21 december 2011

Glutenfri julmüsli

I senaste numret av Bulletinen finner du några juliga recept skapade och fotade av mig. Då tidningen endast skickas hem till dem som är medlemmar i Celiakiförbundet så kommer här ett av recepten.

Det här är en glutenfri müsli med smak av pepparkakskryddor, nötter och sötma från honung och dadlar. Kanske något att bjuda på till frukost/brunch i mellandagarna, eller varför inte göra en stor laddning och ge bort i julklapp!? 

Köp en fin burk och lägg müslin i. Knyt ett fint tygband runt och skriv receptet på ett kort eller fint papper. God jul!

1 burk
  • 2 dl quinoapuffar el. bovetepuffar
  • 3 dl rent havregryn (Semper)
  • 2 dl amaranthflingor
  • 1 dl kokosflingor
  • en nypa salt
  • 1 påse á 15 g pepparkakskrydda (alt. 1 msk av vardera; mald ingefära, mald nejlika och mald kanel)
  • 1 dl grovt hackade pekannötter
  • 1 dl grovt hackade valnötter
  • ¾ dl (svensk, mild) honung alt. agavesirap
  • 1 dl vatten
  • ½ dl rapsolja
  • 1 dl grovt skurna, urkärnade dadlar
  1. Sätt ugnen på 175 grader (ca 150 grader varmluft).
  2. Blanda ihop quinoapuffar, rent havregryn, amaranthflingor kokosflingor, salt, pepparkakskrydda och nötter i en stor bunke.
  3. Smält honungen i en kastrull (alt. snabbt i en microsäker skål). Ta av från plattan och låt svalna något. Blanda honungen med olja och vatten.
  4. Häll honungsblandningen över gryn- och nötblandningen. Massera snabbt ihop allt med rena händer.
  5. Häll ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta müslin i mitten av ugnen i ca 25 min. Rör om då och då för jämn rostning samt för att förebygga att müslin bränns
  6. Ta ut müslin och låt den svalna. Blanda i dadlarna i den avsvalnade müslin. Lägg över i en burk med tätslutande lock.

2 kommentarer:

  1. Nu har jag hittat hit. Lika kul läsning som alltid.
    Kram på dig

    SvaraRadera
  2. Mm, vad gott och fräscht! Fint för lilla magen också :)
    Ha en jättefin dag, kram!

    SvaraRadera