6 februari 2012

Hirsburgare

Som variation till bönbiffar och -burgare kan det kanske sitta fint med vegetariska biffar baserade på (överbliven) kokt hirs!?

Dessa har en god smak av torkade tomater och ädelost. Till konsistensen är de saftiga och dem håller ihop bra då man steker de, något som jag tycker är viktigt.

Burgarna passar bra till ris, i någon typ av bröd (t ex pita) eller med klyftpotatis samt en god kall sås.

4 burgare
  • ca 4 dl kokt, kall hirs
  • 2-3 msk créme fraiche
  • 1 äggula
  • ½ dl (glutenfritt) ströbröd
  • 1 finriven vitlöksklyfta
  • 75 g mosad mild ädelost
  • några strimlade "Kung Markattas lättorkade tomater"
  • en nypa salt
  • en nypa svartpeppar
  • olja, till stekning
Blanda hirsen med créme fraiche, äggula och ströbröd. Tillsätt vitlök, ost och tomaterna till hirsblandningen. Rör till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar. 

Forma fyra (4) bollar och platta ut dem till ca 2 cm tjocka burgare. Stek burgarna i olja i en varm panna i ca 5 min per sida tills de är genomstekta och har fått fin färg.  
(Efterstek ev. biffarna i ugn på 150 grader)
Inspiration från ICA.

Vegan/Mjölkfritt? Créme fraichen ersätts med vegansk/mjölkfri motsvarighet. Äggulan ersätts med motsvarande mängd "no-egg". Osten ersätts med mjölkfri färskost med smak av ädelost.

1 kommentar:

  1. Verkligen gott! Chiapudding har jag aldrig testat, du får mer än gärna berätta vad det är och hur man gör :)

    SvaraRadera