27 maj 2012

Rhubarb scone

Same same but different. Tänkte att det kanske finns fler som gillar scones och rabarber, så här kommer två varianter på just rabarberscones. Den ena är fri från gluten medan den andra innehåller gluten.

Båda varianterna är goda och värda att testa, dock smular den glutenfria varianten medan dem med gluten smular väldigt lite.

Vill du variera de i smaksättningen kan du tillsätta nystött kardemumma och/eller malen ingefära. Att byta ut en del av rabarbern mot färska jordgubbar i bitar är också en hit och värt att testa. 

Säsong för svensk rabarber är maj-augusti.

I förgrunden syns Rabarberfrallor och i bakgrunden Rabarberscones (innehåller gluten)

Icke glutenfri variant, 6 st scones
  • 2 dl siktat dinkelmjöl.
  • ½ dl grahamsmjöl.
  • en nypa salt. 
  • 1 msk kokossocker.
  • 2 tsk bakpulver.
  • 50 g (mjölkfritt) rumstempererat smör.
  • 1 dl tunt skivad rabarber + 2 msk kokossocker.
Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft). Blanda rabarberbitarna med sockret.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret och hacka samman till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt samman till en slät deg.  Vänd ner rabarber- och sockerblandningen i smeten. Klicka upp smeten i muffinsformar (jag använde muffinsformar i silikon som jag satte i en muffinsplåt för extra stabilitet). Grädda sconesen i mitten av ugnen i ca 15 min.
Denna variant smular betydligt mer än den icke glutenfria varianten (receptet ovan), men är goda och värda att testa om du gillar smaken av rabarber.

Glutenfria, ca 10 scones
  • 3 dl havremjöl av 100% rent havre.
  • 2 dl hirsflingor
  • en nypa salt
  • 1-2 msk äkta vaniljsocker
  • 2 tsk glutenfritt bakpulver
  • 100 g (mjölkfritt) smör
  • 2 ½ dl (mjölkfri) filmjölk/yoghurt
  • ca 2 dl tunt skivad rabarber + 2 msk farinsocker
Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft).
Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret och hacka samman till en smulig massa. Tillsätt filmjölken och arbeta snabbt samman till en slät deg. Blanda rabarberbitarna med sockret och vänd ner i smeten. Klicka upp smeten i muffinsformar. Grädda sconesen i mitten av ugnen i ca 15 min.


Vaniljsmör:
  • 50 g (mjölkfritt) smör
  • 2 tsk äkta vaniljsocker 
Blanda smör och vanilj och servera smöret till de nygräddade sconesen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar