7 augusti 2012

Lady Marmalade

Dagens baktips är två sorters goda (frukost)muffins. Den ena varianten (de större på bilden) är lite som scones, med marmelad och ost i smeten. Det blir lite som allt i ett kan man säga.

Ta den marmelad som du gillar bäst eller har hemma, min personliga favorit är rabarbermarmelad. Marmeladen gör sig väldigt bra ihop med den lite salta parmesanen och muffinssmeten. 

Den andra varianten (längst fram på bilden) påminner lite om kesomuffinsarna till konsistensen. Ingefäran i smeten gör att dessa muffins får lite sting, kanske något att göra i höst om höstförkylningen ligger och lurar!? 

Muffinsarna passar inte bara till frukost utan även till utflykter, till kvällsfikat eller som mellanmål. Använd gärna muffinsplåt eller silikonformar, speciellt till de mindre, annars fastnar de i formarna om pappersformar används.


Marmelad- & ostmuffins - ca 5 muffins
  • 1 ägg alt. motsvarande mängd "no-egg"
  • 2 ½ msk (kokos)socker
  • 1 dl (mjölkfri) yoghurt
  • 2 msk raps-/kokosolja
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl el. annat grövre mjöl
  • ½ msk bakpulver
  • ca 1 dl god marmelad, fast sort
  • ½ förpackning smakrik (mjölkfri) ost á 150 g, riven
Vispa ägg och socker pösigt i en stor skål och vispa därefter ner yoghurt och olja. Rör mjöl och bakpulver i en annan skål. Blanda ner ostbitarna. Rör ihop mjölblandningen med äggsmeten. Täck botten på stora muffinsformar med smet. Lägg en klick marmelad på smeten och täck därefter med smet. Grädda muffinsen i 225 grader ugnsvärme (200 grader varmluft) i 15-20 min.  
Veganska om mjölkfria/veganska alternativ används samt att ägget ersätts med äggersättning.
Frukostmuffins med päron & Ingefära - 10 muffins
  • 1 ekoägg
  • 1 dl kesella 10%
  • 1 dl vaniljyoghurt 3%
  • 1½ dl (cashew)nötter, mixade till mjöl
  • ½ dl rent havregryn
  • 1 fast päron, grovt rivet
  • ½ dl havremjöl av 100% rent havre
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk flytande honung el. agavesirap
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk (glutenfritt) bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft). Vispa ägget i en bunke. Tillsätt kesellan och vaniljyoghurten och rör om. Blanda i de mixade nötterna och havregrynen i äggblandningen. Tillsätt päronrivet och de övriga ingredienserna till äggblandningen. Rör om ordentligt så att det blir en slät smet.

Fördela smeten i tio (10) muffinsformar till 3/4. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Ta ut och låt svalna på galler.
Glutenfria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar