22 november 2012

Gryta m. rötter, saffran & linser

Julen för mig är alla dessa goda kryddor såsom kanel, saffran, nejlikor och kryddpeppar. Det bästa är också att affärerna säljer saffran till bra pris så här års, och i år känns det som att priset ligger på en bra nivå.

Den här grytan passar bra att tillaga såväl på hösten som på vintern. Den har härligt god smak av saffran och rotfrukter som alla får får en god sötma då de blir varma samt att ättikan bidrar med en viss syrlighet åt det hela. På bilden serverades grytan med pumpafrallor, men går så klart att servera med något annat gott bröd.

Lite annat gott med saffran: Saffranspannkaka, Potatisgratäng med saffran & oliver, Morotskaka med vaniljkesella, Goda frukostbullar, Marockanska kikärtsgryta och Saffransscones.

4 port
  • olja 
  • 1 kuvert (á 0,5 g) saffran 
  • 1 stor gul lök
  • 1 purjolök

  • 2 rivna vitlöksklyftor 
  • 3 morötter
 
  • 2 palsternackor
 
  • ca 1/4 liten rotselleri
 
  • ca 10 dl vatten 
  • 1 msk ättika
 
  • 2 dl torkade röda linser 
 
  • 1 lantbuljongpulver 
 
  • salt & peppar 
 
Skala och skär alla rotsaker i jämnstora bitar. Hetta upp olja i en gryta och fräs saffran, lök, purjolök och riven vitlök. Tillsätt de tärnade rotsakerna, vatten, röda linser, ättika och buljongtärning. Koka upp och låt alltsammans koka i ca 15-20 min. Tillsätt ev. mer vatten. Smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd.

2 kommentarer:

  1. Ser ljuvligt gott ut! Ha en fin fredag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. det är det :)
      tack :) önskar dig också en fortsatt underbar helg och avslut på veckan. kram!

      Radera