att du kan ta olika sorters müsli, torkad frukt och nötter mellan gångerna. Personligen tycker jag att den blir godast om en nöt- och fruktmüsli används.

Idag är det en solig dag här så den tänkte jag försöka att njuta av mellan läsande och föreläsning.  Jag önskar er en bra dag! Kram!
2 port: Blanda 1 dl valfri müsli, 1 dl havregryn, 4 dl vatten, en nypa salt och ev. ½-1 dl torkad frukt i en kastrull. Låt gröten koka på svag värme i ca 5 min. Rör då och då. Servera med (vegetabilisk) mjölk.

13 mars 2012

Vegetarisk wok m. bönor & solrosfrön

God eftermiddag!
Hoppas att allt är bra med er!? Här är det rätt mycket att göra med studier och ansökningar som ska fixas, därav dålig uppdatering här.

Jag vet inte hur det är med er, men för mig är "vita bönor i tomatsås" lite av studentmat då det går att köpa till en billig penning. Positivt är att det även finns ekologiska om man vill ha det.

Den här woken är just en relativt billig rätt (studentmat?!) med få ingredienser och just med innehåll av vita bönor i tomatsås. Vinägern, tomatsåsen och ananasen gör att woken får en god sötsur smak. En mycket god wok som kan rekommenderas. 

Couscous gör sig bäst till då det absorberar såsen väldigt bra, men det kan ersättas med t ex basmatiris om du t ex är glutenintolerant.

4 port
  • 4 port couscous
  • 2 gula lökar
  • 2 paprikor  
  • 1 burk vita bönor i tomatsås
  • olja
  • 1 burk ananasringar m. juice 
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • rostade solrosfrön
  • 1 burk böngroddar, sköljda och avrunna 
  • salt & peppar
Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen. Strimla lök och paprika. Skär ananasen i bitar. Spara juicen. Hetta upp olja i en (wok)panna. Woka löken och paprikan någon minut. Tillsätt vita bönorna med tomatsåsen, ananas, ca ½ dl ananasjuice samt vinäger. Smaka av med salt och peppar.

Låt allt bli varmt. Lägg upp på tallrikar och strö över böngroddar och solrosfrön direkt vid serveringen. Servera woken med couscous.

12 mars 2012

Kesokaka m. citron

Orginalreceptet till den här kakan finner du på Arla.se. I Arlas recept använder de hasselnötter, men det hade jag inte till hands så jag använde melonkärnor istället, bra alternativ om du ska bjuda en nötallergiker på kakan. 

Kesokakan är jättegod och blir lite som en slags ostkaka. Citron i ger en lite syrlig förnimmelse.

För er som inte tål gluten men som också vill ha en form av ostkaka med citronsmak så finns det ett recept här. Även receptet nedan är fritt från gluten så vill ni testa det så tycker jag att ni ska göra det, för det är en mycket god kaka.

6-8 bitar
  • 1 dl melonkärnor
  • 3 ägg
  • ½ dl (kokos)socker
  • 1 krm salt
  • rivet skal och saft av ½ (ekologisk) citron
  • ½ dl havremjöl* (av 100% rent havre)
  • 500 g (laktosfri) keso 4%
  • 1 dl (laktosfri) matlagningsgrädde
Sätt ugnen på 175 grader (150 grader varmluft). Vispa ägg och socker. Rör ner resten av ingredienserna. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen ca 1 tim. Låt kakan kallna och skär den i bitar. Servera med t ex bär och grädde.

*Havremjöl finner du i hyllan med glutenfria produkter i din mataffär.

11 mars 2012

Mandel- & russinplättar

Söndag, en dag som innebär pannkaka/plättar, idag i form av plättar med russin och mandel, toppad med knäckigt kaneläpple, hampafrön och satsumas. Väldigt gott och lite helgmysigt, en perfekt start på en lite segstartad morgon.

Nu tänkte jag njuta av solen och jag hoppas att ni också har sol hos er!? Ta hand om er! Kram!

Mandel- & russinplättar

  • 25 g smält smör
  • 1 ägg
  • 3 dl filmjölk
  • 1 krm vaniljpulver alt. 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/4 dl dinkelmjöl
  • 3/4 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ dl mandelmjöl (kan uteslutas)
  • 1 dl russin
  • (kokos)olja, till stekning
Vispa ägg, filmjölk och vaniljpulver i en skål/bunke. Tillsätt smöret och blanda om.
Blanda mjöler, bikarbonat och mandelmjöl i en annan skål. Rör ner äggblandningen och russinen i mjölblandningen.

Hetta upp olja i en stekpanna. Häll i ca 1 msk smet/pannkaka i stekpannan. Stek varje pannkaka ca 2 min på varje sida. Håll de gärna varma på låg ugnsvärme (100 grader) medan du steker klart pannkakorna. Servera pannkakorna med valfria tillbehör. 

Glutenfritt: Ersätt dinkel- och grahamsmjöl med rent havremjöl.
Mjölkfritt: Ersätt filmjölk och smör med mjölkfria alternativ.
Äggfritt: Ersätt ägget med motsvarande mängd "no-egg"

10 mars 2012

Havtornssmoothie

Hoppas att ni har haft en bra dag!? Här blev dagen inte så lugn som planerat utan jag styrde kosan till grannstaden för lunchdejt och en titt på bokrean, och kom hem med två böcker, på ämnet psykologi, som verkade bra

Idag har det varit riktigt vårväder och snön har börjat smälta bort i rask takt. Kanske kan det bli en snöfri påsk!? 

På TV sa de att våren har nått Västkusten och den 16 mars ska den visst ha nått Stockholm. Har ni sett några vårtecken än? Inte jag, men jag såg att en bloggare från Uddevalla hade sett krokusar i rabatten och det är vår det.

Såhär på vårvintern är det lätt att bli lite småförkyld och då kan det vara extra viktigt att boosta immunförsvaret med lite antioxidanter. 

En smoothie att boosta med kan var denna (nedan) med havtorn i sällskap med banan, apelsin och havreyoghurt. Havtorn innehåller ca 5 ggr mer C-vitamin än en apelsin. Den innehåller även Omega 3, 6, 7 och 9.
Mixa ihop en lätt tinad, fryst banan, en näve frysta havtorn och pressad saft från en apelsin. Tillsätt (havre)yoghurt och mixa till en slät konsistens. Häll upp i ett högt glas och avnjut direkt.

9 mars 2012

Yoghurtscones

Tog sovmorgon denna dag, inte för att jag vaknar så mycket senare än vanligt,  får jag mina åtta timmar så vaknar jag :) Jag har aldrig varit sömnkrävande, till förtret för mina föräldrar.

Nåväl, dagen kommer ägnas åt lunchdejt, filmmaraton (ja, jag gillar film, märks det?) och allmänt lugn. Vad händer hos er denna dag?!
 

Dagen startade med nybakade yoghurtscones och müsli- & banangröt i sällskap av "Morgonpasset", perfekt start på dagen enligt mig. 

Sconesen är lite syrliga i smaken och har en härlig saftig konsistens tycker jag. Goda med de flesta pålägg, men välj gärna ett smakrik sådant.

Nu ska jag möta upp min lunchdejt. Ni får en underbar dag och ta hand om er! Kram!
8 st
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • knappt 1 tsk salt
  • 2 dl matyoghurt alt. turkisk/grekisk yoghurt
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl vatten
  • 1 ägg (alt. "No-egg" motsvarande 1 ägg)
Blanda alla ingredienser till en deg. Dela degen i åtta (8) bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över (blåa) vallmofrön. Grädda sconesen mitt i ugnen ca 20 min.

(Sconesen passar bra som mellanmål, frukost el. till en soppa).

8 mars 2012

Dinkel- & blåbärsgröt m. kanel

God morgon!
Hoppas att ni har sovit gott!? Idag är det "Internationella kvinnodagen", men också "Världsnjurdagen", båda dagarna viktiga att uppmärksamma. Det är många i världen som är i behov av en ny njure och för att det ska bli möjligt behövs det donatorer. Ett led i detta är att anmäla sig till Donationsregistret om man inte redan har gjort det.

Den här dagen startade med en frukost med min favorit bland blåbärsgröts-varianterna; "Dinkel- & blåbärsgröt m. kanel". Att den är en favorit beror på den goda kombinationen av blåbär och kanel, men också för att den är så snabb att svänga ihop samt för att dinkelflingor ger en bra konsistens, lite grövre sådär. 

Nu väntar faktainsamlande, ev. bakning och radiolyssnande. Ha en bra dag och ta hand om er! Kram!
2 port.
  • 2 dl dinkelflingor
  • 4 dl vatten
  • en nypa salt
  • 2 tsk agavesirap/ flytande honung
  • ½ msk malen kanel
  • 2 dl blåbär, färska el. tinade frysta
Koka upp dinkelflingor, vatten, salt, agavesirap och kanel. Låt koka i ca 10 min. Tillsätt hälften (1 dl) av blåbären och koka vidare i ca 1 min. Servera gröten toppad med resten av blåbären, fördelade på de två (2) portionerna. Ät gröten med (vegetabilisk) mjölk.
Recept från nLife.se

7 mars 2012

Sushirisotto


Nu är snart dagen till ända och eftermiddagen går snart över till kväll. Jag hoppas att ni har haft en bra dag!? Min har varit riktigt bra, det vackra vädret var tyvärr bara vackert, men inte så behagligt, höll på att blåsa omkull när jag var på stan. Is i kombination med blåst blir inte någon speciellt bra kombo *haha*

Roligt att det har tillkommit några läsare och följare här på bloggen! :) De flesta som kikar in här söker efter recept, så det är lite därför som det dyker upp så mycket recept. Vill ni läsa om något annat får ni gärna hojta till :)

Och så ett recept... ;) Nedan följer ett recept på en god vegetarisk/vegansk rätt som även passar bra i lunchlådan. Smakmässigt påminner den lite om sushi, därav dess namn. Om du inte vill ha tofu kan du ersätta den med lax eller (marinerad) tzay.

Ingefärsmarinad
  • 1 msk agavesirap/honung
  • 1 msk risvinäger/vitvinsvinäger
  • en nypa salt
  • lite sambal oelek
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 2 msk rapsolja + ½ msk sesamolja
  • 1 msk vatten
  • 1 förpackning tofu, tärnad 
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en skål. Låt tofun marinera i ca 20-30 min.

Koka under tiden sushi-/risottoris enligt anvisningarna på förpackningen. Woka wokgrönsaker i olja i het stek-/wokpanna. Blanda grönsakerna med det kokta riset. Smaka av med salt och peppar. 


Fräs tofun i raps- och sesamolja (spara marinaden). Salta och strö över sesamfrön/furikake.

Häll marinaden över risotton, rör om och toppa med tofutärningarna. Servera med japansk soja och avokado till.

Bananbröd

Idag är det en otroligt fin och solig marsdag här, hoppas att det är det hos er också!? Dagen startade med frukost i sedvanlig ordning för att sedan följas av en intressant diskussion och seminarium om lunginflammation, fibros, emfysem, astma och TBC

Min syster fick svår lunginflammation i höstas så föreläsningen blev riktigt intressant eftersom jag fick bättre förståelse för sjukdomsmekanismen idag.

Jag tänkte att jag skulle ta och tipsa er om ett gott bröd som går snabbt att baka (=kräver ingen jäsning). Det är ett bananbröd som är luftigt, saftigt och med en krispig känsla från frön och sötma från banan och honung. Väl värt att testa om du gillar banan. Ett riktigt gott pålägg på det här är jordnötssmör och banan eller messmör.

Ha nu en underbar fortsättning på dagen! Kram på er!
1 bananbröd
  • 2 mogna bananer
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 ½ dl kvarg alt. vegetabilisk yoghurt.
  • ½ dl honung alt. agavesirap
Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft). Skala och mosa bananerna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i kvarg, honung och banan. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, ca 1 ½ liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp brödet och låt svalna på galler.
Inspiration från Arla.

6 mars 2012

"First Aid Kit"

Nu har vårterminen pågått ett tag och för en del innebär det långa tentor, högskoleprov (30 mars) eller långa dagar i skolan. Då kan det vara gott med något som piggar upp, något som ger en energikick, t ex som dessa bollar?! Perfekta att ha i en liten burk i väskan.

Här har bollarna fått smak av kanel, kakao och en nypa salt, men det kan ersättas med det som du själv föredrar.

Bollarna är även perfekta att göra och ge bort i present eller göra efter julen, då de flesta brukar ha dadlar och nötter över.

ca 30 st
  • 200 g (ca 3½ dl) solrosfrön
  • 300 g (ca 5 dl) urkärnade dadlar
  • 100 g (ca 1½ dl) gojibär
  • ca 3 msk rått kakaopulver
  • ca ½ msk mald kanel
  • ev. en nypa flingsalt
Att rulla i: rostade sesamfrön, hackade nötter, rostad kokos, kanel, pepparkakskrydda, kardemumma, (raw) kakao, mesquitepulver, acai, macapulver, camu camu- pulver eller lucumapulver.

Mixa solrosfröna i en matberedare. Tillsätt dadlarna och gojibären och fortsätt mixa till en massa som håller samman. Rulla bollarna i valfri "panering"

Förvaras svalt.

Tips! Egen pepparkakskrydda gör du genom att ta lika delar mald nejlika, kanel och mald ingefära.

Apropå "First Aid Kit". Emmylou är en bra låt!

5 mars 2012

Rörigt värre

Jag har skrivit det tidigare, men ni är många som söker efter recept på vegetariska biffar, därför tänkte jag att det kanske kan sitta fint med några kalla röror som är goda tillbehör till biffar/burgare. Rörorna passar även till fågel, fisk eller mittimellan.

Äppletzatzikin är syrlig och fräsch. Ärtpeston är nötig och mild med en förnimmelse av syrlighet. Mangoyoghurten är het, fräsch och lite syrlig.
Ärtpesto
  • 2 dl frysta ärtor
  • 1 dl solrosfrön
  • ½ dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • saften från ½-1 limefrukt
  • salt & peppar
Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör så att allt blandas. Späd ev. med mer limesaft eller lite vatten. Smaka av med salt & peppar.
Äppeltzatziki
  • 2 Granny Smith äpplen, urkärnade och grovt rivna
  • 2 dl turkisk yoghurt (el. vegetabiliskt alternativ)
  • salt & peppar
Blanda ihop alla ingredienserna i en skål. Smaka av med salt och peppar.
Mangosås
  • 100 g mango, fryst och tinad
  • saft och skal från en limefrukt
  • sambal oelek, efter tycke och smak
  • 1 dl (mjölkfri/vegetabilisk) créme fraiche
  • salt & vitpeppar
Blanda allt i en skål och smaka av med salt och peppar.

1 mars 2012

Chiapudding m. hampa

En god chiapudding, här med hampafrön, mesquite och carob. Puddingen passar till frukost, efterrätt eller som mellanmål. Om du ersätter carobpulvret med kakao får du ännu mer smak.

1-2 port
  • 5-6 msk skalade hampafrön
  • 2½-3 dl vatten
  • 3-4 färska dadlar, urkärnade
  • 1 dl chiafrön
  • 2-3 tsk mesquitepulver
  • 1-2 msk carobpulver
  • 1 nypa salt
Lägg hampafrön, vatten och dadlar i en mixer, mixa ihop. Tillsätt chiafrön, carob- och mesquitepulver samt salt. Mixa så att chiafröna täcks av mjölk och så att smeten är klumpfri. Låt blandningen stå i rumstemperatur i 20-30 min alternativt täck över med plast och ställ i kylen. Puddingen klarar sig i kylen i ca 3 dagar.