23 november 2011

Falafel

Ett tips på vad du kan göra om du vill göra egna vegetariska "färdigprodukter" som går perfekt att frysa in. Här på bloggen finns det även lite tips på vegetariska biffar, men här kommer ett recept på ett par goda och kryddiga falafel.

På bilden är det falafel som har serverats med kokt, helt bovete, blandat med hampaolja, färsk koriander, körsbärstomater och pressad citron. 

Koriander är en krydda som gör sig bra ihop med spiskummin. En del gillar inte koriander och om så är fallet kan den ersättas med persilja, mynta eller vad man själv gillar för örtkrydda.

Kanske något att göra till vegetarianen i jul!? Lite roligare och med mer kärlek bakom, än att köpa färdigt och värma på...

ca 24 stora
  • ca 6 dl kokta kikärter (2 tetror), sköljda och avrunna
  • 1 gul lök, hackad 
  • 2 vitlöksklyfta, hackade
  • en kruka persilja
  • ev. "no-egg" motsavarande 1 ägg
  • ca 1½ tsk spiskummin, mald
  • ca ½ tsk salt
  • lite sambal oelek
  • ca 2-3 msk maizena-/soja- el. vetemjöl
  • lite skal & saft från citron alt. vatten (valfritt)
  • ev. majsmjöl alt. ströbröd, att panera i
  • olja/smör, till stekning
Mixa kikärter, lök, vitlök, spiskummin, persilja, salt, sambal oelek, mjöl, 1 msk olja och ev. "no-egg". Forma smeten till runda bollar och rulla de ev. i mjöl. Stek bollarna på medelvärme i olja/smör i en stekpanna i ca 6 min.

Glutenfritt: Använd maizenamjöl i smeten. Använd majsmjöl att panera med. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar