19 mars 2012

Veg. chili m. rotfrukter

Snart börjar det bli säsong för sallader och annan svalare mat i och med att värmen gör sitt intåg, men inte riktigt än, kylan kommer och går fortfarande här i norr.

För ett tag sedan gjorde jag en god och värmande vegetarisk chili baserad på rotfrukter med en härlig ton av citrus samt hetta från chili, spiskummin och koriander. Timjan och koriander är en kryddkombination som gör sig väldigt bra i mat tycker jag.

Vill du ha lite mer svenska touch på chilin kan du ersätta kikärterna med kokta bruna bönor (ej dem i sås). Chilin kan du ersätta med sambal oelek om du hellre föredrar det. Chilin är en riktigt bra lunchlåderätt då den smakar mer efter en dag.
4 port
  • ca 3 morötter
  • en bit kålrot
  • 1 palsternacka
  • 1 burk kikärter, sköljda och avrunna
  • 1 hackad gul lök
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 burk hela tomater, mosade
  • ca 2 msk tomatpuré
  • ca 1 tsk (kokos)socker
  • 1 msk lantbuljong
  • finrivet skal och saft från 1 citron
  • ca ½ msk fryst chili
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk malen koriander
  • 1 msk timjan
  • olja
  • salt & peppar
Skala och tärna rotfrukterna i små bitar. Fräs lök, vitlök, rotfruktstärningar, koriander och timjan i olja. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, socker, kikärtor, spiskummin, chili, citron och lantbuljong. Låt allt sjuda ihop under lock i ca 15 min. Servera med valfri ceralie och gräddfil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar