27 september 2012

En gröt att bli stark av?

Hittills har det blivit ett 70-tal grötvarianter här på bloggen och fler lär det bli nu när hösten är här. Här kommer en gröt (nummer 79 i ordningen) som i sig inte är så smakrik, men serverar du den med t.ex torkad frukt, sylt eller något annat smakrikt så blir det gott. 

Till konsistensen är den lite mer som välling, fast med lite krispig känsla tack vare hela linfrön och sojaflingor. Helt klart en gröt värd att testa. Alla ingredienser utom sojaflingor ska gå att finna i mataffären, sojaflingorna finns t ex på hälsokosten. Ha det fint och sov så gott!

"Starkgröt" - 2 port
  • 2 msk bovetemjöl
  • 2 msk korn- el. rågmjöl.
  • 2 msk hela linfrön
  • 2 msk hirsflingor
  • 2 msk sojaflingor
  • 2 msk vetegroddar
  • 4-5 dl vatten
  • 1 nypa salt
Låt vattnet koka upp och vispa ner samtliga ingredienser så att det blir som en välling. Om du vill så kan du låta den stå och svälla eller koka på svag värme ca 3 min.

Tips! Istället för salt kan du använda några droppar soja.
Gott till är torkad frukt, nötter och kokossocker.
Glutenfri. (Ersätt korn- el. rågmjölet med rent havremjöl. Ersätt vetegroddarna med boveteflingor.) Mjölkfri. Vegan.
Recept ur "Grötboken"

1 kommentar:

  1. Jag borde verkligen bli bättre på att äta en redig frukost, nu blir det mest ett kokt ägg och några skinkskivor. Ev. en halv kopp te om jag hinner :P

    Svar; Måste verkligen träna och öva till presentationer, då det kan bli mycket sånt i framtiden. Men hemskt är det :P

    Haha, ja det hoppas jag med :) Men det gick nog bra! Jag tror att det är en grönsak? Eller går pumpa under något annat?

    Detsamma till dig! :) Kram!

    SvaraRadera