4 juni 2012

Åländskt brännvinsbröd m. gojibär

Den 22 juni är det Midsommarafton och då brukar många duka upp med buffé. Ett bröd som jag har bakat till just Midsommar de senaste åren är "Åländskt brännvinsbröd med gojibär" (jag utesluter dock brännvinet) som har en härlig smak av kummin och kryddpeppar, två av mina favoritkryddor då det kommer till bröd.

Längre ner följer även några länkar till recept på vegetariska rätter som kan vara goda på t ex en Midsommarbuffé.

1 bröd
  • 1 dl dinkelflingor
  • 7 dl grahamsmjöl
  • ½ dl hela linfrön
  • ½ dl solroskärnor
  • 2 tsk bikarbonat
  • ½ tsk malen kryddpeppar
  • ½ tsk stött kummin
  • ½ msk salt
  • ½ dl russin
  • 1 dl gojibär
  • 7 dl (vegetabilisk) filmjölk
  • 3 msk brännvin (ta (mineral)vatten om du inte har brännvin)
  • ½ dl mörk sirap
  • 1 dl solroskärnor, till att bröa formen
Smörj en avlång limpform och bröa med solroskärnor. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.Tillsätt russin, gojibär, brännvin, filmjölk och sirap. Rör om ordentligt. 

Häll smeten i formen. Grädda brödet i 175 grader (150 grader varmluft) i ca 1 timme. Känn efter med en sticka om det är klart. Njut gärna med smör och en vällagrad ost.
Recept från Risenta, skapat av Jacob Wismar.  

Lite annat gott som kan passa bra till Midsommarbuffén:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar