24 juli 2012

Lasagnelunch

I helgen köpte jag ett kilo grönkål och mangold, två gröna blad, som tillhör favoriterna. Tyvärr brukar det vara svårt att hitta dessa godingar i affären, så kolla om du har en lokal odlare i ditt närområde som säljer det alternativt besök någon marknad, t ex Bondens egen Marknad.

En del av mangolden och grönkålen är liksom jordgubbarna infrysta i portionsförpackningar (förvällde bladen innan infrysning) till senare tillfällen.

Av en del av grönkålen gjorde jag en god lasagne som även innehöll rökt fetaost och en mustig tomatsås. Den rökta osten gjorde mycket för smaken, men har du inte det hemma så kan du ta vanlig fetaost.

Väl ute ur ugnen serverades lasagnen med basilikapesto med citron samt valnötter, vilket lyfte lasagnen ännu mer. 
Tomatsås: Hetta upp olivolja i en kastrull. Fräs några hackade vitlöksklyftor och 1 hackad stor gul lök i oljan i några minuter. Tillsätt 1 grovt riven morot och en gnutta (vegansk) sambal oelek och fräs i ytterligare någon minut.

Tillsätt 1 tetra krossade tomater, ca 1msk tomatpuré och (glutenfritt) lantbuljongpulver. Lägg på ett lock och låt allt puttra ihop i minst 30 min. Smaka av såsen med torkad oregano, torkad timjan, salt och peppar.

Grönkålsfräs: Fräs ca 300 g grovhackad färsk grönkål och 2 tärnade tomater i olja i en stekpanna. Smaka av med peppar. Ta av stekpannan från värmen och rör i 2 dl créme fraiche och smulad, rökt fetaost i pannan. Blanda om.

Lasagne: Sätt ugnen på 175 grader (150 grader varmluft). Varva tomatsås, (ägg-/glutenfria) lasagneplattor och grönkålsblandning i en ugnssäker form med höga kanter (börja och avsluta med tomatsåsen). Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 35 min. Ta ut och låt lasagnen och servera med en god sallad.

2 kommentarer:

  1. Det här lät riktigt spännande :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja och gott är det :p
      önskar dig en finfin dag! kram

      Radera