29 maj 2012

Rabarberpaj

Jag försökte uppdatera tidigare idag, men då verkade alla bilderna på Blogger ha försvunnit?! :s Nu är dem som tur är tillbaka och jag kan fortsätta att tipsa om goda saker som man kan göra med rabarber.

Ingen sommar utan rabarberpaj. Paj över huvud taget med frukt eller bär är gott tycker jag som hoppas på ett bra frukt- och bärår :)
Paj med rabarber och (sibiriska) björnbär.

 Paj med rabarber och hallon.

Ingefära och kardemumma ger lite mer sting åt pajen, men kan uteslutas om man vill ha en mer traditionell paj. Fröna kan ersättas med hackade nötter om man tål det.

Beroende på val av socker så får man olika smak och "knäckighet". Jag föredrar farin-, kokos- eller råsocker för det tycker jag ger god smak och härlig seghet. Både vaniljglass och -sås är goda tillbehör till.

1 pajform, ca 4 port
  • 125 g bär (t ex hallon eller björnbär)
  • 500 g tunt skivad rabarber
  • ½ dl potatismjöl
  • 2 msk kokossocker (kan ersättas med farin- el. råsocker)
Smul
  • 1 dl (glutenfria) havregryn (gärna en grövre sort)
  • 2 msk kokossocker (kan ersättas med farin- el. råsocker)
  • ½ dl melon-/solros- el. pumpakärnor
  • 30 g (mjölkfritt) smör el. 2 msk raps- el. kokosolja
  • ca ½ tsk malen ingefära (kan uteslutas)
  • ca ½ tsk nystött kardemumma (kan uteslutas)
  • en nypa salt
Sätt ugnen på 225 grader (175 grader varmluft). Blanda rabarber och hallon med socker och potatismjöl i en skål. Smörj en pajform med lite smör/olja och fördela blandningen i formen.

Blanda ihop havregryn, socker, smör, melonkärnor, kryddor och salt till en smulig massa. Fördela smulet över rabarber och hallon. Grädda pajerna i mitten av ugnen i ca 15-20 min tills smulet har fått fin färg. Servera med t.ex vaniljsås eller vaniljglass.

Nötfri.
Mjölkfritt: välj raps- eller kokosolja el. använd mjölkfritt smör 
Glutenfritt: Ersätt havregrynet med boveteflingor el. glutenfritt havregryn. Välj vaniljglass eller glutenfri vaniljsås till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar