29 maj 2012

Kalljäst frukostlimpa

Det har blivit en hel del tips på kalljästa frallor, så därför tänkte jag att det kunde sitta fint med en kalljäst limpa, en limpa som är god att rosta.

Innehåller få ingredienser och kräver inte så mycket prestation av dig på morgonen. Under tiden som brödet gräddas kan du t ex ta en dusch och göra i ordning dig så att du är klar lagom till brödet är klart.

Vill du ha lite grövre bröd kan du säkert ersätta 1½ dl av vetemjölet mot grahamsmjöl.
1 limpa
  • 7 g färsk jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • ½ msk salt
  • ½ dl havrekli
  • 6½ dl manitoba cream (kan ersättas med vetemjöl)
  • 1 msk olja
  • ½ dl blåa vallmofrön
Kvällen innan: Smula ner jästen i en bunke. Lös upp jästen i vattnet. Arbeta in vetekli, mjöl och salt så att det blir en fast deg. Häll i oljan och fröna i en avlång brödform. Gnid in formen med frö- och oljeblandningen. Stjälp ner degen i formen. Täck formen med plastfolié och ställ in i kylen över natten.

På morgonen: Ta ut formen ur kylen. Sätt ugnen på 250 grader (225 grader varmluft). Sätt in brödet i ugnen och sänk värmen till 200 grader (175 grader varmluft). Grädda i ca 35 min. Ta ut brödet och låt det svalna på galler innan det skivas.

Tips! Sugen på mer formbröd?! Kanske Citronfranska kan vara något?!

1 kommentar:

  1. Mums, så gott det ser ut! Och pajen i förra inlägget såg också mycket god ut!

    SvaraRadera