29 februari 2012

"Sällsynta dagen"

God kväll! Hoppas att ni har haft en bra Skottdag!? Tänk att det är vår i morgon, i almanackan i alla fall :p Här har i och för sig våren börjat smyga sig på så smått med plusgrader och riktigt blask.

Det är rätt mycket just nu, men snart ska det bli lite lugnt igen. Jag tänkte att jag skulle tipsa om en god sidosallad. Receptinspiration fick jag ur "Food for thought: en matnyttig livsstilsbok + 150 recept ", en för övrigt läsvärd kokbok med inspirerande bilder och goda recept.

Jag tycker att salladen var riktigt god med sötma, lite nötig karaktär och så kokos. Jag har ju dille på kokos, så salladen passade mig perfekt :p Personligen tycker jag att salladen passar som tillbehör till det mesta och färgglad är den ju också, extra perfekt en töig och grå dag ;)

För en person: Blanda ihop 1 stor grovriven morot, 1 msk pumpafrön, 1 msk kokosflingor, ½ msk hampaolja, limejuice, en liten nypa flingsalt, lite agavesirap och 1 msk gula russin.

28 februari 2012

Alpmüsli m. kakao

Davosgröt är sedan många år en frekvent förekommande frukostvariant i bloggvärlden. Jag gjorde just Davos för nästan exakt 4 år sedan, då jag hade som mål att testa olika sorters gröt.

Davosgröt är gott, men något som jag tycker är snäppet godare är Alpmüsli, som Davos fast med mjölk och yoghurt.

Alpmüsli är ett gott alternativ till gröten. Perfekt på sommaren om du vill äta något som liknar gröten till konsistensen fast i en kall variant. 

I varianten på bilden blandade jag i en müsli med kakao och torkade aprikoser. Den torkade frukten bidrar med sötma, vill du ha ännu mer sötma kan honung/agavesirap tillsättas. 

Om du väljer turkisk yoghurt får du en riktigt härligt tjock blandning.

1 port
  • 1 dl müsli m. kakao alt. basmüsli + kakao (efter tycke och smak)
  • 1-2 dl (vegetabilisk) mjölk (beroende på hur "rinnig" man vill ha blandningen)
  • ½-1 dl (vegetabilisk) yoghurt, valfri sort och smak
  • bär, hackad frukt, torkad frukt, nötter (vad man önskar helt enkelt)
  • ev. flytande honung/agavesirap
På kvällen:
Lägg müslin i blöt i mjölken över natten. Täck över med plastfolié och ställ i kylskåpet.

På morgonen:
Rör i yoghurten till önskad konsistens. Toppa med t ex skivad banan och krossad kakao.

Mjölkfritt alternativ: Ersätt mjölk och yoghurt med mjölkfria alternativ.
Glutenfritt: Välj en glutenfri müsli.

27 februari 2012

"Bacillernas skräck"

God morgon på er! Hoppas att allt är bra med er denna måndags morgon!? Här är det rätt bra, dock känns det som att jag har en begynnande förkylning på G. Jag hoppas att jag slipper influensan som det talas så mycket om nu.

När förkylning är på G kan det sitta fint med lite "Bacillernas skräck" en frukostvariant med en massa antioxidanter i form av bl.a. bär, nyponskalmjöl och torkade blåbär. Väldigt gott!

"Antioxidantblandningen" är även perfekt att svänga ihop och ge bort i "gå-bort-present" till en person som ofta är förkyld ;)

Nu önskar jag er alla en underbar start på ännu en vecka! Ta hand om er! Kram!

"Bacillernas skräck"
  • (Vegetabilisk) filmjölk/yoghurt
  • Färska el. tinade frysta blåbär
  • Färska el. tinade frysta hallon
  • Flytande honung
  • Antioxidant plus"
Häll fil/yoghurt i en djup tallrik. Lägg i bären, ringla över honung och strö över "Antioxidant plus".

Recept ur: "Jacobs hälsokök; Mat på en kvart med familjemetoden", Jacob Wismar, Fitnessförlaget

26 februari 2012

Jordgubbsomelett

Det slog mig att det är fyra år sedan jag började blogga och sedan dess har jag gjort det från och till med vissa längre uppehåll.

Till en början var bloggandet mest ett sätt att få lite mer variation i matlagningen efter att mest ha kört på "säkra kort" och det gick bra och fick mig att finna så många nya smaker och kombinationer. Sedan dess har det bara fortsatt i samma spår och det är kul, hoppas att ni har funnit något recept som ni har tagit till ert hjärta eller fått inspiration?! 

Det är inte min avsikt att visa hur jag äter, utan snarare tipsa om sånt som jag tycker är gott och värt att testa, men det har ni nog redan förstått :)

En av de första rätterna/recepten som hamnade på bloggen var denna jordgubbsomelett, då fotad med en digitalkamera så omeletten såg inte så aptitlig ut som den är.

Jag äter sällan omelett, men jag försöker ändå att äta denna variant en gång per sommar, oftast till brunch. 

Sommaren är den perfekta årstiden för denna omelett, då det finns härligt goda jordgubbar att tillgå, gärna i det egna jordgubbslandet.

I omeletten på bilden använde jag härligt frisk pepparmynta som smaksättning, men basilika gör sig också bra ihop med jordgubbarna.

Innan jag loggar ut får jag ta och tacka er för att ni läser min blogg, kommenterar och inte minst för att ni har stått ut så länge :) Ha nu en underbar dag och ta hand om er! Kram!
Jordgubbsomelett (1 pers):
Vispa ihop 2 ägg med 1 msk mjölk och lite salt och peppar. Blanda försiktigt ner några skivade jordgubbar i smeten. Värm en stekpanna till medelvärme och häll i röran. Rör med stekspaden utifrån och in så att omeletten koagulerar jämnt. Lägg på ett lock/tallrik och låt omeletten stelna. Omeletten är klar när den fortfarande är lite lös på ytan. Strö på lite strimlad mynta. Smaklig måltid!

25 februari 2012

"Mättande gröt m. mango & yoghurt"

Idag skiner solen här, hoppas att den även gör det där du befinner dig!? Kanske är ni några som ska ut i skid-/pulkabacken eller i skidspåret? Jag tänkte att jag skulle njuta av solen och den värmen som den bidrar med.

Som alla mornar blev det frukost, idag med gröt, te och nybakade scones. Gröten intogs med yoghurt, som omväxling till mjölken. 

Det är gott med yoghurt till gröt, speciellt sojayoghurt, för den har en annan smak och konsistens, så testa det om du gillar gröt.

Sconesen idag blev en variant med ädelost och torkade tranbär, vilket gav en härlig kombination av sött och salt.

Nu önskar jag er en underbar dag och hoppas att er helg blir precis som ni vill ha den! Kram!
 God  året runt.
1 port.
  • ½ dl rågflingor
  • ½ dl havregryn
  • 2 ½ dl vatten
  • salt
  • (mjölkfri) naturell yoghurt
  • mango
Blanda rågflingor, havregryn, salt och vatten i en kastrull. Låt småkoka i ca 3 min. Ät tillsammans med yoghurt och mango.
(Recept ur "Fitness Magazine", nummer 05/07)

23 februari 2012

Kikärts- & hasselnötsbiffar

Här kommer ännu ett recept på goda biffar som går utmärkt att frysa in för framtida måltider. Jag tycker att de är lätta att steka och att de håller ihop bra tack vare maizenan. Nötterna bidrar med en god smak samt härlig krispighet. Biffar väl värda att testa, om du frågar mig.

4 biffar
  • 3/4 dl hasselnötter
  • 1 burk kikärter, sköjda och avrunna
  • 2 vitlöksklyftor
  • en näve färsk persilja
  • 1 msk malen spiskummin
  • ev. en uns sambal oelek
  • ca 1½ msk maizena
  • en nypa salt
  • knappt 1 tsk bakpulver
  • 1 msk pressad lime
  • 1 finriven morot
  • olja, till stekning
Mixa ihop alla ingredienser, utom morot, i en matberedare tills det blir en slät smet. Blanda i morotsrivet. Forma till fyra (4) biffar och stek i stekpanna på medelvärme i ca 5 min på varje sida. Servera med valfria tillbehör.
Biffarna innehåller hasselnötter men är fria från ägg och gluten.

Filmjölksbröd m. äpple

God morgon! Det har väl inte undgått någon att Kronprinsessan och Prins Daniel har fått en liten sessa!?!

Förutom att det inte riktigt är vilken dag som helst, så är det ändå det för mig, jag ska läsa om blodsjukdomar, fixa ihop lite saker som ska skickas till en förväntansfull syster och nog njuta av en vacker februaridag.

Jag tänkte tipsa er om ett gott filmjölksbröd som har mycket smak och sötma med en krispig känsla tack vare äppelbitar och frön.

Filmjölksbröd är väldigt tacksamt att baka tycker jag, inte minst för att det inte behöver jäsa. Perfekt att göra om man t ex vill ha ett gott bröd till kvällsfikat.

Nu ska jag kila iväg, men ni får ha en underbar dag! Ta hand om er! Kram!

"Filmjölksbröd m. äpple": Sätt ugnen på 175 grader (150 grader varmluft). Blanda ihop 3 dl vetemjöl, 2½ dl grahamsmjöl, 1 dl vetekli, 1 dl havregryn, 1 dl torkade tranbär och russin, ½ msk bikarbonat, ½ msk bakpulver, 1 dl solrosfrön, ½ dl hela linfrön och ½ tsk salt i en bunke.

Rör i ½ dl mörk sirap och 5-6 dl filmjölk och blanda om ordentligt så att det blir en kladdig deg. Blanda ner 1½ fint tärnade äpplen (gärna olika sorter) i smeten.

Fördela smeten i en smord, mjölad avlång brödform. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 60 min. Ta ut formen och låt brödet vila i formen en stund innan det stjälps upp.

    22 februari 2012

    Kokosgröt

    Just nu har jag någon form av dille på kokos i alla dess former, därför fick det bli kokosgröt denna morgon.

    Kokosgröt är nog en gröt som de flesta gillar om dem väl smakar den. Jag var skeptisk första gången jag skulle testa den, men det visade sig bli en favorit.

    Mango, nektarin, persika och ananas är några frukter som är goda till kokosgröten. Ta nu och testa denna gröt ni också! ;)

    Idag drar bokrean igång, men jag har inte bestämt mig om jag ska gå. Jag beställde på nätet, fusk, men ack så enkelt! Jag fann en bok om surkål, som jag har kikat in innan den kom på rean. Lite udda bokval, men surkål är riktigt gott ju. 

    Ska ni gå på rean eller har ni beställt på nätet?

    Nej, nu ska jag dricka upp min kopp te och avnjuta nybakat bröd, sedan blir det plugg. Ha det fint och ta hand om er! Kram!

    Kokosgröt- 2 port
    • 3 msk kokosflingor
    • 2 dl (rent) havregryn
    • 2 dl (vegetabilisk) mjölk
    • 2 dl vatten
    • en nypa salt
    Blanda samman allt i en kastrull och låt koka i ca 3 min el. tills gröten fått önskad konsistens. Servera med mjölk och det man önskar.
    (Recept ur "Grötboken" från Frälsningsarmén)

    20 februari 2012

    Dhal m. röda linser

    God eftermiddag på er! Hoppas att ni alla har fått en bra start på veckan!? 

    Här skiner solen och en bättre start än så kan man ju inte få. Jag har precis tagit en paus i läsandet och satt på radion istället, för att lyssna på "Apropå det".

    I helgen gjorde jag en god indisk rätt baserad på röda linser. Rätten, Dhal,  är en vanlig indisk rätt där man använder baljväxter som bas. Jag har hittills bara testat dhal baserad på linser, vilket har varit gott, så nästa gång det blir dhal tänkte jag testa med mungbönor, för det används sällan här hemma. 

    Om du sitter på ett gott recept på dhal på mungbönor får du gärna tipsa om det :)

    Det här receptet har en kryddig, men mild, rund smak av ingefära, kanel och koriander. Som så ofta är rätten ännu godare dagen efter i och med att smakerna har hunnit utvecklas och sätta sig då.

    4 port
    • 1 hackad gul lök
    • 2 tärnade morötter
    • 2 finhackade vitlöksklyftor
    • rapsolja
    • 1 msk riven, färsk ingefära
    • 1 tsk mald koriander
    • ½ tsk mald kummin
    • 1 krm malen kanel
    • 4 dl sköljda och avrunna röda linser
    • 1 burk krossade tomater
    • 1 burk kokosmjölk
    • 1 msk lantbuljongpulver
    • 2 dl vatten
    • en nypa salt
    • juice från lime
    Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det sjuda på svag värme under lock i ca 30 min. Smaka av med salt och limejuice. Servera med ris.
    Inspiration från ICA.

    Glutenfritt: Välj glutenfritt buljongpulver.

    18 februari 2012

    Nattjästa briocher

    Enligt statistiken är ni många som letar efter natt-/kalljästa bröd och detta söker ni främst på på lördagskvällar...!? Kanske är det så att ni vill lyxa till det just på söndagsmorgonen samtidigt som ni vill ha lite sovmorgon? Om så är fallet kanske detta bröd kan vara något.

    För mig är briocher både lite lyx och ett typiskt söndagsbröd. Många gånger under min barndom vaknade jag till doften av nybakade briocher just på söndagar. Då var det mor som bakade, numera är det jag.

    Brödet är riktigt gott, lite som wienerbröd i smaken. De flesta pålägg passar till, men de är även goda enbart med smör. Kanske något att baka till nästa brunch eller varför inte svänga ihop en deg redan ikväll?!

    12 st
    • 10 g färsk jäst (1/5 paket)
    • 3/4 dl fingervarmt vatten, 37 grader
    • 2 ägg, lätt uppvispade
    • ½ tsk salt
    • ½ msk strösocker
    • 6 dl vetemjöl
    • 125 g smör
    • 1 ägg, till pensling
    Mjölkfritt: Ersätt smöret med mjölkfritt alternativ.

    Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt de lätt uppvispade äggen, saltet, sockret och 4 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig. Rör smöret mjukt och arbeta in i degen. Tillsätt ytterligare 1½ dl mjöl. (Resten av mjölet sparas till utbakningen). Täck degen med plastfolié och ställ i kylskåpet över natten.

    På morgonen:
    Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda snabbt ihop den. Dela degen i tolv (12) större och tolv (12) mindre bitar som rullas till bullar. Lägg de större bollarna i pappersformar och tryck fast en liten boll ovanpå. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45 min. Värm under tiden ugnen till 250 grader (225 grader varmluft). Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda i 8-10 min.

    Saturday Morning

    Denna lördag kände jag att det skulle vara gott med en liten blåbärsboost, så det fick bli en blåbärssmoothie med smak av vanilj. Det hela toppades med kokos och torkade blåbär.

    Till blev det nybakade scones med pålägg, så denna morgon hade vi en lång och mysig helgfrukost medan det började blåsa upp till storm runt husknutarna.

    Nu tänkte jag krypa upp i mysfåtöljen och se på en film. Jag hoppas att ni får en underbar dag och att ni tar det lugnt om ni ska ut i vintertrafiken eller skidbacken. Kram!
    1 stort glas: Lägg en banan, (mjöllkfri) naturell yoghurt, (rent, glutenfritt) havregryn, vaniljpulver, ca 1 msk blåbärspulver och frysta blåbär i en blender och mixa till en slät massa. Häll upp i glas och toppa med något gott, t ex en hemgjordmüsli. Avnjut direkt (med sked)! 

    17 februari 2012

    Bönor, Ärtor & Linser

    Collage med bilder från Saltå kvarn, GoGreen & Risenta.

    Bönor och linser är resurssnåla. Istället för att kräva gödning tillför de kväve till jorden under sin tillväxtperiod.

    Ur näringssynpunkt är bönor och linser rena fyndet, de innehåller näringsämnen som järn, B-vitaminer, kostfibrer, kalcium och protein. Kostfibrerna gör att de är bra för magen.

    Om man har färsk frukt och grönsaker i varje måltid hjälper det dig att ta upp järnet i bönorna ännu bättre. På köpet får du en godare, roligare och färggrannare måltid.

    Att byta ut kött eller fisk mot bönor eller linser kan vara fördel för både hälsa och plånbok. Linser och bönor tillhör gruppen baljväxter och är en av våra billigaste proteinkällor. Deras protein är en perfekt partner till proteinet i t ex ris eller majs.

    Om man äter linser och bönor regelbundet vänjer sig magen och blir inte lika gasig och bullrig, men det är klokt för en nybörjare att inte överdosera.

    Några knep för att minska gasbildning:
    • Om man har kummin, timjan, mejram, kyndel, fänkål eller anis i kokvattnet, då motverkar man gasbildning.
    • Häll alltid bort blötläggningsvattnet och koka i nytt vatten.
    • Det är viktigt att koka bönorna riktigt mjuka, då är de snällast mot magen och smakar bäst.
    • Byt gärna kokvattnet efter att bönorna har kokat i 10 min.
    • Röda linser och black eyebönor är snälla mot magen.
      Källa: "Lilla bönboken" från Risenta och Saltå Kvarn.
    Kikärtor- kommer ursprungligen från gamla Mesopotamien, men odlas numera i Medelhavsländerna. De har en nötaktig smak och är lätta att ta till sig.

    De passar utmärkt i grytor, soppor, sallader, falafel och till hummus. Om du rostar kokta kikärtor i en stekpanna och saltar lite så får du riktigt goda snacks! Kikärtor går även bra att grodda. Förväll de färdiga groddarna några minuter. Kikärtan passar speciellt bra till kyckling och kryddstarka korvar.

    Blötläggning: 8 tim. Koktid: 45 min (nytt vatten).

    Flageoletbönor- hör till de allra finaste bönorna och är mjukare, mer lättsmält än de flesta andra bönorna. De är ljusgröna och mjälla med stor smak. Eftersom det är en mjuk böna bör de tillsättas grytan i slutet av tillagningen. De är älskade i Frankrike där de gärna serveras med lamm, men är lika goda till fiskfilén.

    Blötläggning: 8 timmar. Koktid: 1 timme (i nytt vatten).

    Black-eyebönor-  har en mjäll och fin, lite ärtig smak som tilltalar nybörjare. Den är en liten och dekorativ med ett svart märke vid fästet. Denna speciella böna kommer ursprungligen från Kina, men används numera mycket i Amerika, Afrika och Indien.

    Den sänker kolesterolvärdet och anses inte vara lika gasbildande som många andra bönor. De passar utmärkt i grytor och soppor, i sallader och till vegetariska biffar och patéer. Smaksätt gärna med starka kryddor såsom chili och vitlök.

    Blötläggning: 8 tim. Koktid: 30 min (nytt vatten).

    Kidneybönor- en böna som har fått sitt namn efter sin njurliknande form. Dess historia sträcker sig långt tillbaka och de odlades av indianer långt före vår tideräkning.

    Bönorna är milda och sötaktiga i smaken och trivs i kryddstarka rätter. Fenomenala i matiga grytor, fräscha sallader, chili- och tomatsåser och marinerade till biffen. Bönorna används i grytor, soppor, sallader, biffar och patéer. Är även goda att marinera.

    Vita bönor- har en mild fin smak som trivs med örtkryddor och olivolja. Goda till lammstek, i klassisk tomatsås och kubanska och indiska rätter. De är även utmärkta i sallader, i tomatsås, soppor, grytor och pajer.

    Blötläggning: 8 tim. Koktid: 30 min (nytt vatten).
     
    Stora vita bönor- har en mild, ganska neutral smak. De har många namn: Limabönor, smörbönor och jumbobönor. Man bör gärna koka de lite för mycket än för lite då de kan bli en tuff match även för robusta magar.

    De tar lätt åt sig smak av den mat den lagas tillsammans med. De är goda som ensamrätt, gärna med tomat- eller chilisås. Även goda  i sallader, grytor, soppor, i olika marinader. De är även klassisk ingrediens i "baked beans" och chili con carne.

    Blötläggnig: 8-10 timmar. Koktid: 1-1½ timmar.

    Borlottibönor- är milda och aromatiska med lite krämig konsistens. Borlottibönor är given i de italienska och portugisiska köken. Speciellt älskad är den i Venedig, där man kan köpa de både torkade och färska. De passar bra i grytor, gratänger, soppor, risotto och sallader.

    Blötläggnig torkade bönor: 8-10 tim. Koktid: 45-60 min (i nytt vatten).

    Cannellinibönor- har en krämig konsistens och kallas egentligen för vit kidneyböna. Den passar utmärkt i sallader, grytor och soppor. Behåller formen vid kokning.

    Blötläggning: 8-10 tim. Koktid: 40-60 min (i nytt vatten). Koktid ej blötlagda: 1½ tim.

    Sojabönor- är fiber- och mineralrik, full med hälsosamt fett och högvärdigt protein med proteinhalt på 30-50%. Den innehåller också fytoöstrogen som är naturens eget östrogen. Den höga proteinhalten gör den till en god ersättare för animalisk föda såsom kött. Den bjuder även på rejäla mängder järn, kalcium och vitamin E.
     
    Sojabönan är en verklig tungviktare med stor smak som gärna mixas till hummus eller till örtbiffar serverade med chèvre. Goda hela i varm sallad, till sesampanerad fläskfilé, kycklingspett och lammkorv. De passar även bra i grytor och soppor eller groddade i sallad och wok. Rostade kan de serveras som snacks (se kikärtor).

    Blötläggning: Torkade 12 timmar. Koktid: Blötlagda torkade 1½-2 timmar.

    Edamame- är unga sojabönor med balja. Änvänds som andra färska bönor och inns färskfrysta i asiatiska butiker samt i en del ICA-butiker.

    Koktid: Kokas kort tid.

    Mungbönor- har en mild, söt, fräsch smak och är lättsmält som ursprungligen kommer från Indien, men har även groddats i Kina i århundraden. I Sverige används den mest till groddning. Det är en snabbkokt liten böna som även går bra att grodda. Groddade mungbönor är rika på vitamin C och vitamin E.

    Den används i grytor, gratänger, wokrätter, på smörgåsen, soppor och sallader. I Asien används den även som bas i kakor och desserter. Den har ett segt skal och passar därför inte till puré eller mos.

    Blötläggning: 8 tim. Koktid: 12 min

    Svarta bönor/ svarta kidneybönor- är en böna med gott om antioxidanter och folsyra. I Latinamerika anses de vara en stor läckerhet och utgör en del av basfödan. Den avger svart färg då den kokas och bör därför inte kokas med t ex vita bönor. Svarta bönor passar bra att använda till grytor, soppor, vegetariska biffar, patéer och sallader samt i tacos.

    Blötläggning: 8-10 timmar. Koktid: 30-40 minuter.

    Adzukibönor- är en god böna med lätt sötaktig smak. De är lättsmälta och lämpar sig för barn och andra med känslig mage.

    Bönorna mosar sig lätt och fungerar därför väl bl.a. till vegetariska biffar, patéer och pajer men även i grytor, soppor, sallader eller groddat. Använd gärna starka kryddor då du använder denna böna. I syrliga rätter kan skalet bli segt, så blanda ner dem precis innan servering.

    Blötläggning: 8-10 tim. Koktid: 20-40 min (i nytt vatten).

    Bruna bönor- Idag odlas bruna bönor på Öland, där klimat och kalkhaltig jordmån passar för odling av de. Det finns många olika sorter av bruna bönor, de klassiska svenska sorterna är "Katja", "Stella" och "Bonita".

    Bruna bönor passar perfekt i sallader, grytor (t ex Chili Con Carne) eller varför inte i den klassiska svenska husmanskosten  bruna bönor med stekt fläsk. Sverige är det enda land som, på detta sätt, serverar bruna bönor med sötsur sås. Förr förekom att bruna bönor användes i stället för mandel, t.ex. en mandeltårta med "nougatkräm" gjord på bruna bönor.

    Blötläggnig torkade: 8-10 timmar. Koktid: 1-1½ tim.

    Pintobönor- har en mild nötsmak. Den är ljust beigebruna med mörkbrunt mönster. Pintobönorna kallas även för spräckliga bönor. När bönorna kokas försvinner emellertid det mörkbruna mönstret och bönorna blir istället brunrosa.

    Tillagad är den lätt mjölig. Den passar bäst i varma rätter som grytor, gratänger, moussaka och i texmexmat. Kokta bönor kan även marineras och fungerar då som tilltugg eller som tillbehör till mat.

    Blötläggning torkade bönor: 8-10 timmar. Koktid: 40-60 min, eller mer (2 tim) beroende på storlek.

    Gröna linser/Bruna linser- är en mångsidig matig lins som retar din fantasi. De gröna linserna kan också groddas, då blir de också fulla med C-vitamin. Gröna linser kan kan kokas utan blötläggning men då blir koktiden något längre. Är jättegoda till soppor, grytor, vegetariska biffar, pajer och patéer. De är också läckra i köttfärssåsen, pajen eller i tacos. Prova gärna att göra en god linsröra som du smaksätter med dina favoritkryddor.

    Små gröna linser- har en utsökt pikant smak. De behöver inte blötläggas före kokning. Man kan ändå blötlägga i ett par timmar och då kan vattenmängd och koktid minskas något. Om du vill ha linserna i en sallad, välj då att koka utan blötläggning, så kokar linserna inte sönder. linserna passar bl. a bra i gratänger, grytor, soppor, piroger och sallader.

    Röda linser- har en historia sträcker sig så långt tillbaka, de omnämns redan i Gamla testamentet. De kommer ursprungligen från Medelhavsländerna och när de kokas förlorar de tyvärr en del av sin vackra, röda färg.

    Röda linser är den perfekta linsen för alla som tror att de inte gillar baljväxter, då den har en mild smak och en röd färg som man lätt tar till sig.

    De är snabbkokta och behöver inte blötläggas före kokning. Man kan inte grodda röda linser eftersom de skalas och "splittas". De är goda i soppor och grytor, i patéer och biffar.

    Koktid: 10 min. Beräkna 1 del linser till 2 delar vatten. I syrliga grytor tar den längre tid att koka.

    Gula linser- är besläktade med kikärter och något större än andra linser. Passar i grytor, soppor, pajer, gratänger, vegetariska biffar, patéer, puréer, sallader och som tillbehör till mat.

    Blötläggning: Blötlägges ej. Koktid: 10-15 min i sjudande vatten. Kokar lätt sönder. Koktid splittade/delade linser: 5 min.

    Puylinser- är en liten, delikat lins fylld av protein, järn, b-vitamin och zink. Ursprungligen kommer den från Frankrike och är mycket uppskattad för sin kulinariska smak.

    Koktid utan blötläggning: 30-40 min. Blötläggning: 2-4 tim: Koktid blötlagda: 20 min.
     
    Svarta linser/belugalinser- är gnistrande svarta linser som liknar rysk belugakaviar. Fasta och fina som bas i en ljummen sallad med pilgrimsmusslor eller kokta i buljong till sejfilén.

    Koktid: 15-20 min. Beräkna 1 del linser till 2 delar vatten.

    Gröna ärtor- är omoget skördade spritärtor. Torkade tillagas på samma sätt som gula torkade ärter och används då mest till soppor, grytor,i vegetariska rätter och puréer, men passar även bra i en fräsch sallad eller som tillbehör till din måltid. Speciellt passande till kötträtter, men ärtpuré serveras bl.a. till lutfisk

    Blötläggning: 8-10 tim. Ångpreparerade snabbärter behöver ej blötläggas. Koktid: 1-1½ tim. Ej blötlagda ärter: 2-2½ tim.

    Gula ärtor- är mogna spritärter. De är rika på protein, mineral­ämnen och B-vitamin, däremot fattiga på C-vitamin. Torkade ärtor har i alla tider varit "fattigmans­mat". Gula ärter är riktig husmanskost med lång tradition i Sverige och ärtsoppa på torsdagar är fortfarande ett måste för många.

    Blötläggnig: 8-10 timmar. Ångpreparerade snabbärter behöver ej blötläggas. Koktid: 1-1½ timmar. Koktid ej blötlagda ärter: 2-2½ timmar.
    Källor: Saltå kvarn, GoGreen, Risenta, menyse.com, Lilla bönboken.

    De bönor och linser som passar bra för groddning är:
    Adzukibönor, Mungbönor, Gröna Linser, Kikärtor och Sojabönor.
    Groddar av kikärtor och sojabönor ska förvällas innan de serveras.

    16 februari 2012

    Blåbärsyoghurt m. kardemumma

     Blåbärsyoghurt toppad m. avokado & rågfras.

    Idag ser det ut att vara en underbar dag, solen skiner och det är rätt behaglig temperatur ute. Planerna för dagen är att njuta av just denna dag kombinerat med radio, studier och filmkväll.

    Morgonen startade, som alltid, med frukost och radio. Eftersom jag har en liten filosofi (och "sport") att kylskåpet helst ska fyllas med sådant jag hittar till nedsatt pris, så baseras måltiderna utifrån det.

    Den här gången fanns det gott om både laktosfri kvarg och yoghurt i butiken, så vad passar väl inte bättre än att göra blåbärsyoghurt!? 

    Yoghurten går snabbt att blanda ihop och går att förbereda några timmar i förväg så att det bara är att ta ut den ur kylen när det t ex är dags för frukost eller mellanmål.

    Kvargen gör yoghurten lite krämigare, men den går att ersätta med en krämig yoghurt istället. Blåbären och kryddorna går såklart att ersätta med andra bär och kryddor, anpassa det efter din egen smak och den säsong som är. Ha nu en underbar fortsättning på dagen! Kram!

    Blåbärsyoghurt med kardemumma - 1 port
    • 1 dl (laktosfri) kvarg
    • 1 dl naturell yoghurt
    • 2 dl frysta blåbär
    • ½-1 tsk kardemumma, mald
    • 1 krm vaniljpulver alt. ca 1 tsk vaniljsocker
    Blanda kesella, yoghurt, kardemumma, vanilj och blåbär. Servera med valfria tillbehör.

    Mjölkfritt: Ersätt yoghurt, och kvarg med mjölkfria alternativ.

    15 februari 2012

    "Marockansk kikärtsgryta"

    I det senaste numret (nr 2, 2012) av Hälsa fann jag ett recept på en gryta som lät värmande och inte minst god. Eftersom jag tyckte om den "Marockanska grytan", så testade jag för ett tag sedan även denna gryta.

    Jag tycker att den var väldigt god med de orientaliska kryddorna, de krispiga grönsakerna, nötterna och de söta russinen.

    Ett tips är att du gör en stor laddning som du har i lunchlådan dagen efter eller fryser in i portionslådor. Grytan är dessutom ännu godare dagen efter, för då har smakerna satt sig och hunnit utvecklas mer. 

    Kanske kan det var en gryta att testa nu i sportlovstider eller på en "Meatless Monday"?!
    Fräs ½ strimlad purjolök, ½ påse saffran och 2 finhackade vitlöksklyftor i olja i en vid kastrull. Tillsätt 2 paprikor, 1 zucchini och 2 morötter skurna i bitar till lökfräset. 

    Låt allt fräsa i ytterligare någon minut. Blanda i 1/4 dl tomatpuré, 1 burk hela tomater, 1 tsk mald spiskummin, ½ tsk gurkmeja och ½ tsk mald koriander i kastrullen. Rör om och låt allt sjuda i ca 15 min. 

    Blanda i 1 dl russin och 4 dl kokta kikärter mot slutet av koktiden. Servera grytan med kokt bulgur/couscous och hackade nötter.  

    13 februari 2012

    Vårfil

    Trots att halva februari återstår så känner jag för att invigda våren lite i förväg, detta i form av "Vårfil". 

    Sedan tidigare finns Vinterfilen här på bloggen. Båda varianterna är goda, men vårfilen är färggrannare och känns därför med uppiggande.

    Vårfilen är jättegod med kombinationen nektarin, kiwi och valnötter är jättegott. Fräscht, lite sött och nötigt i en härlig symfoni tillsammans med en god och krämig yoghurt eller filmjölk. Jag tycker fjällfilen är god med sin lite kittlande känsla då den kommer in i munnen, men även soja- eller havreyoghurt är gott att använda.

    Idag väntar en relativt lugn dag med plugg och lite annat som måste tas itu med. Jag önskar er en underbar dag och hoppas att ni får en härlig start på ännu en vecka. Ta det lugnt på vägarna om ni ska ut på de i dessa sportlovstider. Kram.

    Vårfil - 1 skål
    • 1 kiwi, skalad och tärnad 
    • 1 nektarin/persika, urkärnad och tärnad 
    • 1 msk valnötter, grovhackade
    Blanda kiwi, nektarin och nötter. Toppa (mjölkfri) fil/yoghurt med frukt- och nötblandningen. Komplettera ev. med en god müsli eller flingor.

    10 februari 2012

    Hallon- & bananmuffins

    Muffins är ett perfekt bakverk att baka om man är sugen på något gott och vill ha det snabbt :)

    Just så kände jag efter att ha läst så att ögonen gick i kors... Jag hade en ensam banan som skrek "ät upp mig", så den hamnade tillsammans med frysta hallon i muffinssmeten. Om du hellre vill ha andra bär så går det utmärkt att ersätta hallonen med.

    Till konsistensen är de saftiga med bitar av banan som dyker upp i tuggorna. Muffinsen är även goda som del av en brunch, en frukost eller till utflykten.

    Förresten, vad säger ni om en liten tävling i helgen? Tänkte att det kanske kunde vara kul när besökarantalet snart är uppe i 10 000. Om intresse finns alltså?

    Note to self: Använd en muffinsplåt eller silikonformar nästa gång.

    6 muffins
    • 2 dl vetemjöl alt. glutenfri mjölmix
    • ½ dl rå- el. kokossocker
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 nypa salt
    • ev. ½ tsk ekologiskt vaniljpulver
    • 1 litet ägg el. motsvarande mängd no-egg
    • 1 1/4 dl mjölk el. veg. alternativ
    • 4 msk rapsolja
    • 1 banan, skalad och tärnad
    • 1 dl hallon
    Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft). Fodra en muffinsform med pappersformar.
    Blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljpulver och salt i en bunke.

    Blanda samman ägg, mjölk och olja i en annan bunke. Häll vätskan i bunken med de torra ingredienserna och blanda om. Rör inte för mycket, smeten ska innehålla klumpar.

    Rör försiktigt i banan och hallon i smeten. Skeda över smeten i muffinsformarna och baka i ca 20 min tills muffinsen har rest sig och är fasta i mitten. Ta ut muffinsen och låt svalna på galler. 

    9 februari 2012

    Stressmage

    Stressmage kan framkallas eller förvärras av kaffe, citrusfrukter, fet mat, lök, alkohol och choklad samt stress och oregelbundna levnadsvanor.

    Vad man kan göra för att lindra stressmage är att först prova med egenvård i form av regelbundna matvanor i kombination med att du undviker den typ av mat som ger besvär (kaffe, fet mat etc.) Testa dig fram och se vad magen reagerar på, så att du inte undviker viss mat i onödan.

    Man kan även testa att äta lite och ofta (dvs. inkludera mellanmål under sin dag) samt tugga maten ordentligt. Att minska på fiberintaget kan även hjälpa en stressad mage. Lite motion kan även lindra en stressad mage.

    Mjölkprodukter (t ex verum, a-fil) och fruktdrycker med probiotiska bakterier/mjölksyrebakterier (t ex ProViva) kan upplevas som lindrande och förebyggande.
    Källa: Netdoktor

    Mat som man kan undvika vid stressmage
    • Fet, starkt kryddad och stekt mat är inte snällt mot magen. Kål, ärtor, linser och bönor kan ge besvär med gaser.
    • Choklad, pepparmint, syrliga juicer, alkohol och kaffe kan också göra symtomen värre. Det kan vara en bra idé att föra matdagbok för att komma underfund med vad det är som triggar halsbrännan, eftersom det kan vara individuellt. En del kan t.ex. få sura uppstötningar av citrusfrukter eller te.
    Snälla varor för en stressad mage:
    • Gurka, tomat, sallad, squash, spenat, och kokta morötter, kokt palsternacka och kokta broccolibuketter.
    • Mogna päron, kiwi, banan, konserverad frukt, melon och jordgubbar.
    • Potatis, vitt ris, pasta (undvik fiberberikade sorter), nudlar, couscous, knäckebröd, havregryn.
    • Yoghurt och fil kan lugna magen och tillför dessutom nyttiga mjölksyrebakterier
    Källa: AlltOmMat

    Exempel på frukost/ mellanmål vid stressmage:
    • Fil: 1 tallrik a-fil eller verum hälsofil + skivad banan + havregryn.
    • Gröt: 1 port. havregrynsgröt + päron + havremjölk.
    • Fruktsallad: banan + jordgubbar + melon + kiwi.
    • Smoothie: mixa banan+ jordgubbar + yoghurt (t ex Verum)
    • Knäckebröd + jordnötssmör + banan.
    • Knäckebröd + kokt, skivad kall potatis+ makrill i tomatsås
    • Fullkornssmörgås(ar) med leverpastej/kalkon/ost eller salami.
    • Nötter + banan
    Lite mer om stressmage går att läsa HÄR [länk]

    8 februari 2012

    Alla hjärtans dag bakelse

    hjartbakelseAlla hjärtans dag är i antågande och kanske har du någon som du vill skämma bort lite extra med något hembakat!? Då kanske denna bakelse kan vara något!? Självklart kan du baka bakelsen till andra dagar än just den 14:de.

    Bakelsen är lie pysslig att göra, men det är det värt, inte minst för att den verkligen blir bakad med kärlek :)

    Kakan
    • 1 ägg 
    • 1 dl socker 
    • 1½ dl vetemjöl 
    • 1 tsk bakpulver 
    • 1 tsk vaniljsocker 
    • 50 g Valio Laktosfri smör 
    • ½ dl Valio Laktosfri mjölkdryck
    Fyllning (hallonmousse)
    • 1 dl tinade hallon 
    • 2 äggulor 
    • 1½ msk socker 
    • 1 äggvita 
    • 2 dl Valio Laktosfri visgrädde, vispad 
    • 2 gelatinblad alt. 1 påse vegegel.
    • 1-2 tsk socker
    Topping och garnityr
    • Färdig marsipan utkavlad rosa (till prinsesstårta)
    • 1 dl koncentrerad svartvinbärssaft 
    • 1½ st gelatinblad alt. vegegel.
    • 1 dl Valio Laktosfri vispgrädde, vispad
    Kakan
    (Har du riktigt bråttom kan du köpa färdiga bottnar)
    Bäst är att göra denna i en liten, rund form (15 cm i diameter). Hittar du inte en liten form; Tag i så fall en vanlig sockerkaksform och dubbla receptet. Låt sedan svalna minst 2 timmar, gärna i kylskåp innan du skär till den.

    Vispa samman ägg och socker. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Smält smör och rör ihop med mjölken. Vispa samman alla ovanstående ingredienser och häll kakan i en smord, bröad form. Grädda i 175 grader i 30 min. Kontrollera med en sticka att den inte är klibbig. Tag ut, låt svalna i minst 2 timmar och skär ut ett stort hjärta med hjälp av en förritad pappersmall. Dela mitt i genomgående för att göra plats för moussen.

    Moussen
    Vispa äggulan med sockret i minst 5 min. Blanda i hallonen. Vispa upp äggvitan hårt. Blötlägg gelatin bladen och smält över vattenbad. Vänd ned i äggulorna, vänd sedan försiktigt ned den vispade grädden (Valio Laktosfri vispgrädde vispas bäst kylskåpskall) och till sist äggvitan. Låt stå i kylskåp i 10-15 min innan du brer ett tjockt lager i mittersta lagret på kakan. 

    Topping och garnityr
    Vispa grädden och sprid över ovansidan av tårtan. Ställ in kallt medan du gör vinbärsgelén.
    Vinbärsgelén. Värm saften nästan till kokpunkten. Smält gelatinbladen efter anvisningarna på förpackningen och blanda i svartvinbärssaften. Låt svalna så pass att den går att hantera utan att den rinner. Bred den med lätt hand över grädden, så att det bildas en fin yta.

    Med hjälp av ett papper, måtta ut två sidor (se receptbild) och skär sedan ut marsipanen. Dekorera med bär och pudra över florsocker. Gör en ros av marsipanen och ställ i mitten av bakelsen.

    Denna stora bakelse är för två personer, att kärleksfullt njuta med varsin sked på samma tallrik. Baka gärna kakan dagen innan.

    Recept framtaget av Alexandra Zazzi
    (jag har dock lagt till vegegel som ett alternativ till gelatinet)

    Foto av Annika Broman.
    Recept från Det laktosfria köket

    Bovetebullar m. päron och ingefära

    God morgon!
    Hoppas att ni har sovit gott och att ni har vaknat upp utvilade. Jag ska snart göra mig redo för seminarium, så  jag är på språng, men först tänkte jag lägga upp ett recept som kan vara värt att testa.

    De här bovetebullarna, från nLife, är nog det bröd som jag har stött på flest gånger i bloggosfären, men det förstår jag, för brödet blir jättegott! 

    Det finns två smaksättningar på bullarna - ett med kanel och äpple och så den här med ingefära och päron - och båda varianterna är goda.

    Den här med ingefäran ger ett bröd med lite sting i. Det hela bovetet gör att brödet blir krispigt och får lite tuggmotstånd. Goda med de flesta pålägg. Ha nu en underbar dag! Kram!

    15 bullar
    • 2½ dl helt bovete
    • 4-5 hackade osvavlade aprikoser
    • 1 msk psylliumfrön
    • ½ dl havregryn
    • 1 litet päron, grovt rivet
    • 3½ dl hett vatten
    • ½ paket jäst á 50 g
    • 3/4 dl vatten, 37 grader eller fingerljummet
    • 3 dl siktat fullkornsmjöl av dinkel
    • 2½-3 dl fint rågmjöl
    • ½ msk ingefära, malen
    • ½ tsk havssalt
    • 1 msk hela linfrön
    • vallmofrön, till garnering
    Börja med att mäta upp helt bovete och hackade aprikoser i ett durkslag. Spola blandningen under rinnande vatten ett par minuter. Låt rinna av och häll över i en bunke. Hetta upp 3½ dl vatten och häll över bovete- och aprikosblandningen. Tillsätt psylliumfröna och låt blandningen dra i ca 5 timmar på bänken.

    Vid tillredning: Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft). Lös upp jästen i en bunke med 3/4 dl ljummet vatten (37 grader).

    Rör sedan ner mjölet lite i taget tillsammans med boveteblandningen, rågflingor, rivet päron, ingefära, havssalt och linfrö till en kladdig men väl blandad deg.

    Forma med blöta händer till bullar och låt dem jäsa på bakplåtspapperklädd plåt i ca 30 min. Pensla därefter med vatten och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i 13-15 min. Låt svalna på galler.

    Brödet går utmärkt att frysa.  
    Receptinspiration från nLife

    6 februari 2012

    Hirsburgare

    Som variation till bönbiffar och -burgare kan det kanske sitta fint med vegetariska biffar baserade på (överbliven) kokt hirs!?

    Dessa har en god smak av torkade tomater och ädelost. Till konsistensen är de saftiga och dem håller ihop bra då man steker de, något som jag tycker är viktigt.

    Burgarna passar bra till ris, i någon typ av bröd (t ex pita) eller med klyftpotatis samt en god kall sås.

    4 burgare
    • ca 4 dl kokt, kall hirs
    • 2-3 msk créme fraiche
    • 1 äggula
    • ½ dl (glutenfritt) ströbröd
    • 1 finriven vitlöksklyfta
    • 75 g mosad mild ädelost
    • några strimlade "Kung Markattas lättorkade tomater"
    • en nypa salt
    • en nypa svartpeppar
    • olja, till stekning
    Blanda hirsen med créme fraiche, äggula och ströbröd. Tillsätt vitlök, ost och tomaterna till hirsblandningen. Rör till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar. 

    Forma fyra (4) bollar och platta ut dem till ca 2 cm tjocka burgare. Stek burgarna i olja i en varm panna i ca 5 min per sida tills de är genomstekta och har fått fin färg.  
    (Efterstek ev. biffarna i ugn på 150 grader)
    Inspiration från ICA.

    Vegan/Mjölkfritt? Créme fraichen ersätts med vegansk/mjölkfri motsvarighet. Äggulan ersätts med motsvarande mängd "no-egg". Osten ersätts med mjölkfri färskost med smak av ädelost.

    5 februari 2012

    Veg. gulasch

    Om en vecka är det sportlov för en del och på sportlovet kanske man är ute och åker pulka, skidor eller har snöbollskrig. Efter en sån dag kan det vara härligt att värma sig med en god gulasch. 

    Den här gulaschen fann jag för länge sedan i en liten kokbok från Quorn. På den tiden hade Quorn något som hette "quorn grytbitar", vilka idag inte finns längre, men som smakar som deras "quornstrimlor" (kanske samma men i en annan form?)

    Om du inte vill ha quorn så fungerar det även bra med sojabitar, men då kan du behöva krydda lite mer (smaka dig fram). Smaklig måltid!
    Fräs 2 skalade och grovhackade gula lökar, 1-2 rivna vitlöksklyftor, 2 urkärnade paprikor i bitar och 1 påse vegetariska bitar (t ex Quorn el. Hälsans kök) i olja i en gryta. Fräs tills allt har fått färg.

    Tillsätt 2 msk tomatpuré och låt fräsa med i 1 min. Häll i 5 dl vatten och 2 dl rött (matlagnings)vin i grytan. Tillsätt därefter 1 krm cayennepeppar, 2 tsk hel kummin, 2 tsk paprikapulver och 2 tsk lantbuljongpulver. Låt allt koka i 15 min. 

    Red av grytan med en blandning av 2 msk kallt vatten och 2 msk maizena. Smaka av grytan med rivet citronskal. Servera grytan med t ex äggnudlar eller ris.

    4 februari 2012

    Klä dig rätt i kylan

    Nu är det ju kyligt ute och då är det viktigt att man klär sig varmt när man ska ut (inte minst för att det ska kännas behagligt att vistas utomhus). 

    Det är viktigt att man inte enbart anpassar sin klädsel efter temperaturen, utan även efter vad man ska göra ute och om det blåser eller inte.

    När man är ute för att röra på sig bör man klä sig tunt i flera lager med något vindtätt ytterst. Vid hög fysisk aktivitet bör man ha på sig syntetunderkläder som transporterar fukten bättre. Vid lägre fysisk aktivitet passar ylle bra som transporterar sämre men håller värmen bättre

    Mössa (gärna en fodrad för att minska vindgenomsläppet) är viktigt att ha på sig i kylan, för huvudet är som en skorsten, 70% av kroppsvärmen försvinner genom huvudet.

    Om du blir varm, ta av dig mössan eller sätt på dig ett pannband, på så vis blir du av med lite överskottsvärme.

    Om man är torr är det lättare att hålla sig varm. Satsa på trelagersprincipen, dvs. kläderna ska bilda tre skikt – innerskikt, mellanskikt och ytterskikt.

    Följande klädtips hittade jag på Aftonbladet:

    Närmast kroppen
    Underställ i syntet eller ylle. Inte bomull som suger åt sig fukt, blir kallt och kyler i stället för att värma.

    Mellanlager
    Ett eller flera lager ylle, fleece eller flanell.

    Ytterst
    Rymlig och vindtät jacka som går ner över rumpan och har en rejäl krage som skyddar halsen.

    Händerna
    Tumvantar med foder som går upp över handlederna.

    Fötterna
    Skorna behöver inte vara fodrade, det är yllesockan och sulan som isolerar. Flera strumpor av ylle och filtsulor i skorna isolerar bäst.

    Huvudet
    Om du arbetar eller rör dig så att du blir varm väljer du en stickad luva som släpper ut en del av överskottsvärmen från huvudet. Om du håller dig stilla bör du ha en vindtät och fodrad mössa, gärna med nervikbart skydd för nacke och öron.

    3 februari 2012

    Nattjästa frukostfrallor

    Inte ska ni väl gå och lägga er redan!?! Tänkte väl det, först kanske det kan sitta fint med lite bakning så att det kan bli både sovmorgon och nybakat i morgon bitti :D

    Om inte annat så kanske söndagen eller någon annan helg kan få lite guldkant. Sov och dröm så sött! Kram!

    8 frallor
    • 7 g färsk jäst
    • 3 dl kallt vatten
    • ½ msk salt
    • 7 dl Manitoba cream
    Till utbakning
    • ½ dl skalade sesamfrön blandat med en näve vetemjöl
    På kvällen: Lös upp jästen i vattnet. Arbeta in salt och mjöl. Lägg bakplåtspapper på en bricka som går att ställa in i kylskåpet. Strö ut frö- & mjölblandningen på bakbordet och skrapa ut degen. Vänd degen i mjölblandningen och dra ut den till en längd.

    Dela längden i åtta (8) bitar och forma till frallor och lägg de på bakplåtspappret. Täck med bakduk och ställ in i kylskåpet över natten.

    På morgonen: Sätt ugnen på högsta värmen. Ta ut brödet ur kylskåpet. Kasa över brödet och bakplåtspapperet på en bakplåt. Sätt in bullarna i ugnen då ugnen har blivit varm. Sänk temperaturen till 225 grader (200 grader varmluft). Grädda i 15 min. Ta ut brödet och låt svalna en stund på galler utan bakduk.

    Brödet går att frysa in.

    Receptinspiration från Allers 31/11

    Glutenfritt: Ersätt Manitoba Cream med glutenfri mjölmix.

    Sommargröt m. quinoa, kanel, banan & jordgubbar

    Idag är det vinterns kallaste dag  där jag bor, så därför värmde jag mig med en lite lyxigare gröt, liknande den på bilden ovan.

    Det är nog egentligen en gröt som ska avnjutas till frukost en kylig sommarmorgon, då man känner för något värmande, men inte minst för att det (förhoppningsvis) finns söta, svenska jordgubbar att tillgå.

    Jag tycker att den  är både mild för magen, god och så ger den en bra start på dagen. Det känns som att den kan falla både liten som stor i smaken.

    Jag är intresserad av Bondepraktikan och om februari står det en hel del, t ex att om det är regnfritt i morgon så blir det ett vackert år, och vid Doroteadagen (dvs. på måndag) faller den mesta snön. Vi får hoppas att det inte regnar i morgon, men det är nog rätt sannolikt med tanke på alla minusgrader.

    När det är såna här kyliga mornar längtar jag lite extra till sommaren, inte minst för att det är ljust och plusgrader ute. 

    Nej, nu ska jag sluta svamla och ta itu med vensjukdomar. Hoppas att ni får en bra dag! Ta hand om er! Kram!

    1 port
    • ½ dl quinoaflingor
    • ½ dl (rent) havregryn
    • ca 1 1/4 dl vatten
    • 1 tsk psylliumfrön
    • ½ tärnat äpple
    • 1 skivad banan
    • 1 ägg (kan uteslutas)
    • 1 dl skivad färska jordgubbar
    • 1 nypa mineralsalt + mald kanel
    • (vegetabilisk) mjölk
    Blanda quinoaflingor, havregryn, vatten och psylliumfrön i en kastrull. Koka i ca 5 min eller tills vattnet kokat in. Rör sist ner ett ägg. Smaksätt med en nypa salt och malen kanel. 

    Lägg i en djup tallrik; tärnat äpple, skivad banan och jordgubbar. Lägg i gröten i frukten och slå på kall mjölk. Avnjut!
    Receptinspiration från nLife.se

    Glutenfritt: Välj rent havregryn för att få en glutenfri gröt.
    Mjölkfritt.
    Vegan: Uteslut äggvitan!

    1 februari 2012

    "Hälsogrötfrukost"

    Ny månad, en månad som jag hoppas går lika fort som januari. Och i år var det dessutom skottdag. Jag funderade på om jag känner någon som är född då, men jag kunde inte komma på någon. Känner du någon som fyller den 29/2?

    Idag är det visst den vegetariska dagen, så den tänkte jag fira med bön- och nötbiffar med svamp. Önskas recept kan jag lägga upp det framöver?!

    För att glömma vintern för ett tag så kommer här ett tips på en god gröt med härlig sötma från torkade aprikoser, kiwi och rivet äpple.  

    Visst hade det varit mysigt om det gick att sitta ute och äta frukost även i februari?! Jag minns den här morgonen, då bilden togs, det var första gången på 10 år som vi fick smultron på tomten, övriga år har plantorna bara fått blommor.

    Den här gröten kokas på mjölk vilket ger den en lenare konsistens och en mild smak. De flesta fiberhavregryn innehåller rostat vetekli vilket retar tarmen, så välj gärna en sort med havrekli i.

    Nu måste jag kila vidare, men ni får ha en underbar dag! Kram!

    1 port
    • 1 dl fiberhavregryn (alt. rent havregryn)
    • 1½ dl vatten
    • 1 dl växtmjölk
    • 1 nypa salt
    • 3 torkade aprikoser
    • 1 tsk hela linfrö
    • 1 äpple
    • 1 kiwi
    Koka havregrynen med vatten, mjölk och salt. Lägg upp gröten i en djup tallrik. Klipp ner aprikoser och strö på linfrön. Riv över äpplet, lägg på skivad kiwi och servera med växtmjölk.
    Är du hungrig så komplettera med en ostsmörgås.
    Glutenfritt (Använd rena havregryn samt risdryck). Mjölkfritt. Sojafritt (Använd t.ex. havre- eller risdryck).Vegan.
    Recept ur "Fitness Magazine", nummer 10, oktober 2008